"Pentru proiectele POS DRU, poziţiile cel mai greu de ocupat sunt acelea de responsabil financiar, care presupun realizarea componentei financiare în cadrul proiectelor şi poziţiile tehnice, precum cea de asistent de proiect şi de expert monitorizare-evaluare, care presupun o anumită expertiză tehnică anterioară în cadrul proiectelor, adică implicarea anterioară în proiecte europene", a spus Iulian Buturugă, managing partner în cadrul firmei de consultanţă juridică Buturugă & Asociaţii. Compania caută în prezent prin intermediul site-urilor de recrutare candidaţi cu experienţă în management financiar, care să lucreze în cadrul unui proiect finanţat prin POS DRU. Printre cerinţele impuse la angajare se numără absolvirea unor programe de studii cu specializare în economie, experienţă în domeniul financiar-contabil de minimum cinci ani şi, preferabil, experienţă în proiecte finanţate prin POS DRU.
Unii consultanţi spun că în momentul în care o firmă apelează la consultanţă pentru scrierea proiectului, potenţialii beneficiari acceptă să înscrie în proiect candidaţii propuşi de consultanţi, pentru a obţine un punctaj mai mare şi, implicit, să câştige finanţarea europeană. Ulterior, firmele câştigătoare îşi schimbă echipa de proiect.
Trebuie să ai experienţă în project management sau achiziţii
Cristian Ababei, directorul executiv al OIR POS DRU Nord-Est (organismul intermediar regional care coordonează proiectele finanţate din fondurile europene pentru HR), a spus, în cadrul unui eveniment organizat de ZF la finele săptămânii trecute, că instituţia pe care o conduce a încercat să nu acorde punctajul maxim proiectelor scrise "după grilă", pentru că aceste proiecte întâmpină cele mai multe probleme de implementare.
"Am încercat să nu avem proiecte scrise după grilă, pentru că este foarte greu să le reduci punctajul. În general, încercăm să nu le oferim punctaj maxim acestor proiecte, pentru că aceste contracte sunt fie reziliate după primele luni, fie nu depun cereri de rambursare. În plus, expertul care îl înlocuieşte pe cel reziliat trebuie să aibă cel puţin la fel de multă experienţă precum cel pe care îl înlocuieşte", a spus Ababei.
În opinia lui Constantin Turmac, managing partner al firmei de consultanţă în accesarea de fonduri europene Compass Consulting, este recomandat ca aceia care vor să lucreze în proiecte europene să aibă cunoştinţe minime în management de proiect sau în achiziţii publice.
"În astfel de proiecte sunt indicatori foarte clari, iar atingerea lor trebuie dovedită prin acte. Dacă nu înţelegi de ce îţi trebuie cinci semnături şi o poză de grup ca dovadă că ai fost trainer la un curs, ţi se pare că cineva are ceva cu tine", a spus Turmac. El a mai precizat că pentru proiectele europene ar trebui să se folosească în principiu angajaţi seniori, adică oameni care au lucrat în branşă de cel puţin 7-8 ani.
"Candidatul căutat pentru aceste poziţii trebuie să aibă profilul profesionistului care a mai lucrat în cadrul proiectelor europene, experienţă de minimum 3 ani în poziţii similare celor pentru care doreşte angajarea, capacitatea de rezistenţă sporită la stres, abilităţi de comunicare, dorinţa de a lucra în echipă şi existenţa anterioară a unui «track record» dovedit în realizarea implementării cu succes a unor proiecte finanţate din fonduri europene", a mai spus Buturugă.
În general, se fac angajări pentru programe full time
Pentru a deveni trainer în cadrul unui proiect finanţat prin POS DRU, candidaţii trebuie să fie profesori în activitate (la liceu sau la universitate) sau să fie absolvenţi ai unor cursuri de formatori autorizate de Consiliul Naţional pentru Formarea Profesională a Adulţilor (CNFPA), singura instituţie care poate oferi asftel de certificări.
Specialiştii îi avertizează însă pe cei care vor să aplice pentru un astfel de job că trebuie să se asigure că sunt experţi în domeniul în care cere proiectul, pentru că fiecare proiect are o fişă a postului cu atribuţii specifice pentru fiecare specializare.
Spre exemplu, pentru un post de manager de proiect, candidaţii trebuie să fi absolvit un curs de manager de proiect dacă nu pot dovedi că au abilităţi de management dobândite prin experienţă.
"În ceea ce priveşte condiţiile de muncă, acestea sunt adaptate specificului proiectelor europene, care presupune existenţa unui contract individual de muncă, un program, în majoritatea cazurilor, full time, pentru că în cadrul firmei şi al proiectelor nu încurajăm implicarea simultană a angajaţilor proprii în implementarea proiectelor. Perioada contractuală este cuprinsă între 12 şi 24 de luni", a mai spus Buturugă. De altfel, demotivaţi de salariile mici de la stat, funcţionarii implicaţi în procesul de atragere a banilor de la UE aleg să plece în mediul privat, în cadrul firmelor de consultanţă sau ca manageri de proiect, unde câştigurile sunt şi de câteva ori mai mari.
Indiferent dacă cel care aplică pentru un post în cadrul proiectelor europene lucrează de 5 sau de 20 de ani, experienţa sa de muncă este irelevantă dacă nu are nicio legătură cu experienţa necesară în cadrul proiectului.
Consultanţii spun că, în general, joburile din proiectele europene sunt mai interesante pentru candidaţi, iar aşteptările lor salariale nu sunt întotdeauna corelate cu conştientizarea importanţei rolului fiecărei poziţii.
"Candidaţii care se prezintă la interviu sunt, de cele mai multe ori, din două categorii: una a candidaţilor cu experienţă anterioară în proiecte, care ştiu ce înseamnă implementarea proiectelor europene şi care îşi conştientizează rolurile pentru care candidează şi îşi asumă responsabilităţile ce le vor exercita în cadrul proiectelor şi o altă categorie, a candidaţilor care nu au experienţă în implementarea proiectelor europene, care au aşteptări foarte mari legate de participarea în cadrul echipei de implementare, dar care nu întotdeauna conştientizează importanţa fiecărei poziţii din cadrul proiectelor pentru care, de cele mai multe ori, candidează", a adăugat Buturugă.
Când întârzie rambursarea, munceşti gratis
Însă nu întotdeauna aşteptările iniţiale ale candidaţilor coincid cu realitatea. Marta D., 23 de ani, licenţiată în comunicare şi relaţii publice, lucrează într-un proiect finanţat din fondurile europene pentru resurse umane pe poziţia de consilier campanie conştientizare, comunicare şi propagare a activităţilor proiectului, care are ca obiectiv acordarea de consultanţă pentru firmele mici dintr-o regiune din nordul ţării.
"După absolvirea facultăţii, m-am angajat la un ONG, care a câştigat ulterior un proiect cu finanţare europeană. În urmă cu trei luni,
m-am angajat în cadrul proiectului, ştiind de salariile mari, însă ulterior am înţeles că fondurile sunt blocate şi că trebuie să ne susţinem singuri financiar până vin fondurile", a spus Marta.
Ea a precizat că totuşi activităţile proiectului trebuie să se desfăşoare în continuare, pentru că trebuie să respecte graficul prevăzut în proiect, iar primele luni sunt cele mai "pline" în ceea ce priveşte demararea activităţilor. "Practic, deocamdată muncim gratis, dar trebuie să strângem multe hârtii care să dovedească că am desfăşurat activităţile. Fără aceste hârtii nu vom primi rambursarea, pentru că ar fi cheltuielile neeligibile. Am acceptat această situaţie în primul rând pentru experienţa pe care o pot acumula, pentru că în altă parte, într-un oraş mic, nu cred că aş fi avut această oportunitate", a spus Marta.