Gastronomie

Călătoria gustului sau cum a ajuns ucenicul unui maestru napoletan să lanseze Pizza di Mora, noul loc popular de pe Calea Victoriei?

29 nov 2023 290 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Pizza di Mora este o prezenţă relativ nouă pe piaţa pizzeriilor din Bucureşti, dar povestea localului ascunde o veritabilă călătorie a gustului. Însă dincolo de frumuseţea întâmplării din care s-a plămădit Pizza di Mora, rezultatele acestui nou proiect sunt aduse de un singur lucru, ingredientele bune. Pur şi simplu.

Pizza di Mora a funcţionat după modelul dark kitchen (exlcusiv pentru livrări) încă din 2020, din primul an de pandemie, pe când restaurantul offline a fost deschis anul acesta pe Calea Victoriei la nu­mă­rul 109 după o investiţie ini­ţială de aproximativ 200.000 de euro.

„Am început să lucrăm la acest proiect în anul 2020, atunci când l-am cunoscut pe tânărul Mora în cadrul unui eveniment restrâns organizat de nişte prieteni la Snagov. Acesta a fost chemat special pentru a ne face una dintre cele mai bune pizza pe care noi le mâncaserăm până atunci. Am vrut să aflăm mai multe despre cum reu­şeşte să prepare o pizza cu o calitate superioară celor pe care le gă­seam pe piaţa locală“, povestesc re­prezentanţii Pizza di Mora despre începuturile acestui proiect.

Unele meserii, precum şi secretele lor, se transmit din generaţie în generaţie, din tată-n fiu. Acesta a fost şi cazul tânărului Mora.

„Acum mai bine de 15 ani, Mora întâlneşte la Milano un maestru pizzar napoletan ce ducea mai departe meseria familiei sale, precum şi reţeta secretă a pizzei autentice. Neavând urmaşi, maestrul napoletan decide să împărtăşească secretele sale tânărului Mora, pe care îl vedea ca pe un fiu ce va duce mai departe numele şi iscusinţa sa.“

După 12 ani de ucenicie şi peste 70.000 de blaturi făcute, tânărul Mora se întoarce acasă, aducând cu el emoţia, povestea, experienţa şi secretele pe care le aplică pe fiecare felie de Pizza di Mora.

Întâmplarea a făcut ca într-o zi tânărul Mora să ajungă la Snagov, iar de aici să înceapă un nou proiect gastronomic local.

„Această poveste ne-a determinat să punem bazele unui proiect, să elaborăm conceptul, să identifi-căm locaţia cea mai potrivită. Planul nostru nu a fost să aducem ceva nou, ci să avem un produs de o calitate superioară, să folosim cele mai bune ingrediente şi să ducem mai departe o reţetă a unei pizza napoletane autentice.“

Decizia de a deschide o pizzerie este destul de curajoasă, mai ales ţinând cont de relativa inflaţie de investiţii din acest domeniu.

„Noi nu am ţinut cont de alte locuri care vând acest preparat pentru că ne diferenţiem, în pri­mul rând, prin calitatea ingredientelor folosite. Din acest motiv noi avem, probabil, cel mai scump produs, iar acest lucru nu se va schimba pentru că nu vom renunţa la calitate.“

Dar nu doar calitatea şi povestea au alimentat curajul de a investi într-o nouă pizzerie, ci şi experienţa proprietarilor.

„În spatele Pizza di Mora este Loft Group. Compania noastră are o vastă experienţă în domeniul HoReCa, fiind prezenţi pe piaţă de peste 25 de ani. Avem un istoric care şi-a pus amprenta pe tot ce înseamnă night life, restaurante, hoteluri, evenimente, catering, tot ce ţine de zona de divertisment şi ospitalitate.“ 

Potrivit datelor transmise, în acest moment grupul Loft deţine cluburile The Office, Loft, Loft Diplomat, Loft Susai, Loft Mamaia, restaurantele Crama Domnească, Il Villagio Icoanei, Asylum, Metropolis Urban Cafe, compania de catering Loft Catering şi hotelurile Ursuleţul şi Nyota.

„Până la finalul acestui an vom mai deschide în Bucureşti Il Villagio Dorobanţi şi Brasserie des Arts, în cadrul hotelului Radisson Blu.“

Revenind la Pizza di Mora, meniul este vast, săptămânal fiind completat cu o reţetă specială astfel încât interesul clienţilor să fie menţinut călduţ.

„Pizza noastră este artizanală, făcută după reţete napoletane, cu ingrediente originale. Unele ingrediente le luăm de la distribuitori locali atent selecţionaţi, iar ingredientele originale napoletane le importăm direct de la sursă.“

În ceea ce priveşte restaurantul propriu-zis, deschis la începutul acestui an, acesta este situat la parterul unei clădiri-reper, cu va-loare de patrimoniu, cu o istorie de peste 75 de ani, şi beneficiază de un amplasament excepţional, chiar pe Calea Victoriei la numărul 109, în imediata proximitate a Palatului Ştirbei.

„Restaurantul este micuţ, cu doar 30 de locuri, fiind un spaţiu în care am vrut să redăm o atmosferă familială. Bucătăria este deschisă, astfel că oaspeţii pot vedea cum se prepară pizza, pot vorbi cu bucă­tarii. Pe scurt, e un loc în care oaspeţii se simt ca în propria lor casă.“

Deschiderea localului a venit după o experienţă plină de învăţă­minte extrase din modelul de funcţionare anterior, dark kitchen.

„Începând cu anul 2020, am funcţionat după modelul dark kitchen, primind o varietate de opinii de la clienţi, pe care le-am luat foarte în serios şi pe care le-am folosit ca pe o oportunitate de a da şansa unui loc de sine stătător. Am apreciat feedbackul pozitiv, care a menţionat în mod constant calitatea ingredientelor noastre, a aluatului nostru atent preparat, a prospeţimii şi a calităţii.“

Contextul deschiderii restaurantului fizic, deşi oarecum aglomerat, mai ales pe segmentul de pizzerii, coincide însă cu o curiozitate a românilor în legătură cu orice în ultimii ani, lucru perfect vizibil mai ales în zone precum Calea Victoriei din Bucureşti, „perimetru“ aproape experimental pentru orice înseamnă noutate în materie de lifestyle.

„Acest lucru se datorează cu siguranţă şi diversităţii ofertei de pe piaţă, care le permite oamenilor să aleagă dintr-o varietate de arome şi ingrediente autentice. De asemenea, dorinţa oamenilor de a savura preparate cu ingrediente de calitate a contribuit la această creştere.“

Acesta fiind contextul, planurile Pizza di Mora sunt tot de a creşte, dar după o reţetă proprie.

„Planul nostru este unul foarte ambiţios, şi anume să ne menţinem calitatea. Părerea noastră este că, în continuare, cel mai important lucru este calitatea, nu cantitatea. Dorinţa noastră nu este de a deschide mai multe locaţii, de a franciza acest business, ci vrem ca Pizza di Mora să fie sinonimă cu cea mai bună pizza artizanală pe care o poţi mânca în centrul oraşului, pe Calea Victoriei.“