Fraudele se întâmplă atât online, cât şi prin apeluri telefonice sau mesaje, iar de multe ori e greu să îţi dai seama că eşti pe cale să pici în plasa unor atacatori. Tehnologia este atât de evoluată încât un simplu apel te poate induce în eroare şi te poate face să crezi cu uşurinţă că de partea cealaltă a telefonului este un cunoscut, un reprezentant al unei bănci sau al poliţiei.
Ana-Maria, o tânără de 20 de ani, se întreabă dacă există vreo modalitate prin care companiile de telefonie ar putea filtra cumva numerele de telefon, astfel încât să fie blocate acelea de pe care se încearcă atât de multe tentative de fraudă.
„Din păcate, nu. Eu mi-am început cariera într-o companie de telefonie şi am instalat sisteme de genul acesta. Tipul de semnalizare folosit - SS-7 se numeşte - ca operatorii să se interconecteze, oferă posibilitatea fiecărui pretins operator sau client să-şi declare numărul acesta. Eu cred, însă, că ar trebui să facem ceva, pentru că sistemul de semnalizare între clienţi şi operatori nu este sigur. Însă asta nu o pot face nici eu, nici tu, nici o companie ca să protejeze. Şi atunci, trăind în lumea asta, trebuie să găsim altă formă de protecţie până când reuşim să securizăm modalitatea asta nesigură de semnalizare a identităţii între apelanţi”, a explicat Bogdan Tudor, fondatorul platformei sigurantapenet.ro, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte din proiectul FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.
Cel mai important, consideră el, este să ne păstrăm calmul şi să fim pregătiţi, să răspundem într-un mod în care să ne protejăm. Astăzi, pericolele sunt la tot pasul, iar AI-ul accentuează starea în care ne aflăm.
Totodată, atacatorii pot impersona, cu ajutorul AI-ului, nu doar numărul de telefon, ci şi numele apelantului sau vocea, iar mai ales pentru copii sau vârstnici acest lucru poate fi foarte derutant. În astfel de cazuri, menţionează acesta, poţi stabili un cuvânt sau o parolă pe care să i-o soliciţi atacatorului dacă ceva ţi se pare suspect.
În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania, fondatorul platformei sigurantapenet.ro a vorbit despre cum ne putem proteja de fraudele din online şi cum trebuie să procedăm dacă, din nefericire, am fost targetaţi de atacatorii cibernetici.
Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.
