Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI) a plătit anul trecut companiei de consultanţă Deloitte Audit SRL, prin două contracte de achiziţie directă, fără licitaţie, suma totală de 188.688 lei (42.699 euro) pentru servicii de audit şi consultanţă ale portalului eRomânia, care se află în centrul unui scandal după ce mai mulţi experţi în IT au acuzat executivul că iroseşte fondurile publice plătind 12 milioane de euro pe un site „greoi“, cu informaţii care nu sunt credibile, arată datele din sistemul electronic de achiziţii publice e-licitaţie.ro (SEAP).
Potrivit sursei citate, MSI a semnat primul contract cu Deloitte pe 17 mai 2013, obiectul contractului fiind cel de auditare a cadrului juridic, economic, tehnic şi procedural aferent contractului pentru realizarea proiectului eRomânia. Ministerul a plătit, prin contract, 240 de ore de consultanţă, la un tarif de 250 de lei (58 de euro) pe oră - în total 60.000 de lei, potrivit datelor SEAP.
Cel de-al doilea contract a fost semnat pe 4 iulie 2013, obiectul acestuia fiind furnizarea de servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică în vederea monitorizării managementului proiectului eRomânia. MSI a plătit, prin contract, un tarif de 2.298 de lei pe zi pentru ca o echipă de minimum două persoane de la compania de consultanţă să asigure serviciile menţionate. Suma totală achitată a fost de 128.688 lei.
Contactaţi de ZF pentru a oferi detalii în legătură cu activitatea prestată pentru MSI şi responsabilitatea Deloitte în legătură cu structura, conţinutul şi vulnerabilităţile de securitate reclamate de un grup de experţi la portalul eRomânia, reprezentanţii companiei de consultanţă nu au făcut niciun comentariu, susţinând că acest lucru le este interzis prin clauzele de confidenţialitate semnate cu MSI. „Informaţiile detaliate legate de proiectele desfăşurate pentru clienţii noştri sunt de natură confidenţială şi în consecinţă nu pot fi făcute publice conform clauzelor contractuale şi procedurilor interne“, au spus reprezentanţii companiei.
MSI nu a aprobat lansarea în consultare publică a site-ului la finele anului trecut decât după auditul Deloitte. Potrivit datelor MSI, auditul Deloitte a evidenţiat 109 disfuncţionalităţi, iar acestea au fost remediate înainte de lansarea publică a portalului.
Totuşi, portalul realizat de compania Omnilogic - unul dintre cei mai mari integratori şi distribuitori de IT din România - şi subcontractorii săi - subsidiarele locale ale IBM (SUA) şi Asseco (Polonia) - auditat şi „corectat“ apoi la indicaţia Deloitte, are şi în aceste condiţii numeroase puncte slabe, care nu justifică suma cheltuită pentru el, au arătat săptămâna trecută un grup local de experţi în IT, comerţ electronic şi securitate, care au auditat din proprie iniţiativă site-ul guvernamental.
„Site-ul dă impresia de proiect abandonat, numeroase pagini nu sunt finalizate sau le lipsesc funcţionalităţi de navigare ergonomică. (…) Portalul eRomânia nu respectă unele dintre cele mai elementare reguli de design, structurare a conţinutului şi securitate a datelor“, atacă proiectul Andrei Raicu, Liviu Taloi, Bogdan Manolea şi Andrei Avădanei, nume cunoscute în industria locală de IT.
Dacă unele dintre aspectele reclamate de cei patru, cum sunt vulnerabilităţile de securitate, sunt greu detectabile, alte aspecte sar în evidenţă şi unui utilizator obişnuit: sursa informaţiilor pentru datele de pe site, de la statistici la minorităţi este compania de IT Omnilogic; informaţiile pe care le vede prima oară un vizitator pe site care precizează că este investitor sunt unele legate de asociaţiile profesionale sau companiile din mai multe sate şi comune (Ponor, Poşaga sau Rădeşti, de exemplu)! De asemenea, datele privind vremea din România sunt preluate de pe portalul american Yahoo! şi nu de la Administraţia Naţională de Meteorologie.
ZF a transmis Deloitte întrebări legate şi de aspectele meţionate mai sus, însă compania nu a răspuns invocând clauzele de confidenţialitate impuse de MSI. ZF a transmis ieri întrebări şi Guvernului României şi MSI, solicitând comentarii în legătură cu auditul realizat de cei patru specialişti. Portalul eRomânia, accesibil la adresa portaleromania.ro, include o serie de informaţii despre 3.188 localităţi.
Auditul realizat de compania Deloitte este unul dintre principalele argumente folosite de compania Omnilogic în „lupta“ cu cei care critică proiectul.
„Anterior publicării, portalul a fost auditat din punctul de vedere tehnic, com?pliance şi content (pe o perioadă de audit de 3 luni) de către un auditor internaţional, de a cărui probitate şi profesionalism cred că nu se îndoieşte nimeni şi anume Deloitte Audit. Publicarea portalului s-a făcut doar după ce Deloitte şi-a dat acordul pentru versiunea finală“, au declarat pentru ZF reprezentanţi ai Omnilogic.
eRomânia este un proiect grandios de informatizare lansat în anul 2009 în mandatul de premier al lui Emil Boc (PD-L), cu un buget estimat iniţial la mai mult de 1 miliard de euro, a cărui finanţare a fost însă amputată pe fondul crizei economice. eRomânia a rămas însă de-a lungul anilor unul dintre cele mai controversate proiecte publice, şi în acelaşi timp şi unul dintre puţinele care a rămas în centrul atenţiei media şi a industriei - în contextul sumei exorbitante alocate unui site - de aproximativ 12 mil. euro.
Contractul de realizare a eRomânia a fost câştigat în anul 2010 de compania Omnilogic. Un an mai târziu, ministerul de resort a schimbat coordonatele proiectului, solicitând câştigătorului adăugarea unor noi servicii online, în aceeaşi sumă. Reprezentanţii Omnilogic au susţinut anul trecut că prima variantă a portalului a fost gata în decembrie 2010, iar ulterior portalul a avut 14 comisii de recepţie. Întârzierea lansării portalului are drept cauză „lipsa de viziune“ a proiectului - de care se face responsabil ministerul de resort, potrivit reprezentanţilor companiei de IT.
La jumătatea anului trecut MSI a sesizat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu acest contract, după ce a constatat o serie fapte „posibil penale“ ale angajaţilor Ministerului Comunicaţiilor, care ar fi favorizat Omnilogic. Până în prezent nu există informaţii privind existenţa unui dosar în care să fie cercetate faptele „posibil“ penale evidenţiate de raportul Corpului de control al premierului.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.02.2014