Style

Houbigant este una dintre primele case de parfumuri create vreodată, într-o perioadă în care parfumeria de nişă făcea încă primii paşi în garderoba olfactivă a purtătorilor. Aflaţi-i povestea din materialul de mai jos!

06 ian 2020 619 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

În 1775 - adică acum aproape două secole şi jumătate - Jean-François Houbigant, la vârsta de 23 de ani, punea bazele unei case omonime de parfumuri, care nu doar că a supravieţuit până astăzi, dar a reuşit să se evidenţieze drept una dintre cele mai exclusiviste parfumerii de nişă ale momentului. Cum a făcut asta?

 

Povestea a început să se scrie pe Rue du Faubourg Saint-Honoré din Paris, la numărul 19, locul unde, pentru a sintetiza filosofia brandului, a fost agăţat, în mod simbolic, un tablou ce ilustra un coş cu flori pictat de mână. Florile sunt şi astăzi în centrul atenţiei şi parte din nucleul aromelor Houbigant. 

Încet-încet, parfumeria pariziană a devenit una dintre favoritele caselor regale şi ale aristocraţiei diferitelor epoci, fiind, de-a lungul timpului, parfumeria oficială a curţilor regale europene, printre purtători regăsindu-se Regina Victoria a Angliei, Prinţesa Adelaide d’Orleans, Ţarul Alexandru al III-lea şi Ţarul Nicolae al II-lea. Printre clienţi, s-au mai regăsit de-a lungul anilor şi Napoleon al III-lea şi soţia lui Eugenie, scri-itorul rus Lev Tolstoi şi autorul francez Guy de Maupassant. În 1919, Houbigant a creat „Mon Boudoir“ pentru Regina Maria a României, o esenţă care a devenit rapid preferata reginei, purtând-o până la sfârşitul vieţii. Ea a fost, de altfel, cea care a contribuit la succesul numelui Houbigant în Europa de Est. Din 2005, în povestea Houbigant a apărut Elisabetta Perris, descendentă a familiei fondatoare.

„Urmând calea bătătorită de părinţii mei în lumea parfumurilor, m-am alăturat businessului familiei în 2005. Pasiunea pentru arome şi viziunea mea artistică m-au condus treptat către poziţia de director de creaţie al casei Houbigant, pe care o ocup în continuare şi astăzi“, povesteşte Elisabetta Perris.

Houbigant este una dintre primele case de parfumuri create vreodată, într-o perioadă în care parfumeria de nişă făcea încă primii paşi în garderoba olfactivă a purtătorilor. Istoria de aproape 250 de ani îi pune pe umeri Elisabettei Perris o responsabilitate cu atât mai mare, spune ea.

„Vrem să ducem mai departe numele Houbigant, concentrându-ne pe valorile de bază ale casei, care a fost tot timpul un precursor al formulelor din lumea esenţelor şi care a pus primele cărămizi la temelia parfumeriei moderne aşa cum o cunoaştem astăzi. Vrem să perpetuăm parfumeria franceză ca artă şi să continuăm să folosim ingrediente pure în crearea aromelor noastre.“

De-a lungul anilor, Houbigant a făcut din notele florale o semnătură a casei. Aşa se explică şi parfumul care poartă exact numele „Quelques Fleurs“, creat în 1912 de parfumierul Robert Bienaime, care a devenit ulterior unul dintre numele emblematice ale Houbigant. A fost primul buchet multifloral creat vreodată, în condiţiile în care, până atunci, toate parfumurile florale conţineau o singură aromă de floare şi câteva ierburi aromatice. Bienaime a fost astfel primul parfumier care a reuşit să echilibreze perfect acordurile florale, astfel încât aromele tuturor să fie simţite deodată, în acelaşi timp. „Quelques Fleurs“ conţine note superioare de bergamotă şi trandafir, note mijlocii de iasomie şi santal şi note de fond de mosc.

„Irisul este ingredientul meu preferat indiferent de ocazie. Iar în ceea ce priveşte parfumurile favorite, acestea sunt Iris des champs, Essence rare şi Mon Boudoir“, spune Elisabetta Perris.

În România, brandul Houbigant este adus de parfumeria de nişă Beautik Haute Parfumerie. Orice parfum are la bază o poveste originală, începe cu o idee şi se concretizează într-un amestec de arome îmbietoare. Şi aşa se scrie istoria.