
Micţiunile nocturne, frecvente şi în cantităţi mici, modificarea jetului urinar sau senzaţia de golire incompletă sunt manifestări clinice care pot indica o afecţiune a prostatei, precum adenomul de prostată.
O prostată mărită poate avea un impact semnificativ asupra calităţii vieţii, cu complicaţii severe, precum retenţia urinară, care pot pune viaţa pacientului în pericol, dacă boala nu este diagnosticată la timp şi tratată corespunzător. De aceea, prezentarea la medic imediat ce pacientul începe să se confrunte cu semne şi simptome care ar putea indica un adenom de prostată este esenţială. În acest fel, medicul va stabili diagnosticul corect şi va recomanda un plan terapeutic adaptat fiecărui caz în parte.
Există mai multe opţiuni terapeutice, de aceea un tratament pentru prostată este indicat de medicul urolog numai după un consult de specialitate şi o anamneză completă, dar şi după efectuarea unor investigaţii specifice.
Dacă manifestările clinice nu sunt severe, atunci medicul poate recomanda pacientului o monitorizare activă, care implică controale periodice, la intervale bine stabilite, analize de laborator şi investigaţii imagistice care să urmărească evoluţia bolii şi, în acest fel, să se prevină sau să se depisteze din timp eventuale complicaţii.
Însă, dacă manifestările clinice afectează calitatea vieţii pacientului, fiind greu de suportat, atunci medicul poate recomanda schimbarea stilului de viaţă şi medicaţie specifică, cu rol în reducerea dimensiunii prostatei şi în facilitarea evacuării urinei, sau alte intervenţii terapeutice, nechirurgicale sau chirurgicale.
O operaţie pentru prostată poate fi efectuată clasic sau minim invaziv, în funcţie de indicaţia stabilită pentru fiecare pacient în parte. Prostatectomia, o intervenţie prin care chirurgul urolog îndepărtează parţial sau total prostata, este recomandată în cazurile severe de adenom de prostată, atunci când simptomele nu au putut fi ameliorate prin alte metode de tratament.
Există şi alte metode moderne care pot fi indicate în tratamentul prostatei mărite, precum embolizarea, ablaţia adenomului de prostată sau rezecţia prostatică transuretrală (TURP). Terapia Rezum este un tratament nechirurgical care utilizează vaporii de apă pentru a distruge ţesutul prostatic în exces, cu rezultate foarte bune pe termen lung.
Pentru un diagnostic corect şi recomandarea celei mai potrivite opţiuni de tratament, pacienţii cu adenom de prostată au acces la SANADOR la consulturi de urologie şi la investigaţii specifice, efectuate cu echipamente de ultimă oră. Atunci când există indicaţie pentru tratament chirurgical, intervenţiile sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR în condiţii sporite de siguranţă, într-un bloc operator foarte bine dotat, cu sprijinul specialiştilor din Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă de categoria I.
Intervenţiile de prostatectomie sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR atât clasic, cât şi minim invaziv, cu prezervarea funcţiei sexuale – prin proceduri laparoscopice, robotice, cu ajutorul robotului da Vinci Xi, sau endourologice. De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază şi de tratament nechirurgical pentru adenom de prostată, precum terapia cu vapori de apă Rezum.
