Gastronomie

Chateau Valvis Chardonnay, un vin premium românesc de la Domeniilor Sâmbureşti, a fost medaliat cu aur la Concursul „Vinalies Internationales” de la Paris

12 apr 2019 1205 afişări de Ştefan Stan
Din aceeaşi categorie

Chateau Valvis Chardonnay 2017 DOC, un vin din gama premium a Domeniilor Sâmbureşti, a fost medaliat cu aur la cea de-a 25-a ediţie a  ”Vinalies Internationales” de la Paris, una dintre cele mai prestigioase competiţii din lumea vinului, organizată în luna martie de către Uniunea Oenologilor Francezi.

Această certificare reprezintă o recunoaştere a eforturilor de dezvoltare şi retehnologizare făcute la Sâmbureşti pentru un soi atipic pentru această zonă vitivinicolă, în condiţiile în care clima din România, în general, este prea puţin călduroasă pentru a produce vinuri premium albe.

Competiţia s-a desfăşurat sub patronajul Uniunii Oenologilor Francezi şi al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), iar începând cu ediţia din 2019, şi al Federaţiei Marilor Concursuri Internaţionale de Vinuri şi Băuturi Spirtoase (VINOFED).

Echipa de evaluatori este formată din oenologi francezi, internaţionali şi degustători distinşi, recunoscuţi în lumea vinurilor şi care au asigurat un nivel înalt al pregătirii tehnice. Thierry Gasco, fostul Preşedinte al Uniunii Oenologilor Francezi şi organizatorul tehnic al competiţiei şi-a exprimat entuziasmul pentru medaliile de aur care atestă progresul calitativ al vinurilor din întreaga lume. 

În cadrul competiţiei de la Paris, 126 de experţi internaţionali au analizat nu mai puţin de 3,341 de vinuri din 45 de ţări, iar în urma unei evaluări care a constat în degustarea vinurilor în ”orb”, 46% dintre medaliile câştigătoare au revenit vinurilor vinificate în Franţa, iar 54% au revenit atât vinurilor din Lumea Veche, cât şi din Lumea Nouă.

Degustările au fost făcute pe parcusul a mai multor runde, timp de 5 zile, iar fiecărei etichete i s-a atribuit un scor. Degustarea în orb presupune că degustătorii nu cunosc etichetele vinurilor evaluate, nu au informaţii despre varietăţile de struguri din vin, iar punctajele sunt acordate în funcţie de calităţile instrinseci ale vinurilor înscrise. Evaluarea vinurilor a fost realizată pe categorii de vin (culoare şi si tipul de vin) după o analiză senzorială riguroasă.

Popularitatea soiului de vin alb Chardonnay a crescut exponenţial în ultimele decenii, iar mulţi viticultori au început plantarea acestui soi care s-a adaptat unor climate şi stiluri de vinificaţie dintre cele mai variate, de la cele din Burgundia- regiunea franceză de unde provine şi până la podgoriile din România. În Burgundia acest soi de vin alb este cunoscut sub denumirea Alb de  Burgundia”.  Numele Chardonnay este o derivaţie de la latinul „Cardonnacum”  care înseamnă „Pământul lui Cardus” sau „Pamantul cu ciulini”.

Vinul are o culoare de galben pai sau galben verzui, un vin mineral, corp suplu, miros floral, aromă intensă, proaspată, cu note de mere verzi, pere şi citrice dacă recoltarea strugurilor este timpurie, prin întarzierea recoltării căpătând note de caise, piersici, chiar arome tropicale cu note de ananas, mango, condimente.

Prin maturare timp de 3-4 luni în vase noi din esenţă de stejar, vinul devine mai catifelat, suav şi onctuos, culoarea devine mai închisă, spre galben auriu, aroma devine mai complexă datorită taninurilor dizolvate din doagele de stejar, notele dominante fiind cele de vanilie, migdale, mirodenii si fructe exotice. Prin fermentaţie malolactică capătă note de unt şi alune.

Chateau Valvis Chardonnay a fost inclus şi în primul ghid Gault & Millau de vinuri româneşti, care poziţionează vinurile româneşti într-un context internaţional prin metodologia şi echipa de evaluatori implicaţi. Acest vin premium a fost inclus în ghid în urma unei evaluări riguroase în care s-au implicat nume importante din industria vinului, printre care menţionăm Caroline Gilby (Master of Wine), Ana Săpungiu (Master of Wine) sau Isa Bal (Master Sommelier).

Din punct de vedere al terroir-ului, Podgoriile Domeniile Sâmbureşti au o suprafaţă cultivată de 314 ha, fiind amplasate într-o regiunea viniviticolă care se întinde pe teritoriul a trei comune, situate în partea de nord a judeţului Olt: Dobroteasa, Sâmbureşti si Vitomireşti. Calitatea vinului depinde în principal de caracteristicile solului, iar Sâmbureştiul a fost binecuvântat cu soluri excelente cu un nivel ideal de umiditate de-a lungul ciclului de viaţă al viţei de vie. Terrior-ul este personalizat atât de caracteristicile solului, cât şi de influenţa vecinătăţii cu Valea Oltului.