Luxul în gastronomie

Vânatul: carnea perfectă

05 feb 2013 9592 afişări

 

Gram cu gram, carnea de vânat conţine mai puţine grăsimi chiar şi decât un piept de pui. Are cea mai mare cantitate de proteine şi cel mai puţin colesterol decât orice carne de pe piaţă. Nu degeaba nutriţionistii au numit-o „carnea perfectă”.

Carnea de vânat provine de la animalele care trăiesc libere în natură: cerb, căprioară, mistreţ, urs, iepure, prepeliţe, raţe, gâşte, fazani, porumbei. A devenit mai populară în ultimii ani, când oamenii au început să se preocupe mai mult de mâncarea pe care o consumă. După ce carnea de porc şi cea de pui au trecut în rândul cărnurilor mai puţin sănătoase, vânatul a rămas cea mai bună opţiune. Este ideală pentru persoanele care suferă de probleme cardiace.

Pentru că animalele au crescut în sălbăticie, carnea lor nu conţine hormoni de creştere, antibiotice sau steroizi, ceea ce o face mult mai sigură din punct de vedere nutriţional. Nu conţine nici foarte multe grăsimi, deoarece animalele se mişcă foarte mult în natură, iar grăsimile existente sunt sănătoase. Iar din punctul de vedere al gustului, este mai intens şi mai aromat decât orice altă carne.

Carnea de vânat superioară chiar şi celei de peşte, prin conţinutul mare de fosfor. Conţine mai mult fier chiar decât spanacul.

Carnea de cerb este, fără doar şi poate, una din cele mai delicioase, pure şi bogate cărnuri din punct de vedere nutritiv. Nu doar că este mai slabă în calorii, dar conţine cu 60% mai puţine grăsimi decât carnea de vita şi oferă beneficii imense asupra sănătaţii. Poate înlocui cu brio orice carne roşie de pe piaţă şi trebuie să fie inclusă în meniu.

Carnea de porc mistreţ nu seamănă deloc cu carnea de porc pe care o ştim cu totii. În ţări precum Germania, Italia sau Franţa este o delicatesă, iar în China şi Laos este considerată un afrodiziac. Nu are aproape deloc grăsimi şi este incredibil de aromată, ceea ce o face perfectă pentru o cină specială. Este versatilă, aşa că poate fi gătită în numeroase modalităţi.