Info

Recoltare complet laparoscopică, pentru un nou transplant hepatic realizat cu succes la SANADOR

03 apr 2025 84 afişări de Publicitate
Din aceeaşi categorie

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Vlad Braşoveanu a realizat cu succes un nou transplant hepatic de la donator în viaţă, marcând totodată şi o premieră pentru sistemul medical privat din România: prima recoltare complet laparoscopică a lobului de ficat donat. În premieră pentru SANADOR, transplantul a fost realizat cu lobul hepatic stâng recoltat de la donator. Intervenţia a avut o complexitate excepţională din cauza variantelor anatomice ale vascularizaţiei hepatice ale pacientei, a stării sale de sănătate şi a tehnicii chirurgicale inovatoare utilizate.

„Prin această nouă reuşită am demonstrat încă o dată că medicina de excelenţă se poate face la cele mai înalte standarde şi în România. La SANADOR, investim constant în cele mai avansate tehnologii şi în echipe medicale de elită, pentru a oferi pacienţilor şansa la tratamente salvatoare chiar aici, acasă. Transplantul hepatic cu donator viu şi utilizarea celor mai moderne tehnici chirurgicale reconfirmă angajamentul nostru pentru performanţă şi inovaţie”, a declarat Dr. Doris Andronescu, director general SANADOR.

Intervenţie chirurgicală foarte dificilă

Pacienta, în vârstă de 60 de ani, fusese diagnosticată cu hepatocarcinom multicentric afectând ambii lobi hepatici, complicat cu tromboză de venă portă. Dat fiind stadiul avansat al bolii hepatice, pacienta nu s-a încadrat în criteriile pentru un donator în moarte cerebrală. În acelaşi timp, greutatea corporală de doar 40 kg a făcut posibilă utilizarea doar a lobului stâng de la donatorul în viaţă, într-o intervenţie extrem de dificilă din punct de vedere tehnic.

Anatomia donatorului, un bărbat de 36 de ani, a fost ideală pentru această procedură. Recoltarea lobului stâng a fost realizată în premieră complet laparoscopic 3D, iar bărbatul a fost externat la doar 9 zile după operaţie, cu o recuperare rapidă.

În cazul primitoarei, procedura chirurgicală a fost precedată de o verificare atentă a extensiei locale a bolii. În plus, a fost necesară detrombozarea venei porte şi refacerea acesteia cu ajutorul unui grefon. Pacienta prezenta variante anatomice rare, inclusiv artera hepatică cu origine directă din artera aortă şi un ligament arcuat compresiv, care a necesitat secţionare pentru a asigura un flux sanguin adecvat către organul transplantat. Anastomoza arterială a fost realizată la microscop, garantând astfel o vascularizare optimă a grefei.

Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ 15 ore şi a avut o complexitate tehnică deosebită, dificultatea fiind sporită de variantele anatomice rare ale pacientei. Cu toate acestea, transplantul a fost finalizat cu succes, iar pacienta a fost externată din Secţia de Terapie Intensivă la aproximativ o lună de la transplant, cu o evoluţie foarte bună.

„Totul este despre echipă”

„Anul 2025 marchează un moment esenţial pentru transplantul hepatic: recoltarea de la donatori vii se face acum exclusiv laparoscopic, ceea ce înseamnă o recuperare mai uşoară şi o experienţă medicală profund umanizată. Un donator nu trebuie să fie un pacient, iar echipa noastră a făcut acest lucru posibil. Totul este despre echipă – chirurgi, anestezişti, specialişti în terapie intensivă, hepatologi – fiecare contribuie cu expertiza sa pentru ca pacienţii să aibă o nouă şansă la viaţă. Şi, poate cel mai frumos lucru, luna aceasta celebrăm 25 de ani de la primul transplant hepatic reuşit în România. Un sfert de secol de eforturi, inovaţie şi vieţi salvate. Evoluăm pentru oameni şi continuăm!”, a declarat Prof. Dr. Vlad Braşoveanu, coordonatorul echipei operatorii.

Din echipa operatorie condusă de Prof. Dr. Vlad Braşoveanu au făcut parte Dr. Dragoş Romanescu, Dr. Ionuţ Duduş, Dr. Alexandru Ristea, Dr. Iulian Moşteanu (chirurgie generală), Dr. Dragoş Zamfirescu (chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă), Dr. Gabriela Şmira (gastroenterologie), Dr. Andrei Cristea, Dr. Bogdan Grigorescu, Dr. Cristina Vlăduţescu (ATI) şi Dr. Valentin Enache (anatomie patologică).

Medicină de înaltă performanţă, la SANADOR

Acest nou succes reconfirmă poziţia SANADOR de lider în performanţa medicală şi deschide noi perspective pentru dezvoltarea programului de transplant hepatic, oferind pacienţilor acces la cele mai avansate tratamente în domeniu, în deplină siguranţă. Reuşita chirurgicală vine după aniversarea a 5 ani de nouă viaţă pentru pacientul salvat la Spitalul Clinic SANADOR prin primul transplant hepatic realizat în sistemul medical privat din România.

Chirurgia hepatică este unul dintre cele mai dificile domenii ale chirurgiei, necesitând tehnologie avansată, echipe multidisciplinare şi condiţii optime de îngrijire perioperatorie. Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) de categoria I de la Spitalul Clinic SANADOR are un nivel extins de competenţă şi asigură monitorizare continuă pentru pacienţii care trec prin intervenţii hepatice majore, inclusiv transplant, oferind suport vital avansat şi îngrijire postoperatorie la cele mai înalte standarde.

Centrul Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice SANADOR reuneşte expertiza unor specialişti de renume în hepatologie, chirurgie hepatică şi transplant, oferind pacienţilor acces la diagnostic de precizie, tratamente inovatoare şi intervenţii chirurgicale de mare complexitate. Prin abordarea multidisciplinară şi utilizarea celor mai noi tehnologii, centrul asigură soluţii personalizate pentru fiecare pacient cu afecţiuni hepatice.

Despre SANADOR

Înfiinţat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o continuă dezvoltare organică, în prezent deţinând cel mai mare spital clinic multidisciplinar privat din ţară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale şi puncte de recoltare, radiologie şi imagistică medicală de înaltă performanţă, situate în Bucureşti. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din România care asigură o gamă complexă de servicii medicale, inclusiv chirurgie majoră, cu sprijinul Secţiei ATI de nivelul I, chirurgie cardiovasculară minim invazivă în primul bloc operator complet digitalizat din România şi în Laboratorul de Cateterism, dotat cu două angiografe de înaltă performanţă, dar şi urgenţe medicale şi chirurgicale prin Compartimentul de Primiri Urgenţe adulţi şi copii, primul din sistemul medical privat, cu imagistică nonstop, 26 de linii de gardă şi flotă proprie de ambulanţe.