Ceasuri & Bijuterii

Timpul astronomic

17 dec 2012 262 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Începuturile trilogiei

Ludwig Oechslin a fost cel care a realizat primele modele astronomice pentru Ulysee Nardin, printre care şi Moonstruck.

Oechslin avut primul contact cu un ceas vechi astronomic când a fost trimis la Vatican să repare şi să restaureze un model Farnesian, vechi de 250 de ani, de o complexitate nebănuită pentru acele vremuri. Reparaţia a durat ani de zile, iar rezultatul l-a intrigat în asemenea măsură încât a dorit să cunoasă mai multe lucruri despre oamenii care creează astfel de ceasuri, despre gândurile lor şi implicaţiile ştiinţifice din spatele pieselor. La întoarcerea sa în Roma savantul a început să studieze astronomia, filozofia şi istoria ştiinţelor la Universitatea din Berna, luându-şi doctoratul în 1983. În următorii 12 ani Oechslin a devenit expert recunoscut internaţional în ceasurile astronomice, iar în 2001 a fost denumit directorul Muzeului internaţional de ceasuri de la Chaux-de-Fond.

În acest timp Oechslin a fost remarcat de Rolf Schnyder, proprietarul Ulysee Nardin, care era în căutarea realizării unor piese simbol pentru brand. Pornind de la imaginea unui ceas de perete cu cadran astronomic, denumit astrolabe şi realizat tot de Oechslin, Schnyder

l-a rugat pe acesta să realizeze un astfel de ceas şi pentru încheietură. Răspunsul iniţial al expertului a fost "Cine ar purta aşa ceva?"

Totuşi între anii 1983 şi 1992 Ludwig Oechslin a creat o serie de trei ceasuri astronomice, cunoscută acum ca faimoasa "Trilogie a Timpului" din care fac parte modelele Astrolabium, Planetarium şi Tellurium, două dintre acestea fiind menţionate chiar în Cartea Recordurilor.

După completarea trilogiei, Ludwig Oechslin a realizat pentru Ulysee Nardin printre primele mecanisme de ajustare a orei la mai multe zone de timp. De asemenea a fost cel care a creat primul mecanism de calendar perpetuu care poate fi ajustat înainte sau înapoi la simpla atingere a coroanei. Iar în 2003 Ulysee Nardin a lansat o altă creaţie de-a lui Ludwig Oechslin- Sonata, primul mecanism din lume care permitea setarea alarmei cu până la 24 de ore în avans, în tot acest timp posesorul ceasului putând observa scurgerea timpului până la alarmă într-un cadran secundar inedit.

Însă pentru Ulysee Nardin trilogia astronomică devenise emblematică, astfel că în 2009 Ludwig Oechslin a revenit la temă lansând modelul Moonstruck. Aşa cum Tellurium se concentrase în trecut pe Soare şi pe lumina dată de acesta Pământului, Moonstruck a adăugat Luna demonstrând efectele sale asupra Pământului şi dezvăluind purtătorului o altă înţelegere asupra lumii înconjurătoare.

Fazele Lunii

Pe cadranul modelului Moonstruck se regăseşte Pământul văzut dintr-o locaţie deasupra Polului Nord. Planeta nu se roteşte, însă mişcarea sa este stimulată de mişcarea Soarelui şi a Lunii. Simbolul ce reprezintă Soarele se învârte în jurul Pământului în 24 de ore, reproducând mişcarea aparentă a astrului ca văzut dintr-un colţ de pe Pământ. Poziţia discului Soare arată ora solară universală însă nu şi fusul orar legal.

Mecansimul patentat pentru reprezentarea fazelor Lunii este realizat din două discuri aşezate unul peste celălalt care se rotesc în jurul unei reproduceri a globului pământesc. Discul superior conţine o fantă care indică poziţia Lunii în raport cu Soarele şi cu Pământul , în timp ce discul inferior conţine valuri sinusoidale de culori strălucitoare pictate pe fundal negru, care servesc pe post de indicatori ai fazelor lunii. Când cele două discuri se suprapun perioadele Lunii se observă cu uşurinţă, traversând vizibil toate "stările" astrului nocturn.

Şi pentru că cea mai vizibilă influenţă a Lunii asupra Pământului se observă în fluctuaţiile oceanelor, cadranul modelului Moonstruck permite privitorului să observe variaţiile mareelor de pe glob. Citirea lor este relativ facilă. Discurile Soare şi Lună prezintă sectoare de un albastru închis ce simbolizează forţele gravitaţionale ale celor două planete şi forţa centrifugă a rotaţiilor Pământului. Sectoarele întunecate din jurul Soarelui şi al Lunii arată gravitaţia lor, trăgând înspre ele oceanele lumii. Sectoarele mai mici din partea opusă arată oceanele lumii care se ridică, ca efect al forţei centrifuge a Pământului.

Modelul Moonstruck este dotat de asemenea cu funcţii mai "pământeşti" precum posibilitatea de adaptare a orei la orice zonă de timp, funcţie utilă pentru cei care călătoresc mult, iar un al trelea indicator de pe cadran arată data curentă.


Pictura în miniatură

Artizanii decoratori de la Ulysee Nardin au depus 20 de ore de muncă pentru realizarea planurilor sferice miniaturale de pe cadranul modelului Moonstruck.

În ultimii 25 de ani Ulysee Nardin a folosit pictura pe email în toate colecţiile sale, iar din 2009 noile modele ale brandului au fost decorate de cei mai pricepuţi artizani din Elveţia.

Arta picturii pe cadran este similară cu cea a picturii pe pânză. Maeştri artizani folosesc lacuri care nu se şterg şi peste care pot adăuga noi şi noi straturi.

Culorile sunt aplicate şi mixate chiar pe cadran, iar cele mai mici detalii sunt aplicate manual sub lupă. Cadranul este apoi încins la 90 de grade între fiecare nouă aplicaţie, ceea ce permite culorilor să se usuce şi să rămână fixate. Astfel munca pentru fiecare cadran variază în funcţie de complexitatea motivelor.