Arts & Design

Cristina Roşca, editor-şef După Afaceri Premium: Ce înseamnă acasă? Aţi fi dispuşi să vindeţi tot şi să plecaţi în lume, ca melcul, cu casa în spinare?

30 sep 2021 228 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Discutam recent cu un cuplu de români care acum trei ani şi-a vândut casa (luată cu credit de la bancă) şi toate celelalte posesii materiale pentru a porni într-o călătorie în jurul lumii, călătorie pe care o documentează pe reţelele sociale. Cei doi nu sunt singurii care fac asta, ba chiar sunt mii ori chiar zeci de mii de astfel de exemple în lume. Unii s-au mutat în Bali pentru a se regăsi, alţii şi-au construit propria autorulotă cu care bat Europa-n lung şi-n lat. Cei mai mulţi însă sunt nomazi, fără maşini sau chiar biciclete, călători de cursă lungă, fără un plan pe termen mai lung de câteva luni.

Pandemia a mai tăiat din elanul unor oameni care se gândeau să facă asta, dar există în continuare acei curajoşi care, cu casa în spinare (un rucsac de fapt), au pornit în această misiune de a descoperi lumea şi de a le arăta celorlalţi - care stau acasă - ce are ea de oferit.

Cei doi români menţionaţi anterior au venit în ţară în această vară şi, timp de trei luni, s-au plimbat. La jumătatea lui septembrie au plecat mai departe.

Când ne-am întâlnit, i-am întrebat cum s-au simţit întorşi acasă după multe luni pe drum. Iar ei au răspuns senin: Care acasă? Noi nu mai avem o casă aici, noi nu avem o casă nicăieri.

Veniseră tot în plimbare şi în România.

În momentul acela m-am gândit cum m-aş simţi azi dacă aş renunţa la tot şi aş pleca unde văd cu ochii. În prima fază am zis că în câteva minute aş fi gata de drum şi nu m-aş uita înapoi. Apoi mi-am dat seama că, deşi aş fi dispusă să las totul în urmă şi să plec, aş vrea să am totuşi un loc la care să mă întorc. Simt nevoia unui loc numit acasă, fie el închiriat, moştenit sau cumpărat. Fie el în România sau altundeva.

Toată lumea vorbeşte despre cât de importantă a devenit propria locuinţă în pandemie când am fost nevoiţi să stăm mai mult ca oricând acasă. Eu cred că era la fel de importantă şi înainte, doar că în ultimul an şi jumătate i-am acordat mai multă atenţie.

Designul interior, electrocasnicele, chiar şi parfumul de cameră, toate au căpătat alte dimensiuni în această perioadă când am avut timp să le observăm rolul sau lipsa.

Şi pentru că pare că toamna se pregăteşte să îşi intre în drepturi, şi pentru că în sezonul rece oricum petrecem mai mult timp la interior, am decis să dedicăm o bună parte din textele acestei ediţii designului. Mai exact, am căutat soluţii pentru interioare superioare. Dar am povestit şi despre activităţi care au loc la interior. Şi am găsit şi locuri cu interioare inspiraţionale. Totul la interiorul revistei. Lectură plăcută!

 

P.S. În încheiere, în joacă, o să vă las să completaţi următoarea propoziţie: Acasă e acolo unde...