Dr. Wargha Enayati despre viitorul medicinei private şi responsabilitatea liderilor din sănătate
Acum 30 de ani, când am deschis primul cabinet medical privat, nu mi-am imaginat că voi ajunge să vorbesc despre „oraşe medicale”, „concierge doctor” sau reţele deschise care includ atât spitale private, cât şi publice. Însă visul era acelaşi: să creez un sistem în care pacientul să nu se mai simtă pierdut.
De-a lungul acestor decenii, am învăţat că infrastructura contează – dar contează şi mai mult filosofia din spatele ei. Dacă acum 20 de ani construiam clinici şi spitale, astăzi construim modele de îngrijire. Iar în centrul acestui model se află ghidajul medical: un sistem în care pacientul nu trebuie să caute singur soluţii, ci este însoţit de un profesionist – medicul Concierge.
De ce viitorul înseamnă ghidare medicală, nu izolare în reţele
Sistemul actual e complicat, fragmentat şi lipsit de transparenţă. Pacienţii nu ştiu unde să meargă, ce investigaţii să facă, cât să aştepte. De aceea, modelul Enayati Medical City pune accentul pe coordonare şi ghidaj. Concierge Doctorul este acel medic care cunoaşte traseul, înţelege sistemul şi lucrează în interesul pacientului, nu al unei reţele.
Aceasta este direcţia în care cred că trebuie să meargă medicina românească: spre un sistem colaborativ, deschis, în care competiţia nu e pe pacient, ci pe calitate şi empatie.
Investiţiile trebuie să aibă suflet, nu doar randament
În 30 de ani, am investit peste 120 de milioane de euro în spitale, clinici, echipe, platforme digitale. Nu pentru a construi un imperiu, ci pentru a da înapoi un sistem. Enayati Medical City este rezultatul acestei filozofii. Dar nu ne oprim aici. Următorii ani sunt dedicaţi extinderii:
- Reţeaua de mini-policlinici integrate, cu medici Concierge în toată ţara
- Dezvoltarea Policlinicii Băneasa – Mamă şi Copil într-un model replicabil naţional
- Relansarea Maternităţii Băneasa sub marca EMC
Vrem să construim un sistem care funcţionează dincolo de brand, care uneşte, nu separă. În care pacientul are dreptul la cel mai bun tratament, oriunde s-ar afla el.
Colaborarea cu statul – o necesitate, nu un moft
Am fost prezent pe 2 aprilie, la întâlnirea liderilor din medicina privată. Concluzia a fost clară: România are nevoie de un sistem de prevenţie coerent, naţional, obligatoriu. Nu mai putem construi în paralel. Dacă vrem să reducem costurile, suferinţa şi timpul pierdut, trebuie să lucrăm împreună: public şi privat.
Abonamentele pot fi o soluţie de tranziţie: un mecanism prin care companiile contribuie la sănătatea angajaţilor, iar statul preia bune practici. Dar trebuie să gândim integrat, pe termen lung.
În loc de încheiere: ce le-aş spune tinerilor medici
Aş vrea să cred că, peste 30 de ani, un tânăr medic care citeşte aceste rânduri va conduce o clinică în care nu există liste de aşteptare de luni întregi, în care pacientul e văzut ca om, nu ca dosar. Iar dacă îşi va aminti că un astfel de model a început acum, aici, la Enayati Medical City, înseamnă că n-a fost degeaba.
Cred cu tărie că sănătatea este o datorie faţă de comunitate. Iar inovaţia nu e despre tehnologie, ci despre grija cu care construim. Pentru oameni, nu pentru sistem.
— Dr. Wargha Enayati
