Gastronomie

Unul dintre cele mai bune restaurante din Londra, condus de un român: Care este povestea inginerului de 30 de ani transformat în chef-ul momentului

01 mar 2016 5263 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Chef-ul celui mai nou restaurant japonez din Londra, care promite să devină una dintre destinaţiile de elită de pe scena culinară din capitala Angliei, este un fost inginer mecanic din România care a învăţat tainele gastronomiei britanice într-un pub din Newcastle, scriu jurnaliştii de la Bloomberg.

Alex Crăciun este omul pe care Jason Atherton l-a ales pentru a prelua frâiele bucătăriei de la Sosharu, restaurant care se va deschide pe 7 martie. Jason Atherton a devenit una dintre cele mai cunoscute prezenţe din gastronomia de înaltă clasă după ce a lucrat alături de genii precum Ferran Adria, chef-ul din spatele el Bulli, omul care practic a pus pe masa lumii conceptul de gastronomie moleculară, sau Gordon Ramsay. Acum Atherton lucrează pe cont propriu.

“Este un lucru mare. Atherton este un chef respectat care a adăugat un nou restaurant în Sydney la un imperiu internaţional clădit în domeniul gastronomiei din care fac acum parte unităţi în New York, Dubai, Shanghai, Singapore şi Hong Kong”, mai scriu junaliştii de la Bloomberg potrivit cărora cheful britanic va ajunge la 7 restaurante în Londra.

În timp ce Atherton a fost în elita industriei în ultimii 15 ani, Crăciun a început de jos, lucrând ca ajutor în bucătăriile din România. În urmă cu 10 ani s-a mutat din Braşov în Newcastle, oraş situat la 480 de kilometri de Londra.

“A fost oribil”, mărturiseşete cu un zâmbet pe buze bucătarul român de 30 de ani. “Totul era anapoda, nici măcar nu vorbeam limba sau cel puţin nu o înţelegeam, dar cu toate acestea am muncit cât am putut de mult. A fost greu, dar m-au promovat şi după cinci luni deja conduceam toată bucătăria”, spune Alex Craciun.

Face cunoştinţă cu arta culinară japoneză la restaurantul Maze, acolo unde Atherton punea la dispoziţia clienţilor un meniu eclectic de tapas, realizate desigur cu ingrediente asiatice.

“A fost un lucru foarte special pentru mine”, spune Crăciun. “Lucram deja la Maze de circa 3-4 ani când mi-am spus: Asta este. Mă duc să lucrez în Japonia să văd cu ochii mei ce se întâmplă acolo.”

A lucrat în restaurante din Tokyo şi Osaka şi când a ajuns la uşile faimosului RyuGin a stat zile întregi în faţa porţilor închise până când într-un final a fost lăsat să intre în bucătărie. Aşa a început aventura sa japoneză care a fost condimentată cu fel şi fel de experienţe, de la magazine mici unde se preparau tăiţei, până la revoluţiile gastronomice din restaurantele cu trei stele Michelin.

Pentru a fi pregătit pentru deschiderea Sosharu, Crăciun s-a mutat în Japonia unde a studiat la Şcoala Culinară de la Kyoto.

Crăciun este plecat din România de 10 ani de zile, dar spune că nu are vreun gând de a se întoarce.

“Când am plecat de acasă, mi-am spus că nu voi sta departe mai mult de un an. Îmi lipsesc părinţii, fratele, familia şi încerc să-i văd în fiecare an, mai ales de Crăciun, dar nu vreau să mă întorc.”