Business Internaţional

Miliardarul rus care a avut pe mână vânzarea a 10% din Petrom se ia la trântă cu Putin pentru fotoliul de preşedinte al Rusiei

12 dec 2011 918 afişări de Andrei Chirileasa
Miliardarul rus care a avut pe mână vânzarea a 10% din Petrom se ia la trântă cu Putin pentru fotoliul de preşedinte al Rusiei

Miliardarul Mihail Prohorov, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, îl va înfrunta pe Vladimir Putin, actualul prim ministru al Rusiei, în alegerile prezidenţiale din luna martie a anului viitor.

Decizia sa vine după cele mai mari demonstraţii din Rusia din ultimii zece ani, în care opozanţii puterii reprezentate de Putin au reclamat fraudarea alegerilor parlamentare de la începutul lunii decembrie, în urma cărora partidul lui Putin a obţinut majoritatea în Duma de stat, camera inferioară a Parlamentului rus.

Aceasta este cea mai importantă decizie din viaţa mea", a declarat Prohorov, potrivit Bloomberg.

Prohorov are 46 de ani şi o avere estimată la 18 miliarde de dolari, fiind pe locul al treilea în topul oligarhilor ruşi. El deţine, printre altele, echipa de baschet americană New Jersey Nets, dar şi 50% din banca de investiţii Renaissance Capital, care a intermediat vânzarea de către statul român a unui pachet de 9,84% din acţiunile Petrom, care ar fi putut fi cea mai mare tranzacţie din istoria bursei de la Bucureşti. Oferta a eşuat însă, în luna iulie, din cauză că nu s-au găsit destui investitori dispuşi să plătească preţul cerut de stat.

Mihail Prohorov era până recent un susţinător al puterii de la Kremlin, însă s-a întors împotriva lui Putin şi a preşedintelui Dimitri Medvedev după ce a fost îndepărtat în septembrie de la conducerea partidului pe care-l fondase, Cauza Dreaptă. El ar putea beneficia şi de sprijinul fostului ministru de finanţe Alexei Kudrin, care a fost îndepărtat din Guvern în septembrie, după ce a criticat politica lui Medvedev.

În ciuda demonstraţiilor din ultima săptămână de la Moscova şi din alte oraşe mari ale Rusiei, Vladimir Putin este creditat în continuare cu prima şansă la câştigarea alegerilor prezidenţiale.

Citeşte şi: