Style

Fondatorul Moritz Eis, un business cu peste 20 de gelaterii în cinci ţări, petrece jumătate de an în emisfera nordică şi jumătate în cea sudică. "Sunt un aventurier, mai exact un Indiana Jones al zilelor noastre"

26 iun 2018 2023 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie
Petrece jumătate de an în emisfera nordică şi jumătate în cea sudică, de fiecare dată în căutarea verii. Şi nu pentru că este un iubitor al soarelui, sau nu doar de-asta, ci pentru că are un business meteodependent, un lanţ de gelaterii artizanale care-i poartă numele - Moritz Eis. Numele său este Moritz Fried şi se declară ca fiind entuziast, aventurier, mai exact un Indiana Jones al zilelor noastre, creativ, atent la detalii, iubitor de natură - mai degrabă decât de oraşe, de etnografie şi artă, deci şi de călătorie. Şi nu în ulti-mul rând, este un iubitor de mâncare bună, ceea ce ne aduce la businessul său care numără peste 20 de gelaterii în cinci ţări, respectiv România, Muntenegru, Croaţia, Serbia şi Chile. Iar planurile de business nu se opresc aici pentru că, după cum spune chiar el, Moritz Fried este dedicat complet businessului şi implicat îndeaproape în activitatea de zi cu zi.  Pe antreprenorul austriac l-am cunoscut la Cluj după ce în doar o săptămână făcuse „înconjurul lumii“, pe ruta Chile - Muntenegru - Belgrad - Bucureşti - Cluj. Şi după doar două zile urma să plece mai departe. Are 41 de ani şi vorbeşte „6,5 limbi străine“, respectiv germana, engleza, franceza, spaniola, româna, sârba şi croata, cele două din urmă fiind asemănătoare. Româna a învăţat-o în armată deoarece era înrolat într-o divizie specială, pentru „un fel de James Bond“, glumeşte el. A venit apoi în România după primul an de facultate pentru că nu „voiam să fac xeroxuri la Viena. Am vrut să vin la Bucureşti unde nu venea atunci nimeni. Plus că vorbeam limba“. Înainte de business-ul cu îngheţată a lucrat pentru Creditanstalt, o bancă austriacă de investiţii. El acoperea România şi Serbia. Totodată a lucrat şi în JPMorgan şi Lehman Brothers. Acum circa şase ani a pornit pe drumul antreprenoriatului şi nu s-a oprit. Prima îngheţată pe care-şi aduce aminte că a mâncat-o era una pe băţ, iar el avea trei ani. Acum preferata lui este cea de zmeură, bio.

 

Un obiect pe care îl port întotdeauna cu mine şi care mă reprezintă... este vorba despre şortul meu special pentru înot, de la Orlebar Brown. Are avantajul că este realizat dintr-un material care se usucă rapid. Plus că poate fi folosit şi pentru alergat. Îmi place să înot oriunde am ocazia pentru că mă realaxează şi totodată în felul acesta îmi vin idei.

Cartea pe care o citesc acum este... „The Sleepwalkers: How Europe went to war in 1914“ de Christopher Clark. Îmi plac cărţile de istorie şi-mi place să citesc în avion sau în tren care este de altfel mijlocul meu de transport preferat, chiar şi în România cu CFR, deoarece merg la cuşetă şi mă relaxez. Trenurile sunt lente şi semnalul este slab la telefon, aşa că mă deconectez.

Pasiunea mea este... businessul meu. Dar ca să nu fiu previzibil o să zic şi de heli-schi, şi chiar aş recomanda România ca destinaţie, mai exact zona Bâlea lac.

Destinaţia de vacanţă pe care aş recomanda-o este... Muntenegru pentru că are de toate. Este accesibilă, nu la zece ore distanţă cu avionul, este diversă, binecuvântată cu o natură minunată, munţi, lacuri, coastă şi un golf ce-ţi aminteşte de Lacul Como, doar că ai apă de mare, nu lac. Este vorba de Kotor Bay.

O descoperire recentă din Bucureşti este... Art Safari. De fapt este vorba de ediţia actuală pentru că am fost şi la ediţii mai vechi. Din Bucureşti am mai multe locuri care-mi plac, cum este cazul Muzeului Ţăranului Român unde-mi cultiv pasiunea pentru etnografie. Un alt loc preferat este Valea Cascadelor unde merg la shopping atât pentru magazine cât şi pentru colecţia mea proprie de obiecte tradiţionale precum covoare vechi sau obiecte din lemn originare din Transilvania, Maramureş sau Bucovina.

Un monument, muzeu, clădire care m-a impresionat în călătoriile mele este... MAK - Austrian Museum of Applied Arts din Viena, unde merg când am nevoie de inspiraţie.

Ceasul pe care îl port la mână este... Nu port ceas pentru că nu îmi place să deţin obiecte, nu sunt fanul lucrurilor materiale. Mă simt mai liber aşa. De-asta de fiecare dată când călătoresc eu merg doar cu bagaj de mână.

Parfumul meu preferat este... Fueguia 1833 - Patagonia. Mi l-am cumpărat dintr-un magazin din Buenos Aires şi simt că mi se potriveşte. De regulă pe mine o sticlă de parfum mă ţine cam trei ani.

Beau întotdeauna cu plăcere... un pahar de socată din Transilvania.

Primul lucru pe care îl fac când ajung într-un oraş nou este... să caut o companie de unde să pot închiria o bicicletă. Eu vizitez oraşele pe două roţi, la fel fac şi-n Bucureşti.

Cea mai recentă achiziţie exclusivistă este... o pereche de încălţări El Ganso. Pentru că nu sunt ataşat de lucrurile materiale, fac rar achiziţii.

Un artist pe care l-aş colecţiona dacă aş putea este... Constantin Brân­cuşi.

Sporturile pe care le practic cu plăcere sunt... SUP - Stand Up Paddleboarding, schi, înot şi alergare. Aleg sporturi pe care să le pot face oriunde. Spre exemplu, SUP pot face şi la Snagov, şi-n Deltă şi pe Rio de la Plata. Este un sport pe care l-am descoperit acum cinci ani pentru că am prieteni care-l practicau. Mi-a plăcut că-l poţi face în ritmul tău, poţi pedala lent pentru a te bucura de peisaj şi natură spre exemplu. Plus că lucrează toţi muşchii.

Restaurantul meu preferat este... El Mercado din Lima.

Un loc de neuitat pe care l-am descoperit în călătoriile mele este... Zabola din Transilvania, unde mă reîntorc mereu cu drag.

În frigiderul meu veţi găsi întotdeauna... muştar pe care-mi place să-l folosesc atât  în dressingul de la salată, cât şi la friptură.

Obiectele mele preferate din garderobă sunt... Aş alege jacheta de safari pe care am cumpărat-o dintr-o piaţă volantă. Este perfectă pentru că are multe buzunare şi mă simt ca Indiana Jones.