
Expansiunea unei companii aduce provocări complexe, iar liderii trebuie să fie pregătiţi să ia decizii strategice rapide, să îşi dezvolte echipele şi să consolideze cultura organizaţională. Într-un astfel de context, un program de Executive MBA oferă managerilor instrumentele necesare pentru a realiza cu succes această tranziţie, combinând cunoştinţe practice de business cu abilităţi avansate de leadership şi accesul la o reţea de profesionişti din domeniu.
Experienţa lui Noémi Karácsonyi, CEO al Simacek România, este un exemplu al modului în care un EMBA poate influenţa atât cariera unui lider, cât şi performanţa unei organizaţii aflate în etapa de creştere.
„Am decis să urmez un program de EMBA în 2022. Aveam atunci opt ani de experienţă ca CEO al Simacek România. În acea perioadă, compania noastră era pregătită pentru o strategie de creştere rapidă, iar pentru mine un astfel de program reprezenta o oportunitate să înţeleg mai bine noi perspective despre cum să inspir echipa, cum să iau decizii strategice mai bine fundamentate şi cum să gestionez schimbările complexe care vin odată cu expansiunea”, povesteşte Noémi.
Lucrând pentru o companie austriacă, a fost atrasă de metodologia programului Bucharest Executive MBA oferit de WU Executive Academy şi de accentul pus pe dezvoltarea afacerilor. În plus, a luat în considerare avantajele reţelei profesionale pe care dorea să o construiască în România.
Una dintre principalele transformări resimţite în urma programului a fost îmbunătăţirea deciziilor strategice. Schimbările implementate s-a tradus rapid în rezultate tangibile pentru companie.
„Imediat după finalizarea cursurilor, am decis să creez două poziţii de Strategic Manager, astfel încât să separăm clar atenţia între planificarea viitorului şi gestionarea trecutului. Această schimbare a adus mai multă eficienţă şi impact proiectelor strategice ale companiei”, afirmă CEO-ul.
Noémi descrie experienţa sa ca CEO înainte şi după absolvirea EMBA printr-o metaforă sugestivă: „Dacă iniţial aveam doar ‘geamuri’ teoretice, cursurile m-au ajutat să le lărgesc atât de mult încât au devenit un perete de sticlă – simbolul transparenţei şi al noilor metode aplicate în companie. În plus, a apărut ‘uşa’, care reprezintă reţeaua profesională valoroasă creată în cadrul programului.”
Cea mai importantă lecţie învăţată în cadrul programului a fost importanţa formării echipelor: „Lucrul în grup mi-a oferit noi perspective asupra colaborării şi a dinamicii care stă la baza succesului colectiv. Am înţeles cât de important este să trec de la dezvoltarea individuală a angajaţilor la formarea şi consolidarea echipelor.”
Pentru Noémi Karácsonyi, leadershipul modern înseamnă adaptabilitate, empatie, focus pe echipă şi învăţare continuă: „Prin sprijinirea dezvoltării angajaţilor şi prin promovarea unei culturi bazate pe feedback şi experimentare, un lider poate genera rezultate remarcabile şi poate inspira oamenii să îşi atingă potenţialul maxim."
Referindu-se la reprezentarea femeilor în poziţii de conducere, Noémi observă progrese: „În România, oportunităţile de dezvoltare în carieră pentru femei sunt reale, însă acest lucru depinde de atitudinea şi hotărârea fiecărei femei.” În opinia sa, o combinaţie între oportunităţile existente şi determinarea personală poate contribui semnificativ la reducerea decalajului dintre femei şi bărbaţi în poziţiile de top management.
Anul acesta, Ziarul Financiar şi WU Executive Academy oferă 7 burse de studiu, în valoare totală de 120.000 euro, pentru programul Bucharest Executive MBA. Înscrierile pentru burse au loc până pe 24 aprilie 2025, iar aplicaţiile se depun online. Câştigătorii burselor vor fi anunţaţi pe data de 12 mai 2025, atât pe www.zf.ro, cât şi în ediţia tipărită a Ziarului Financiar.
Informaţii complete despre burse şi înscrieri sunt disponibile pe: www.zf.ro/ExecutiveMBA.
