Business Hi-Tech

Ce mai cumpără superbogaţii lumii pe timp de criză? Cel mai scump telefon de serie din lume. GALERIE FOTO

18 feb 2012 2570 afişări de Paul Comsa
Din aceeaşi categorie

În pofida crizei care macină economiile lumii industria produselor de lux supravieţuieşte fără mari probleme, ba chiar explorează noi nişe de piaţă. Ce accesoriu şi-ar mai putea dori un bogat care are deja o maşină italiană scumpă, bijuterii, haine de lux şi un ceas elveţian scump? Producătorul elveţian de ceasuri Ulysse Nardin a găsit răspunsul - un telefon exclusivist. Nu, nu este vorba despre un telefon personalizat, ci despre lansarea noii linii de smartphone-uri Chairman, desemnate de specialiştii de la Guinness cele mai scumpe telefoane de serie din lume.

Cel mai nou telefon Apple - iPhone 4S şi ultimul telefon Samsung - Galaxy Nexus au preţuri de aproximativ 600 euro, iar preţul unui Vertu Constellation cu piele de aligator poate ajunge la 4.000 euro. Niciunul nu se compară însă la preţ cu telefonul elveţian, scrie Huffington Post.

Ce are special telefonul produs de Ulysse Nardin în afară de preţul său exorbitant cuprins între 10.000 euro - pentru cel mai ieftin model şi 100.000 euro - pentru ediţia limitată încrustată cu 3.000 de diamante de 17 carate şlefuite manual? Dotat cu un sistem de operare Android, cu numeroase aplicaţii touch screen şi cu o tastatură clasică care poate fi întâlnită şi pe modelele Nokia mai vechi, noul smartphone nu pare a fi un element de noutate în industria telefoanelor.

Elementele definitorii ale smartphone-ului Chairman sunt însă carcasa în care este încrustat cadranul ceasului elveţian Ulysse Nardin şi posibilitatea de a încărca bateria printr-un rotor kinetic. Cutia în care telefonul este păstrat este de fapt o staţie de andocare a telefonului care dispune de boxe şi un port USB. Totuşi, nu calităţile tehnice trebuie să impresioneze deoarece telefonul se adresează celor care vor să epateze şi nu-şi pot aduce Lamborghini în club.

Primul lot de 1.846 de telefoane Chairman s-a epuizat foarte rapid, iar cererea în continuare este mare. Pentru modelul de lux cu diamante, clienţii trebuie să se înscrie pe o listă lungă de aşteptare deoarece timpul de fabricaţie al unui astfel de model poate depăşi 700 de ore de muncă manuală pentru tăierea şi şlefuirea diamantelor.

Cine cumpără smartphone-uri de lux pe perioadă de criză? Bobby Yampolsky directorul Scientific Cellular Innovations, compania care a creat telefonul, spune că cei mai mulţi cumpărători provin din Europa de Est, în special din Rusia, şi din SUA. O parte din clienţi au comandat chiar mai multe bucăţi, pentru a le folosi separat la lucru şi în timpul liber.