Constructii & Imobiliare

Florentin Avădanei, fondator şi co-CEO Goldbach Group: Dorim să jucăm un rol important în dezvoltarea durabilă a României prin inovaţie şi investiţii strategice

17 mar 2025 358 afişări de Publicitate
Din aceeaşi categorie

Dezvoltarea durabilă este esenţială pentru a răspunde provocărilor globale actuale, iar mediul de afaceri joacă un rol important în identificarea şi aplicarea celor mai eficiente soluţii. Holdingul Goldbach Group, prin cele opt companii pe care le înglobează, contribuie la dezvoltarea durabilă a României în mai multe direcţii. Pe de o parte, sprijină creşterea economică a comunităţilor prin investiţii, contribuţii la bugetele locale, crearea de locuri de muncă şi atragerea de fonduri pentru noi proiecte. Pe de altă parte, dezvoltă infrastructura comercială şi logistică, facilitând astfel progresul economic. În acelaşi timp, susţine tranziţia către energie verde prin construirea de parcuri fotovoltaice, consolidând astfel angajamentul faţă de un viitor sustenabil.

Florentin Avădanei, fondator şi co-CEO Goldbach Group, explică pentru Ziarul Financiar modul în care Goldbach Group sprijină activ comunităţile locale pentru a deveni mai dinamice şi mai reziliente, prin soluţii aflate la intersecţia factorilor economici, sociali şi de mediu.  

Ce este dezvoltarea durabilă şi care este rolul mediului privat în susţinerea dezvoltării durabile?

Foarte pe scurt, dezvoltarea durabilă se referă la dezvoltarea pe termen lung şi trebuie să ofere soluţii pentru a putea trăi mai bine, fără a genera impact negativ asupra mediului. Principiile dezvoltării durabile susţin că progresul nu trebuie să aibă loc cu orice preţ şi că nu se poate merge înainte fără să abordăm tema degradării mediului, presiunea asupra resurselor naturale sau inechitatea socială.

Companiile pot acţiona în mai multe direcţii pentru a susţine dezvoltarea durabilă. În funcţie de sectorul în care activează, acestea pot începe cu limitarea impactului asupra mediului şi încurajarea diversităţii şi egalităţii în cadrul propriilor organizaţii, până la dezvoltarea sau susţinerea unor soluţii inovatoare care să aducă progres social şi dezvoltare economică pe termen lung. Această susţinere poate îmbrăca multe forme, de la generarea locurilor de muncă, crearea de infrastructură, finanţare de proiecte, până la iniţiative de formare şi educare, cercetare-dezvoltare şi altele. Mediul privat are un rol important în acest proces, prin iniţiative directe de business sau prin atragerea de fonduri PNRR, care pot contribui la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale României.

Cum contribuie holdingul pe care îl conduceţi la consolidarea dezvoltării durabile la nivel local?

Abordarea Goldbach Group este ancorată în principii şi practici ESG, care prin soluţiile inovatoare şi sustenabile pe care le oferă, creează premisele pentru ca fiecare proiect să fie în beneficiul oamenilor, mediului şi viitorului nostru comun.  Prin toate cele 8 companii parte a grupului, vizăm construirea unor comunităţi mai reziliente, prin generarea de locuri de muncă şi creşterea veniturilor municipale, consolidând în acelaşi timp infrastructura comercială.  

Companiile din cadrul Goldbach Group desfăşoară activităţi în dezvoltarea şi implementarea unor proiecte complexe multidisciplinare în sectoare cum sunt dezvoltarea parcurilor de retail - prin K2 Retail Properties, property management - prin K2 Assets, construcţii civile şi industriale – prin Goldbach Construct, dezvoltare imobiliară – prin Goldbach Development, arhitectură şi urbanism – prin Goldbach Design & Build, design interior – prin K2 Design Lab, energie regenerabilă – prin Goldbach Energy şi consultanţă pentru proiecte finanţate din fonduri europene – prin Goldbach Consulting.

Prin Goldbach Consulting contribuim semnificativ la strategia de dezvoltare a României prin atragerea directă sau pentru partenerii noştri de fonduri europene nerambursabile. Activitatea Goldbach Consulting este susţinută de expertiza extinsă a tuturor companiilor din grup.

Care sunt rezultatele şi impactul Goldbach Group ca urmare a implicării în iniţiative de dezvoltare durabilă?

Goldbach Group are un impact în dezvoltarea durabilă a României în cel puţin trei direcţii. În primul rând, există un impact economic la nivelul comunităţilor locale, prin investiţii, contribuţii la bugetul local, generarea locurilor de muncă şi prin atragerea fondurilor necesare dezvoltării de noi proiecte în România. Apoi, prin dezvoltarea infrastructurii comerciale şi logistice create de companiile din grup şi, nu în ultimul rând, prin producerea de energie verde prin parcurile fotovoltaice pe care le dezvoltăm.

 K2 Retail Properties, parte a Goldbach Group, are un portofoliu la nivel naţional alcătuit din 9 parcuri de retail funcţionale, la care se adaugă alte 15 în diverse etape de dezvoltare. În momentul finalizării tuturor parcurilor de retail aflate în construcţie, acestea vor însuma 40.000 metri pătraţi şi o investiţie totală de 36 milioane euro (180 milioane lei). Prin reţeaua K2 Retail Properties am achitat până în prezent 100.000 euro sub forma impozitelor locale. Odată cu finalizarea celorlalte 15 locaţii aflate în dezvoltare, contribuţia totală la bugetele locale va creşte la aproximativ 650.000 euro până în 2027, generând un impact economic semnificativ la nivel local. 

Din punct de vedere al impactului social, reţeaua de galerii comerciale a creat deja 90 de locuri de muncă în locaţiile existente şi estimăm un total de 340 de angajaţi până în 2027, toate în comunităţi mici şi mijlocii. Prin Goldbach Construct, Goldbach Design & Build, Goldbach Development am creat infrastructură logistică şi comercială care sprijină dezvoltarea economică. În ultimii doi ani, prin Goldbach Construct, am derulat proiecte de construcţii de retail, logistice şi civile şi sistematizare externă care totalizează o suprafaţă de peste 77.000 metri pătraţi. În aceeaşi perioadă, în cadrul Goldbach Design & Build am oferit servicii de urbanizare pentru o suprafaţă de peste 3,5 milioane metri pătraţi şi servicii de proiectare pentru peste aproape 100.000 metri pătraţi. În ceea ce priveşte Goldbach Development, am avut  proiecte de land development pe o suprafaţă de 179.000 metri pătraţi, cu o valoare totală de peste 16 milioane de euro.

În ultimii doi ani, prin Goldbach Energy, am contribuit la infrastructura de energie curată cu două parcuri fotovoltaice, cu o putere instalată totală de 12 MW, în judeţul Mehedinţi, şi avem în derulare alte două parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală instalată de 12 MW şi 12 MW de stocare, în judeţele Mehedinţi şi Gorj. Până în 2027, ne propunem să devenim un jucător cheie în industria energiei regenerabile şi să dezvoltăm parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 100 MW.

În ultimii 5 ani, Goldbach Consulting a atras peste 14 milioane de euro, în peste 40 de proiecte din domeniul fondurilor nerambursabile, prin diferite programe de finanţare - POSDRU, POR, POS CCE, POS Mediu, PNDR, POAT, Fonduri Norvegiene şi PNRR.  

Aceste rezultate demonstrează angajamentul nostru, la Goldbach Group, pentru creşterea economică sustenabilă, inovare şi impact pozitiv asupra comunităţilor locale.

Ce iniţative de dezvoltare durabilă recente există în cadrul holdingului Goldbach Group?

Cel mai recent proiect de dezvoltare durabilă al holdingului este coordonat de Goldbach Consulting care, împreună cu Universitatea din Bucureşti şi Ascendis Consulting, derulează în 2025 un program de formare în domeniul dezvoltării durabile pentru mai mult de 1.200 de experţi din instituţii publice, locale, regionale şi centrale, cu diferite niveluri de pregătire şi experienţă, care au sau vor avea atribuţii şi responsabilităţi în domeniul dezvoltării durabile. 

Programul, realizat în beneficiul Secretariatului General al Guvernului, vizează crearea de persoane resursă la nivel local în 5 regiuni de dezvoltare ale României: Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Vest Oltenia şi Vest. Valoarea totală a programului se ridică la 5,3 milioane de lei, ce provin din Planul de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR).

Ce rol vor îndeplini aceste persoane resursă la nivel local în cadrul strategiei de dezvoltare durabilă?

La finalul programului, viitorii experţi în dezvoltare durabilă vor putea juca un rol în îmbunătăţirea politicilor publice, să evalueze impactul soluţiilor durabile şi să utilizeze mai bine comunicarea în procesul de transformare locală, devenind astfel agenţi ai schimbării şi promotori ai celor mai bune practici de dezvoltare durabilă. Mai mult, prin acest program sprijinim reformarea administraţiei publice prin întărirea practicilor sustenabile.