Gastronomie

Concertele „verzi“ ale anului

15 iul 2010 44 afişări
Din aceeaşi categorie
Concertele „verzi“ ale anului

Au fost AC/DC, Eric Clapton, Steve Winwood, Metallica, Rammstein, Manowar, concerte la care au venit zeci de mii de oameni care au ascultat muzică şi au dansat, dar care au şi băut şi mâncat. În urma lor au rămas tone de deşeuri pe care le-au adunat selectiv voluntarii de la Eco-Rom Ambalaje şi spectatorii din public. Pentru că, în sfârşit, adunarea gunoiului nu mai e ruşine, ci ... eco.
La AC/DC au fost peste 60.000 de oameni, care au reuşit să producă 3 tone şi jumătate de deşeuri de ambalaje din care numai cele din plastic au cântărit 2.100 de kilograme.
Acestea au fost trimise la diverse companii de reciclare din ţară (plastic la Greentech Buzău, hârtie la Ambro Suceava şi aluminiu la AMEP American Packaging Tecuci). Cei 60 de voluntari şi mascotele (Zâna din Sticluţă, Balerina Origami şi Cavalerul Metaloplastic) de la organizaţia MaiMultVerde au oferit informaţii şi premii spectatorilor care s-au comportat eco şi au aruncat ambalajele folosite în containerele special amenajate.
Seria concertelor "curate" a continuat cu spectacolul oferit de muzicianul britanic Eric Clapton şi de Steve Winwood, fostul său partener din trupa Blind Faith. Turneul din care a făcut parte concertul de la Bucureşti a debutat pe 18 mai la Birmingham în Marea Britanie şi s-a încheiat pe 13 iunie la Istanbul. Spectatorii au putut colecta selectiv deşeurile de ambalaje la intrările în zona de concert precum şi în interiorul Stadionului Tineretului - Iolanda Balaş Soter. Pe Eric Clapton l-au ascultat live 15.000 de spectatori şi toţi au avut ocazia să se folosească de cele 24 de containere de colectare selectivă. Sonisphere Festival, care a avut loc la Romexpo în perioada 25-27 iunie, a fost cel mai aşteptat eveniment rock al anului.
Au cântat aici Manowar, Volbeat, Paradise Lost, Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax, Rammstein, Alice in Chains. În cele trei zile de festival au fost aşteptate peste 100.000 de persoane eco. Pentru că şi aici au tronat containerele de colectare selectivă a deşeurilor. Iar pentru 15 pahare de plastic goale aduse la punctele de colectare Umbrela Verde (campanie de responsabilizare faţă de mediu iniţiată de Tuborg), participanţii au primit un voucher în baza căruia li se oferea o bere.
Un alt eveniment de gen va avea loc chiar în acest weekend în Bucureşti. Sub deviza "aruncă la reciclat tot ce-ţi stă pe cap şi dă-i sărbătoare până-n seară cu Sistem, Dj Dan Bazix şi Dudawles", Recicloniada se lansează vineri, 16 iulie, în Piaţa George Enescu începând cu ora 12.
În loc de bilete, organizatorii (Manifest Eco) vă sfătuiesc să veniţi cu pet-uri, teancuri de hârtie, sticle, un vraf de tonere şi cartuşe, becuri, tot felul de electronice sau măcar nişte ambalaje strânse de curând. În plus, la standul H2O, cei care aduc o pereche de căşti uzate au parte de discount dacă vor să cumpere "cele mai fresh" căşti Skullcandy.

Ştiati ca

Reciclarea plasticului reduce consumul de apă şi generarea de CO2?

Cu fiecare tonă de platic reciclat se economisesc între 700 şi 800 tone de petrol brut?

O tonă de deşeuri de hârtie salvează 5 arbori cu o vechime de 80-100 de ani sau aproximativ 5 metri cubi de masă lemnoasă necesară fabricării unei cantităţi echivalente de celuloză?

Sticla are nevoie de un milion de ani pentru a se descompune?

Prin reciclarea unei tone de sticlă se economisesc 1,2 tone de materii prime (sodă, nisip, feldspat)?

Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor?

Fiecare tonă de hârtie reciclată poate salva 17 copaci?