Info

Mihail Ion, Raiffeisen Bank: Anticipăm că economisirea va creşte şi în 2025, chiar dacă într-un ritm ceva mai redus decât în 2024, deoarece ritmul de creştere reală a veniturilor disponibile ar putea să scadă. Vrem să sprijinim clienţii în gestionarea eficientă a finanţelor personale

16 mai 2025 206 afişări
Din aceeaşi categorie

Raiffeisen Bank a început anul 2025 cu o creştere de 20% a depozitelor, în primul trimestru, marcând avansuri semnificative atât la persoanele fizice (+14%), cât şi la cele juridice (+30%). Într-un context economic dificil, clienţii manifestă un interes tot mai mare pentru economii pe termen lung şi investiţii sigure, banca vine astfel cu o nouă ofertă de depozite la termen pe 4 luni, cu dobânzi la depozitele în lei, cât şi la cele în valută, peste media pieţei, pentru acest termen de maturitate. În plus, oferă Smart Hour, de luni până vineri, în zilele lucrătoare, între 10:00 - 11:00, pentru schimburi valutare lei-euro, euro-lei la curs BNR direct din Smart Mobile şi acces la un curs de schimb valutar dinamic, actualizat în timp real în aplicaţia de mobile banking.

Mai multe informaţii despre aceste beneficii, dar şi despre tendinţele din creditare, economisire, precum şi din private banking şi premium invest oferă Mihail Ion, Vicepreşedinte, Divizia Pieţe de Capital, Servicii Bancare de Investiţii şi Planificare Financiară Personală, Raiffeisen Bank România, într-un interviu pentru Ziarul Financiar.

Cum a început 2025 pentru Raiffeisen Bank în ceea ce priveşte creditarea şi depozitele, comparativ cu perioada similară din 2024? Observaţi anumite schimbări în comportamentul consumatorului român, şi în particular al clientului de private banking?

Mihail Ion: În primele trei luni ale anului, depozitele au menţinut ritmul de consolidare, cu o creştere de 20% comparativ cu acelaşi interval din anul anterior. Am observat evoluţii pozitive pe toate segmentele de clienţi. Depozitele persoanelor fizice au crescut cu 14%, în timp ce ale clienţilor persoane juridice au avansat 30%. Această performanţă demonstrează încrederea clienţilor în stabilitatea şi atractivitatea produselor de economisire oferite de Raiffeisen Bank în România.

În ceea ce priveşte creditarea, soldul creditelor acordate clienţilor a înregistrat o creştere de 11% faţă de anul anterior, susţinută de o activitate de creditare remarcabilă pe toate segmentele şi produsele principale. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, soldul creditelor acordate persoanelor fizice a crescut cu 9%, beneficiind de oferte de preţ atractive şi de volume record ale noilor împrumuturi.

Dacă ne referim la segmentul de private banking, observăm un apetit de risc ceva mai redus, interes mai mare pentru produse de investiţii cu protecţia capitalului, maturităţi mai scurte şi un oarecare interes pentru active care pot fi considerate mai sigure în perioade de incertitudine, precum aurul financiar.

Cum estimaţi evoluţia economisirii pe ansamblul anului 2025?

Mihail Ion: În ultima perioadă, vedem un interes sporit pentru economisire. Am venit, astfel, în sprijinul clienţilor cu această nouă ofertă pentru depozitele la termen pentru 4 luni, cu dobânzi avantajoase atât în lei, cât şi în valută, peste media pieţei, pentru acest termen de maturitate. Depozitele sunt disponibile în toate cele 3 valute principale (Lei, Euro, USD), clienţii putând beneficia de flexibilitate şi diversificare. Am lansat această ofertă deoarece ne dorim să sprijinim clienţii în menţinerea unor obiceiuri financiare sănătoase, să-i susţinem să-şi construiască un fond de rezervă şi să continue să economisească. Viziunea noastră este să fim partenerul nr. 1 al clienţilor noştri, acel partener de încredere care vine cu soluţii care pot acoperi toate nevoile lor financiare.

Observăm că din ce în ce mai mulţi români economisesc periodic pentru pensionare şi alte obiective financiare sau pentru a-şi proteja familia de evenimente neprevăzute cu ajutorul instrumentelor de asigurare. Anticipăm că, până la finalul lui 2025 sau începutul anului viitor, vom avea 1 milion de participanţi la Pilonul 3 de pensii facultative la nivelul întregii pieţe. De asemenea, pentru acelaşi orizont de timp, anticipăm 1 milion de investitori în fonduri de investiţii.   

Pe lângă comportamentul de economisire periodică, remarcăm şi o accelerare a economisirii automate. Tot mai mulţi dintre clienţii noştri îşi activează Saving Box, opţiunea de economiste automată. Practic, la orice plată pe care o efectuează cu cardul, la POS sau online, o sumă proporţională cu procentul ales de  ei (1%, 3%, 5% sau 10%) este pusă deoparte automat în contul lor de economii.

La nivel general, anticipăm că economisirea va creşte şi în 2025 chiar dacă într-un ritm ceva mai redus decât în anul anterior, deoarece ritmul de creştere reală a veniturilor disponibile ar putea să scadă. În perioadele de incertitudine, economisirea tinde să crească.

Banca oferă clienţilor şi posibilitatea de accesa un schimb valutar dinamic, prin Smart Hour. Care sunt principalele beneficii ale acestei facilităţi şi cui se adresează?

Mihail Ion: Toţi clienţii noştri pot beneficia de Smart Hour, de luni până vineri, în zilele lucrătoare, între 10:00 - 11:00, pentru schimburi valutare lei-euro, euro-lei la cursul stabilit de BNR direct din Smart Mobile şi au acces la un curs de schimb valutar dinamic, actualizat în timp real în aplicaţia de mobile banking, astfel încât să poată accesa, simplu şi rapid, cele mai bune oportunităţi din piaţă. Am demarat această iniţiativă deoarece am înţeles cât de important este pentru clienţii noştri să aibă mai mult control asupra finanţelor personale şi o capacitate de reacţie mai rapidă la schimbările pieţei.

De ce este avantajos cursul de schimb dinamic, direct în aplicaţia de mobile banking? Este foarte simplu. Până acum, utilizatorii erau adesea dependenţi de cotaţii fixe sau actualizate la un anumit interval, ceea ce putea duce la costuri suplimentare sau oportunităţi pierdute. Prin cotaţii dinamice, clienţii pot vizualiza fluctuaţiile valutare în timp real şi pot efectua tranzacţii la ratele cele mai avantajoase disponibile în acel moment. Nu mai este nevoie să tranzacţioneze la preţuri istorice şi pot urmări activ piaţa valutară. Având o imagine clară a evoluţiei cursurilor de schimb, utilizatorii pot alege momentul optim pentru a cumpăra sau vinde valută, maximizând astfel valoarea tranzacţiilor lor.

În ce monedă preferă clienţii să îşi ţină economiile?

Mihail Ion: La nivelul întregului sistemul bancar din România, de-a lungul timpului, leul este în mod tradiţional moneda principală de economisire, valuta atrăgând peste o treime din economisirea totală. Interesul pentru diversificarea plasamentelor în valută este sporit în cazul clienţilor cu averi financiare mai mari.   

Câţi clienţi folosesc Smart Hour într-o zi? Există vreun plafon de tranzacţionare pentru schimburile valutare în acest interval?

Mihail Ion: Smart Hour este una dintre cele mai apreciate funcţionalităţi ale aplicaţiei de mobile banking şi este folosită pe scară largă de către clienţii noştri.  De luni până vineri, în zilele lucrătoare, între 10:00-11:00, clienţii beneficiază de oferta specială pentru cursul de schimb valutar. Cu Smart Hour pot schimba lei-euro sau euro-lei, până la 1.500 euro pe zi, la cursul BNR valabil la dată efectuării schimbului şi în limita a 10.000 EUR lunar.

Există costuri suplimentare pentru client în cazul tranzacţiilor efectuate în Smart Hour? Cum este calculat cursul valutar oferit în intervalul Smart Hour?

Mihail Ion: Nu există costuri suplimentare, totul este foarte transparent, la cursul de referinţă stabilit de BNR, la data efectuării schimbului.

Câte persoane folosesc aplicaţia Smart Mobile în prezent şi cum a evoluat acest număr faţă de 2024?

Mihail Ion: De la finalul anului trecut, numărul clienţilor persoane fizice cu un contract pentru serviciul de mobile banking, Smart Mobile, a depăşit 1,8 milioane, 80% dintre aceştia accesând aplicaţia  cel puţin o dată lunar. Clienţii care folosesc aplicaţia noastră de mobile banking apreciază funcţionalităţile oferite în Smart Mobile pentru nevoile zilnice de banking. Nota mare (4.8) din Google Play Store şi App Store reflectă satisfacţia lor şi confirmă progresele pe care le-am făcut pe agenda digitală.

Care sunt criteriile pentru a deveni client Private Banking sau Premium Invest la Raiffeisen Bank? Ce pondere au aceste categorii în totalul clienţilor băncii?

Mihail Ion: Serviciile de private banking se adresează persoanelor cu venituri ridicate, de multe ori antreprenori şi manageri de companii, care au nevoie de o susţinere profesionistă în administrarea averii şi pentru implementarea unui plan financiar pe termen lung, pornind de la nevoile şi profilul lor specific. Echipa de private banking a Raiffeisen Bank România face acest lucru de peste 13 ani oferind servicii la cele mai înalte standarde şi acces la o gamă variată de soluţii de investiţii.

Abordarea personalizată ne permite să le propunem clienţilor noştri de elită o varietate de facilităţi de care aceştia pot beneficia, începând cu gestionarea portofoliului de investiţii, planificarea financiară, participarea la concerte, spectacole, evenimente cu caracter economic.

Bineînţeles, toate aceste facilităţi sunt puse la dispoziţia clienţilor prin intermediul unei echipe de bancheri personali, atent selecţionaţi şi pregătiţi să ofere soluţii de calitate nevoilor specifice clienţilor noştri cu averi ridicate.

Divizia noastră de private banking administrează pentru cele două categorii de clientelă – Private Banking şi Premium Invest - active financiare de peste 3 miliarde de euro.  

Clienţii Private Banking pot beneficia de dobânzi negociate la depozite. Până la ce nivel poate ajunge dobânda în aceste cazuri şi în ce condiţii s-ar acorda?

Mihail Ion: Clienţii Private Banking şi Premium Invest pot accesa o gamă mai extinsă de produse de investiţii şi economisire, precum titluri de stat, fonduri de investiţii locale şi internaţionale, produse structurate, depozite negociate, având astfel multiple oportunităţi de creştere şi diversificare. Prin intermediul bancherului personal, aceştia pot beneficia de o dobândă superioară celei oferite pentru depozitele standard, ce poate fi negociată în funcţie de valoarea, moneda, maturitatea depozitelor şi condiţiile din piaţă.  

Care sunt cele mai populare produse de investiţii alese de acest tip de clienţi? Dar de economisire?

Mihail Ion: Aproximativ două treimi din averea financiară a clienţilor de private banking sunt orientate spre investiţii şi aproximativ o treime este reprezentată de plasamente în produse bancare (depozite). În ceea ce priveşte investiţiile, cele mai prezente sunt fondurile de investiţii, obligaţiunile, acţiunile şi produsele structurate sau certificatele de investiţii.