Profesii

Topul salariilor oferite absolvenţilor de facultate: inginerii şi programatorii, cei mai norocoşi în 2011

29 mai 2011 19719 afişări de Adelina Mihai
Din aceeaşi categorie

Cel mai bine plătiţi sunt absolvenţii de Politehnică, întrucât inginerii debutanţi sau testerii sunt la mare căutare, iar angajatorii le plătesc salarii de până la 600 de euro net. Una dintre companiile care au anunţat recent că angajează 150 de tineri în sediile din Bucureşti şi Cluj este producătorul francez de jocuri pentru console şi telefoane mobile Gameloft, care caută programatori, graficieni şi testeri de jocuri.

"Absolvenţii de facultate au în acest an mai multe oportunităţi de angajare faţă de anul trecut. Limbile străine sunt la mare căutare, în special pentru poziţiile de operator call center sau customer service, dar şi inginerii debutanţi sau contabilii", a spus Daniela Lorincz, recruitment team leader în cadrul Barnett McCall, companie din cadrul furnizorului de servicii de muncă temporară şi recrutare Gi Group.

La polul opus se află tinerii care se angajează ca lucrători comerciali în hipermarketuri sau ca agenţi de vânzări, unde salariile încep de la 100- 200 de euro net.

Peste 100.000 de tineri finalizează anual cursurile unei facultăţi sau ale unui program de masterat, iar tot mai mulţi absolvenţi de bacalureat se îndreaptă către facultăţile cu profil economic sau tehnic, acestea fiind principalele domenii în care se fac angajări. Universitatea Politehnică are anual peste 6.000 de absolvenţi din cadrul celor 15 facultăţi, iar Academia de Studii Economice "livrează" anual câte 4.000 de absolvenţi pentru piaţa muncii.

"Executive" sau "coordinator" în titulatura jobului înlocuieşte pretenţiile salariale

Ofertele de locuri de muncă pentru tinerii absolvenţi de facultate au crescut cu 15% faţă de anul anterior, spun recruiterii, însă salariile oferite tinerilor au stagnat. Angajatorii spun că s-a creat impresia unui "cerc vicios" în ceea ce priveşte relaţia dintre tinerii absolvenţi şi angajatori: companiile cer experienţă de lucru, iar absolvenţii de facultate spun că nu au de unde să o dobândească. Cert este însă că angajatorii nu mai solicită, la fel ca altădată, experienţă trecută "pe cartea de muncă", un mare accent se pune acum pe abilităţile dobândite de tineri în urma participării voluntare la activităţile ONG-urilor sau ale asociaţiilor profesionale, dar şi la activităţi de CSR (corporate social responsability).

"Şi acum mai există tineri care solicită la angajare salarii de 1.000 de euro şi poziţii de management, însă mulţi dintre ei şi-au mai temperat aştepările faţă de acum doi ani. Şi companiile au început să se orienteze spre candidaţi flexibili, pe care să-i poată fideliza şi prin alte metode decât cele financiare. Adăugarea unui «coordinator» sau «executive» în titulatura jobului este doar unul dintre artificiile folosite, care are un impact psihologic major", a adăugat Lorincz.

Theodor Alexandrescu, directorul general al firmei de asigurări de viaţă Alico (fosta AIG Life), este de părere că un manager trebuie să aibă grijă că îşi formează succesori şi să anticipeze când cineva vrea să plece din companie, iar formarea şi motivarea tinerilor ar trebui să fie una dintre principalele preocupări ale unei companii. În opinia lui, este de preferat ca tinerii să fie încurajaţi să muncească încă din perioada studenţiei, mai ales cei care urmează cursurile unui program de masterat.

"Tinerii ar trebui să intre în companii pe poziţii de junior, indiferent dacă sunt operatori call center sau asistenţi, important este să-şi ofere timpul pentru a învăţa cultura multinaţionalelor. Astfel, cu cât se angajează mai din timp, cu atât tinerii au mai mult de câştigat, pentru că au o putere de muncă şi de înţelegere mai mare", a spus Alexandrescu.


Cine face angajări

Numai în Bucureşti companiile au scos la concurs de la începutul acestui an aproape 2.000 de joburi pentru absolvenţii de studii superioare, iar cele mai multe angajări au fost anunţate de către compania de IT Hewlett - Packard (HP), care caută 600 de tineri cunoscători de limbi străine şi cu abilităţi de vânzare, care să lucreze la centrul de servicii GeBOC (Global eBusiness Operations Center) din Bucureşti.

Tot în sectorul IT se mai caută tineri absolvenţi de facultate pentru companii precum Stefanini Tech Team (care va face 200 de noi recrutări în acest an), Microsoft (care caută 100-110 absolvenţi de facultate cu profil tehnic), Intel, InCrys sau Teamnet International, care caută câteva zeci de tineri cu studii în IT.

În outsourcing, cele mai multe angajări se vor face la centrul de BPO (business process outsourcing) Genpact, care caută 160 de tineri care să lucreze pe poziţii de entry-level în Bucureşti şi în Cluj. Şi firmele de call center Linea Direct Communications sau Call Point caută câte 100- 150 de absolvenţi de facultate, cunoscători de limbi străine, care să lucreze ca operatori call-center.


Pot câştiga mai bine decât media pe economie

Tinerii care se pot angaja în acest an pot câştiga mai bine decât media salariilor din economie, având în vedere că la nivelul lunii martie salariul mediu net pe economie era de 355 de euro net.

Operatorii call center câştigă între 300 şi 400 de euro net, însă vorbitorii de limbi străine rare sau "exotice" sunt printre cei mai căutaţi şi pot primi un plus de 10- 15% la salariu.

De asemenea, angajatorii caută tineri care să-şi dorească să lucreze cu program flexibil, în ture. Şi în IT pentru poziţiile de programatori juniori sunt preferaţi tinerii care sunt dispuşi să programeze noaptea.

Totuşi, salarii mai mici primesc tinerii care se angajează în retail, unul din sectoarele recunoscute pentru fluctuaţia mare de personal, care primesc salarii cuprinse între 190 şi 240 - 285 de euro net, care lucrează ca lucrători comerciali sau ca sales assistents în supermarketuri, hipermarketuri sau magazinele din centrele comerciale.

Specialiştii spun însă că "cei mai serioşi" dintre tineri pot ajunge la salarii de 430 - 480 de euro pe lună plus bonuri de masă, pentru poziţii de şef de magazin. Ofertele salariale sunt reduse şi pentru tinerii care se angajează ca agenţi de vânzări, unde se oferă de regulă salariul minim pe economie (600 de lei brut) plus comisioanele din vânzări.

Recruiterii spun că pentru unele poziţii sezoniere există studenţi care lucrează timp de 2-3 ani ca angajaţi temporari în companiile de producţie şi care ulterior sunt angajaţi permanent în companie, ca şefi de tură sau ca team leaderi.

Citiţi mai multe despre schimbările aduse în ceea ce priveşte alternativele de angajare pentru tinerii absolvenţi de facultate în varianta online a noului Cod al muncii - varianta consolidată 2011, care poate fi descărcată de pe site-ul Ziarului Financiar www.zf.ro/anuare.Codul muncii 2011: Ce trebuie să ştie tinerii absolvenţi de facultate

Modificările aduse de noul Cod al muncii, intrat în vigoare pe data de 2 mai, a adus o serie de schimbări în ceea ce priveşte regimul de angajare a tinerilor absolvenţi de facultate.