Mercedes-Benz GLK, SUV-ul compact al constructorului din Stuttgart a beneficiat anul trecut de o restilizare care a căutat să rafineze şi mai mult designul exterior şi să actualizeze partea tehnică. Maşina dispune acum de LED-uri integrate în blocurile optice, spoilere faţă şi spate redesenate pentru a oferi o imagine mai dinamică maşinii şi noi stopuri cu un contur special.
Cea mai mare evoluţie a noului GLK se observă la interior, care nu doar dispune de un nou design, ci şi de o calitate net îmbunătăţită faţă de generaţia precedentă. Mercedes-Benz a spus adio gurilor de ventilaţie clasice şi pătrate în favoarea unora rotunde şi realizate din aluminiu, la fel ca la noul A-Klasse. Aluminiu este prezent acum pe întreaga lungime a consolei, subliniind că şi Mercedes-Benz poate avea o imagine sportivă. Modificări pe consola centrală au mai avut şi sistemul audio cu un nou layout dar şi volanul care beneficiază de noi butoane. Alături de acestea, trebuie notat şi faptul că maneta schimbătorului de viteze este acum amplasată pe coloana de direcţie, iar în locul dintre scaune şi-a făcut loc un nou spaţiu de depozitare. Cu toate că pare o soluţie împrumutată de la americani, utilizarea schimbătorului amplasat pe coloana de direcţie este mult mai rapidă şi mult mai comodă, iar cine preferă modul manual poate utiliza padelele amplasate în spatele volanului.
Cu toate că nu este o noutate, sistemul Command utilizat de Mercedes-Benz pare unul dintre cele mai simple şi comode din segmentul premium. Fără a fi prea simplu, cum este în cazul modelelor Jaguar, unde cu greu se poate face o diferenţă între interfaţa de pe limuzine şi cea de pe un model de volum, la Mercedes-Benz se poate demonstra că şi un sistem avansat poate fi simplu. Cu toate că iDrive de la BMW rămâne cel mai avansat şi spectaculos, atunci când vine vorba de utilizare în mers, Command este uşor de acţionat, timpul de acomodare fiind semnificativ mai mic. Tot la un drum lung se poate aprecia cum trebuie ergonomia şi confortul scaunelor faţă, care sunt exact cât trebuie de mari şi exact cât trebuie de moi, oferind în plus şi o bună susţinere laterală. Vizibilitatea în maşină este bună datorită poziţiei înalte oferite, indiferent de loc. În spate, există suficient spaţiu pentru două persoane, când vine vorba de un drum mai lung, dar chiar şi de trei. Tot la capitolul spaţiu intră şi portbagajul cu o capacitate de 450 de litri – volum mai mult decât suficient chiar şi pentru bagajele a patru persoane pentru o vacanţă prelungită. Şi dacă nu e suficient, acesta poate fi extins la 1.550 de litri.
Cea mai mare surpriză din partea lui GLK 220 CDI a reprezentat-o motorul diesel de 2,2 litri şi 170 CP cuplat la cutia automată 7G-Tronic cu şapte trepte. Cuplul maxim de 400 Nm ajută imediat maşina încă de la turaţii joase, indiferent dacă este vorba de un traseu montan sau unul de autostradă, iar cutia de viteze dispune de un foarte bun management de schimbare a treptelor, acţionarea fiind foarte rapidă.
Prin ce a impresionat motorul? Nu doar prin putere şi rafinament, ci şi prin consum. Acum când tot mai multe mărci de volum se apropie de segmentul premium, Mercedes-Benz menţine nivelul tehnologic foarte ridicat al motoarelor, astfel încât chiar şi un SUV de aproape două tone poate avea un consum care de obicei este atins de maşinile din clasa mică. Pe un traseu de 300 km între Bucureşti şi Bacău pe DN2 am atins un consum mediu de 5,1 litri/100 km, valoare chiar mai mică decât cea de 5,5 litri/100 km cât indică valoarea oficială pentru extraurban. Cu toate acestea, traseul nu a fost unul constant - în localităţi s-a rulat cu 59 km/h, valoare setată pe tempomat, iar în afara localităţilor cu 90-95 km/h – secretul fiind reprezentat de utilizarea tempomatului pentru a se rula cu viteză constantă. Mai mult, după cei 300 km atunci când s-a rulat pe un drum de munte pe o distanţă de aproape 200 km valoarea consumului mediu a crescut până la 5,4 litri/100 km, valoare de asemenea sub cea oficială de drum extraurban.
Cu toate că poate fi extrem de economic, dieselul de 2,2 litri oferă reprize bune atunci când situaţia o cere, iar cutia retrogradează imediat pentru o depăşire rapidă. Acceleraţia de la 0 la 100 km/h se realizează în 8,7 secunde.
Tipic pentru un Mercedes-Benz, confortul la rulare este unul la nivel înalt, fiecare denivelare fiind amortizată fără zgomot, iar ţinuta de drum este foarte bună, pornind nu doar la modul în care suspensia reacţionează la denivelările drumului, dar şi la direcţia care oferă un feedback bun.
Printre puţinele elemente care pot fi criticate la GLK este absenţa unui comutator al sistemului de tracţiune integrală care să permită blocarea diferenţialului central, fiind totuşi un SUV cu celebra literă „G” în nume, sau amplasarea comenzilor pentru climatizare mult prea jos pe consola centrală. Preţul său de pornire de pornire pentru un GLK 220 CDI 4Matic este de 43.710 euro cu TVA, care poate urca cu 10.000-20.000 de euro în funcşie de gradul de personalizare.
