CE FACI CU BANII TĂI?

Cum ne păstrăm banii în siguranţă pe card?

29 apr 2025 94 afişări de Alexandra Matei
Din aceeaşi categorie

Matei, un tânăr de 19 ani, a picat în plasa unui atacator. Tânărului i s-a clonat cardul atunci când a fost în Olanda, la nişte prieteni şi ulterior a fost sunat de mai multe ori de pe numere de telefon din Olanda, la care a răspuns şi i s-a spus că a câştigat un premiu pe care trebuie să îl ridice şi să îl confirme.

Matei povesteşte că aveau loc încercări de plăţi din Olanda, pe care trebuia să le confirme în România, iar atunci şi-a dat seama că a fost victima unei fraude. El îşi doreşte să afle cum se poate proteja de astfel de „hoţi”.

„Putem evita astfel de situaţii doar prin mai multă grijă. Eu nu mai dau niciodată cardul fizic nimănui. Am carduri virtuale pentru plăţi pe internet, pentru încărcarea maşinii, pentru că am o maşină electrică, am un card virtual pentru hoteluri, pentru linii aeriene. În felul acesta pot să identific de unde poate apărea o provocare şi blochez cardul virtual, nu cardul real. Astăzi cred că majoritatea comercianţilor acceptă plata cu telefon. Ce trebuie să facem, însă, este să fim atenţi, să avem grijă. Folosind carduri virtuale ai şi protecţie şi control asupra cheltuielilor. Matei ar fi fost mai protejat cu un card virtual pentru că l-ar fi putut bloca imediat”, a spus Bogdan Tudor, fondatorul platformei sigurantapenet.ro, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte din proiectul FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.

Astfel, dacă tânărul ar fi avut un card virutal, datele personale nu ar fi fost vizibile. Când oferi cardul fizic cuiva, punctează el, acea persoană are ocazia să vadă numele, data de expirare şi poate şi CVV-ul de pe spatele lui. Atunci devii total neprotejat versus o plată cu telefonul care este mult mai sigură.

În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania, fondatorul platformei sigurantapenet.ro a vorbit despre cum ne putem proteja de fraudele din online şi cum trebuie să procedăm dacă, din nefericire, am fost targetaţi de atacatorii cibernetici.

Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.