Dacă până acum ceva timp cei mai mulţi oameni se gândeau că pericolele pot să apară doar în offline, în viaţa de zi cu zi, atunci când mergi pe stradă, astăzi, în contextul evoluţiei tehnologiei, lucrurile arată diferit. Trebuie să te protejezi de „hoţii” de date sau de bani chiar şi atunci când stai acasă, pe canapea şi sună telefonul.
Tiberiu, un tânăr de 19 ani, a fost o ţintă a unui astfel de atacator. Într-o zi, el a primit un apel telefonic de pe un număr din România. Atunci când a răspuns, la telefon era o voce de robot făcută cu AI, care îl întreba dacă îi poate împrumuta nişte bani. Tânărul îşi doreşte să afle cum se poate feri de tentativele de furt de date sau de bani care au la bază inteligenţa artificială.
„Doar prin pregătire şi atenţie. Ce a experimentat tânărul este foarte de bază. Haideţi să ne închipuim ce se poate întâmpla cu un număr de telefon pe care îl cunoşti, o voce pe care o cunoşti. Cum să te protejezi? Doar adăugând propriile tale metode de validare. Cea mai simplă metodă, atunci când cineva îţi cere bani sau un favor ori îţi comunică o urgenţă de orice fel este să validezi sunând înapoi persoana pe numărul pe care tu îl ştii ca fiind valid. Vei descoperi, de cele mai multe ori, că nu ştie nimic de acea situaţie şi doar această primă validare va rezolva un număr foarte mare de atacuri”, a explicat Bogdan Tudor, fondatorul platformei sigurantapenet.ro, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte din proiectul FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.
Cel mai important, în astfel de situaţii, este să ne păstrăm calmul şi să fim pregătiţi, astfel încât să răspundem într-un mod în care să ne protejăm. Astăzi, pericolele sunt la tot pasul, iar AI-ul accentuează starea în care ne aflăm.
O altă metodă de validare, mai spune Bogdan Tudor, este să fii foarte circumspect sau să setezi o modalitate prin care să te protejezi, folosind un lucru pe care tu îl ştii în relaţia cu cineva care ar putea să te apeleze.
„Eu cred că este esenţial în familii, între apropiaţi să existe această modalitate de validare. Nu va dura foarte mult până când atacatorii vor pune AI să identifice cine este copilul sau cine este părintele lui, să sune, să simuleze un atac sau un accident. Şi în momentul acela nu vom mai gândi raţional, vom face orice, iar dacă nu avem aceste noţiuni de bază de protecţie vom cădea victime”, a mai adăugat acesta.
În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania, fondatorul platformei sigurantapenet.ro a vorbit despre cum ne putem proteja de fraudele din online şi cum trebuie să procedăm dacă, din nefericire, am fost targetaţi de atacatorii cibernetici.
Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.
