Style

Pălăria - mai mult pentru femei sau mai mult pentru bărbaţi? Cum a evoluat în timp de la un simbol al statusului la un accesoriu la modă

02 oct 2019 426 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Acum câteva decenii, pălăria era nelipsită din construcţia unei ţinute, marii actori de la Hollywood transformând acest accesoriu într-un simbol al statusului. Apoi, aceeaşi pălărie a devenit un obiect la modă, purtat în special de doamnele curajoase care voiau să îşi pună în valoare stilul. În ultimii ani însă, acest accesoriu a revenit în prim-plan şi în moda masculină.

„Se revine la supradimensionarea accesoriului capilar (…)“, spune designerul Kristina Dragomir.

Dacă ar fi să aleagă două modele de pălării care nu ar trebui să lipsească din garderoba unui domn, ar merge pe clasicele joben şi melon pe care le descrie ca modele de referinţă.

Jobenul este un model clasic, care a reprezentat vreme de mai multe decenii o adevărată declaraţie socială şi economică din partea purtătorului, fiind inventat de James Hetherington şi purtat de acesta pentru prima dată, pe data de 15 ianuarie 1797.

Melonul a fost creat în Londra mult mai târziu, respectiv în anul 1849, de fraţii Thomas şi William Bowler, spune Kristina Dragomir.

Gama coloristică a acestor obiecte vestimentare variază şi ea în funcţie de eveniment. Pentru o întâlnire pe zi, sunt de preferat nuanţele neutre de gri sau tonurile bogate şi calde de maro, iar pentru evenimentele de seară este de preferat negrul, explică designerul.

Dacă cele două modele sunt considerate de unii domni ca fiind prea greu de asortat, atunci o ţinută stilată de seară poate fi oricând întregită cu o pălărie Fedora, iar o ţinută lejeră de zi ar arăta oricând mai bine cu o pălărie Panama, spune Mădălina Dădârlat, reprezentanta Pălăriei Dădârlat, prima fabrică românească de pălării, înfiinţată în 1896. Pasiunea pentru acest tip de accesorii s-a transmis din generaţie în generaţie, mai degrabă ca o moştenire sufletească decât ca un business. Iar atelierul familiei, un epitom al artizanatului în domeniu, duce tradiţia mai departe.