Crama DeMatei a înregistrat încă o performanţă remarcabilă, fiind distinsă cu titlurile Crama Românească a Anului şi Vinul Românesc al Anului – pentru Patima Fetească Albă 2024 – în cadrul unuia dintre cele mai prestigioase concursuri internaţionale: London Wine Competition 2025.
Pe fondul unei pieţe europene în care consumatorii îşi doresc să exploreze soiuri încă puţin cunoscute, care vin însoţite de poveşti autentice, Crama DeMatei îşi consolidează poziţia ca un jucător strategic în segmentul premium al vinului românesc.
Un bilanţ excelent pentru vinurile Cramei DeMatei
În total, Crama DeMatei a câştigat la concursul londonez un impresionant total de şase medalii: Aur şi 95 de puncte, precum şi titlul de Vinul Românesc al Anului pentru Patima Fetească Albă 2024; Aur şi 95 de puncte pentru cupajul alb din gama Migală, recolta 2024; o medalie de argint şi trei medalii de bronz.
Mai mult, grupul Vintruvian Estates – din care fac parte Crama DeMatei, Crama Olterra, Crama Histria şi Caii de la Letea – Sarica Niculiţel – a obţinut, în total, 10 din cele 19 medalii acordate României la această ediţie a competiţiei.
„Pentru noi, fiecare medalie e o reconfirmare a calităţii vinului românesc, în general, a faptului că locul său este alături de vinurile din cele mai importante regiuni ale lumii. Dar adevărata noastră miză e să câştigăm încrederea consumatorului, an după an, contribuind la consolidarea brandului vinului românesc”, spune Alin Lăzărescu, director general Vintruvian Estates.
Mult mai mult decât un titlu
Titlurile obţinute la Londra sunt deosebit de valoroase, fiind oferite de un juriu greu de impresionat – 10 Masters of Wine, 5 Master Sommeliers şi 10 experţi achizitori, reprezentând o importantă parte a comerţului cu vin din Marea Britanie.
Performanţa Cramei DeMatei la Londra vine după un şir lung de titluri şi medalii obţinute pe parcursul ultimului an. Doar de la începutul anului, producătorul a mai obţinut trei medalii de aur la Mundus Vini, şi, în urma scorurilor impresionante primite de la echipa James Suckling (de la 89 la 94 de puncte!), Crama DeMatei a devenit prima cramă românească selecţionată la Great Wines World, expoziţia itinerantă a aceluiaşi critic.
În 2024, Crama DeMatei a obţinut, printre multe alte medalii, titlul de Best of Show la Winelovers Wine Awards (cu Prince Matei 2017), şi Marea Medalie de Aur la Concours Mondial de Bruxelles pentru Patima Fetească Neagră 2020, acelaşi vin fiind declarat şi Best of Show la Mundus Vini şi selecţionat în top 50 cele mai bune vinuri la Sélections Mondiales Des Vins Canada.
Consecvenţa, cheia unui brand puternic al vinului românesc
Din punctul de vedere al Wines of Romania, Crama DeMatei a înţeles cel mai bine lucrul esenţial: că nu e important să câştigi un val de medalii, ci să câştigi în fiecare an ceva, peste tot în lume.
O medalie sau un titlu, oricât de important, nu defineşte un brand naţional. Doar perseverenţa, consecvenţa şi excelenţa dovedite an de an pot construi reputaţia vinului românesc în lume.
Un brand puternic se construieşte în timp, cu răbdare şi efort, demonstrând an după an că produci un vin excepţional. Că nu te poţi opri nicio secundă din această muncă de construcţie.
Dincolo de gustul deosebit al acestor vinuri, pe care vă invităm să le descoperiţi, puteţi face cunoştinţă cu o parte dintre poveştile care prind viaţă pe cele 81 de hectare ale dealurilor Tegăneanu şi Zoreşti, poveşti îmbuteliate astăzi sub nume ca Rosturi, Migală, Patima, Prince Matei sau Matei, în podcastul Wines of Romania.
