Gastronomie

Farmecul discret al rarităţii sau care este povestea Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar, spaţiul care oferă cea mai frumoasă selecţie de piese vintage din Bucureşti, dar şi o cafea bună?

27 mar 2024 295 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar este un loc care te scoate un pic din cotidianul Bucureştiului pentru a te transpune în alte vremuri, prin interacţiunea cu piese de o frumuseţe rară. Selecţia de obiecte vintage atent curatoriate de fondatoarea proiectului poate fi savurată acum alături de o cafea la fel de grijuliu aleasă, totul în inima oraşului, într-o casă cu o istorie de peste 100 de ani.

Anamaria Haidar, fondatoarea Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar , şi-a făcut studiile în Florenţa, poate unul dintre cele mai frumoase oraşe din Italia, casa unor opere ale Renaşterii şi ale unor realizări arhitecturale irepetabile. Influenţa acestui spaţiu unic a activat o pasiune latentă pentru frumos, astfel că la revenirea în ţară ea a transpus acest bagaj într-un proiect cu o individualitate aparte.

„Am simţit că-mi găsesc inspiraţia în obiectele vechi, păstrate cu mare grijă şi drag de-a lungul generaţiilor. Am dorit să le ofer oamenilor ceva personal, special şi unic, cu care îşi pot reîmprospăta garderoba ori căminul“, descrie Anamaria Haidar istoria Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar.

Ea mai spune că povestea proiectului a luat naştere cu mulţi ani în urmă când, după şapte ani petrecuţi la Florenţa, a revenit în România şi a început să colecţioneze obiecte vechi. „Adevărata magie a avut loc mult mai târziu, când am deschis primul showroom. Asta s-a întâmplat cu câteva luni înainte de pandemie. Al doilea showroom s-a aflat pe Strada Spătarului, dar am simţit în continuare nevoia să diversific acest concept. Am simţit nevoia să le ofer ceva în plus clienţilor care întârziau în faţa micilor comori, obicei deprins din Italia. Practic, din spiritul meu de ospitalitate, a luat naştere îmbinarea naturală cu partea de cafenea.“

Proiectul Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar  a devenit o afacere de familie, scopul fiind de a diversifica un pic cotidianul Bucureştiului.

„În prezent, eu mă ocup de partea de vintage şi antichităţi, alături de asistenta mea Emilia, iar soţul meu administrează zona de cafenea, alături de muzicianul şi talentatul nostru barista Theodor. În trecut, am lucrat cu sora mea, iar familia m-a susţinut întotdeauna să îmi urmez visul.“

Anamaria Haidar spune că aceasta nu este prima sa experienţă în antreprenoriat, dar este prima cu o astfel de complexitate.

„Am pornit în această călătorie deoarece am simţit nevoia de conectare directă şi personală cu comunitatea cu care împărtăşesc aceleaşi pasiuni.“

Cumva, pasiunea aceasta pentru frumos era ceva latent, dar experienţa din Florenţa a fost cea care a trezit-o cu adevărat, transformând-o într-un proiect coerent, construit în jurul pieselor cu o estetică aparte.

„Am studiat în Italia, în Florenţa, unde mi-am dezvoltat iubirea pentru frumos, şi am început apoi să colecţionez obiecte, ajungând cu timpul să le şi comercializez. În opinia mea, există mai mulţi factori ce au dus la creşterea popularităţii segmentului vintage. Oamenii sunt atraşi de produsele acestea deoarece le trezeşte nostalgia trecutului.“

Dar dincolo de această nostalgie, magnetismul acestor piese stă şi în raritatea lor. Astfel, ele sunt apreciate pentru originalitatea lor, dar şi pentru calitatea lor superioară.

„Ele sunt percepute ca fiind mai durabile decât cele moderne, intră în calcul şi factorul ecologic, întrucât cumpărând obiecte vintage, second hand sau pre-loved limităm impactul negativ asupra mediului înconjurător. Conceptul vintage se referă la obiecte, haine ori accesorii, care deşi fabricate cu mulţi ani în urmă, sunt în conti-nuare considerate relevante, va-loroase şi de o calitate superioară.“

În acest moment, colecţia de piese vintage curatoriată de Anamaria Haidar este ocrotită de o casă superbă de peste 100 de ani, construită în stil eclectic.

„Când am păşit pentru prima dată în ea, am ştiut că avea să se potrivească perfect cu noul concept Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar . Avem două încăperi principale, una destinată servirii, decorată cu tablourile tânărului pictor Victor Teslaru şi cu obiecte din colecţia personală, şi una dedicată selecţiei noastre de piese vintage destinate vânzării. La intrare se află barul, format din piese vechi de mobilier adaptate, alături de un mic birou.“

Anamaria Haidar spune că acum colecţia Italian Vintage este una extrem de diversă.

„Iniţial, am plecat de la bijuterii şi accesorii, însă, odată cu trecerea timpului, am migrat către zona de porţelanuri, cristal şi antichităţi. Selecţia este realizată în funcţie de valoarea, vechimea şi povestea fiecărui obiect în parte. Majoritatea pieselor provin din Italia şi Franţa.“

În acest moment, cele mai deosebite piese din portofoliul Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar sunt cele două tabachere din argint, din anul 1860, un set vanity superb din 1945, de asemenea din argint, şi o cutie de bijuterii art nouveau.

„Conform poansoanelor, tabacherele provin din Anglia, mai exact din Birmingham. Articolele de toaletă au fost create după război, de Ugo Bellini (artizan al metalului din Florenţa – n. red.). Argintul nu este întâmplător ales, ci este utilizat în concentraţia potrivită pentru a putea oferi baza ideală pentru gravat.“

Cutia de bijuterii este confecţionată din antimoniu cu interior de saten, care îi conferă o delicateţe aparte. Reliefările sale sunt adăugate prin tehnica repoussé.

„Nu aş putea spune că există o categorie de produse mai bine vândute decât alta, ci, mai degrabă, că fiecare obiect se mulează pe gustul clientului.“

Clienţii Italian Vintage sunt persoane deosebite, spune Anamaria Haidar. „Îi preţuim tare mult pe toţi cei ce ne trec pragul. Sunt oameni frumoşi, persoane creative sau pasionate de tot ceea ce înseamnă vechi şi clasic.“

Iar odată cu venirea primăverii, partea gastronomică de la Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar  se va extinde şi mai mult, creând astfel o invitaţie şi mai articulată pentru interacţiunea cu piesele minunate găzduite în spaţiul Anamariei Haidar.

„Dorim să ne extindem pe partea de bucătărie şi să introducem platouri tradiţionale ita-lieneşti şi franţuzeşti. Întrucât servim vin şi prosecco, dorinţa de a le putea oferi clienţilor sortimente atent selecţionate de brânzeturi, confitture, măsline, fructe proaspete şi altele a venit natural. Ne dorim să dezvoltăm şi partea de evenimente şi să continuăm să petrecem seri de excepţie alături de dragii noştri oaspeţi. Plănuim degustări de vin, serate de poezie, concerte de cameră, serate dansante, vernisaje, teatru de improvizaţie şi nu numai.“