Rapsodia Română nr. 1 de George Enescu a răsunat pentru prima oară pe faimoasa scenă a Teatrului La Fenice, în interpretarea Orchestrei Operei Naţionale Bucureşti, într-un concert grandios dedicat Zilei Naţionale a României, acompaniat de vinurile exclusive Jidvei.
Jidvei continuă misiunea de a sprijini evenimentele culturale majore care aduc România în primplanul scenei internaţionale – de la Retrospectiva Brâncuşi de la Centrul Pompidou, la prestigiosul Festival de Film de la Cannes şi până la Jocurile Olimpice de la Paris.
Pe 28 noiembrie, s-a desfăşurat, în parteneriat cu Ambasada României în Italia, concertul „Ziua Naţională a României pe scena La Fenice - Stele ale Operei Româneşti la Veneţia”, care a reunit disapora şi publicul italian într-o celebrare de gală al cărei mesaj despre artă, demnitate şi respect a depăşit orice graniţe.
Pe aceeastă scenă pe care au urcat legende, precum Hariclea Darclée şi Angela Gheorghiu, unii dintre cei mai valoroşi artişti lirici români ai momentului - Ruxandra Donose, Valentina Naforniţa şi Ştefan Pop - au interpretat, alături de orchestra Operei Naţionale Bucureşti - condusă de dirijorul Daniel Jinga, lucrări din repertoriul muzicii româneşti şi internaţionale, de la George Enescu la Giacomo Puccini.
„Este un mare privilegiu să putem reprezenta vinul românesc în cadrul unor evenimente de anvergură europeană. Am început anul la Centrul Pompidou din Paris, cu ocazia vernisajului celei mai mari expoziţii dedicate sculptorului Constantin Brâncuşi şi l-am încheiat la prestigiosul Teatru La Fenice, într-un concert extraordinar unde vocile şi virtuozitatea artiştilor români au strălucit.
Suntem mândri că Jidvei a devenit furnizorul oficial de vinuri al Ambasadei României în Italia şi că la gala „Ziua Naţională a României pe scena La Fenice” am adus o notă de autenticitate din inima Transilvaniei în inima Veneţiei. Credem cu tărie că implicarea brandurilor româneşti în susţinerea unor astfel de evenimente nu este doar esenţială, ci şi o oportunitate de a scrie pagini memorabile în istoria culturală a României. Împreună cu Sonia Argint, Florin Negruţiu şi Horia Tecău, am reuşit să ilustrăm adevăratul potenţial al ţării noastre.”– Ana Necşulescu, Director de Comunicare Jidvei
Foto: Mugur Cristescu | Jidvei | Teatro La Fenice, Venetia.
Cei prezenţi la Teatrul La Fenice au simţit ce înseamnă puterea unei muzici izvorâte din sufletul unui popor atunci când Orchestra Operei Naţionale Bucureşti a interpretat Rapsodia Română nr.1 de George Enescu. Un mănunchi de muzici tradiţionale româneşti puse laolaltă de geniul creator al lui Enescu pentru a ne reprezenta într-o Europă a artei şi în fiecare colţ de lume.
„Cred cu tărie că acest regal muzical este un argument în plus în favoarea ideii că, în cotidianul marcat adesea de conflicte, cultura uneşte şi rămâne un simbol al aspiraţiei constante a umanităţii către un nivel superior, cel al convieţuirii paşnice.” - Gabriela Dancău, Ambasador al României în Republica Italiană
Evenimentul, desfăşurat în prezenţa Preşedintelui Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor din Italia - Federico Mollicone, a reunit numeroşi reprezentanţi ai mediului instituţional italian, membri ai corpului diplomatic şi consular, personalităţi din lumea culturală, economică şi politică, jurnalişti, precum şi membri ai comunităţii româneşti din Italia.
Pentru a marca aniversarea a 145 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Italia, precum şi 60 de ani de la ridicarea relaţiilor la nivel de Ambasadă, în contextul sărbătorii Zilei Naţionale a României, Ambasada României în Italia a mai organizat un eveniment de excepţie pe 2 decembrie la Palazzo della Cancelleria din Roma. Invitaţii s-au bucurat recitalul susţinut de mezzosoprana Ruxandra Donose şi de pianistul Sergiu Tuhutiu, în compania vinurilor Jidvei.
De asemenea, Ziua Naţională a României a fost celebrată şi la Paris, pe 4 decembrie, într-un cadru de excepţie, alături de autorităţi franceze şi române, membri ai corpului diplomatic, oameni de cultură, lideri de opinie şi membri ai comunităţii româneşti din Franţa, care s-au reunit pentru a onora relaţia profundă şi privilegiată dintre cele două ţări.
Evenimentul a fost marcat de un moment artistic impresionant, susţinut de orchestra Gărzii Republicane a Franţei şi corul Armatei Franceze, care au interpretat imnul naţional al României, „Deşteaptă-te, române”, în limba română, şi lucrări ale unor compozitori emblematici, precum Vladimir Cosma şi Constantin Dimitrescu. Jidvei a avut onoarea de a fi partener al acestei sărbători, alăturându-se celorlalte demersuri care promovează cultura românească pe scena europeană.
Vinurile Jidvei au fost distinse cu peste 1.000 de medalii la cele mai prestigioase concursuri internaţionale, fiind singurul brand românesc inclus în Top 100 cei mai buni producători de vinuri şi distilate premium din lume, de către Luxury Lifestyle Awards.
* Despre Jidvei
Jidvei, cel mai mare producător de vinuri cu Denumire de Origine Controlată din România (D.O.C. Jidvei). Jidvei deţine cel mai mare domeniu viticol din Europa cu proprietar unic, 2.500 hectare situate chiar în inima Transilvaniei şi patru crame, aflate la Jidvei, Tăuni, Blaj şi Bălcaciu, precum şi unul dintre cele mai diversificate portofolii de produse de pe piaţa naţională a vinului, variind de la vinuri liniştite la vinuri spumante, vinars şi must.
Simbolul vinurilor Jidvei este Castelul Bethlen-Haller, un loc plin de farmec, unde se desfăşoară activităţi de oenoturism pentru a face cunoscută povestea Ţării Vinului, ţinut al podgoriilor nesfârşite de viţă-de-vie, al cetăţilor de basm şi al bisericilor fortificate săseşti.