Arts & Design

Ioana Enache, care a condus anterior Amway şi Sanovita, a fost recrutată de Muzeul de Artă Recentă MARe din Primăverii, o iniţiativă privată a unuia dintre fondatorii A&D Pharma

02 oct 2024 94 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Muzeul de Artă Recentă MARe, aflat în cartierul Primăverii din Bucureşti, a recrutat-o pe Ioana Enache în poziţia de director, ea urmând să conducă activitatea acestuia alături de un consiliu director.

Deschis acum şase ani, muzeul este o iniţiativă privată, fiind deţinut de Roger Akoury. Numele omului de afaceri originar din Liban a fost multă vreme legat de cel al grupului farma A&D Pharma, ce cuprindea, printre altele, lanţul de farmacii Sensiblu. El, alături de ceilalţi antreprenori fondatori, a vândut businessul în urmă cu câţiva ani către fondul de investiţii Penta Investments, într-una dintre cele mai mari tranzacţii locale, evaluată la 350-400 de milioane de euro. Antreprenorul a vândut şi un alt business pe care l-a cofondat, retailerul de optică medicală OPTIblu, pentru a-şi concentra atenţia în ultima perioadă pe zona de artă de care e pasionat. El e, de altfel, şi colecţionar de artă. Una dintre cele mai recente investiţii cunoscute ale sale este MARe - Muzeul de Artă Recentă, care şi-a deschis porţile la început de octombrie 2019, în cartierul Primăverii din Bucureşti.

„Suntem deosebit de onoraţi să o aducem alături de noi pe Ioana Enache la conducerea Muzeului de Artă Recentă, furnizând o vastă experienţă în domeniul managementului şi o viziune strategică de care muzeul are nevoie. Astfel, la şase ani de la deschidere, avem ocazia ca MARe să beneficieze de un nou început şi de toată plus-valoarea pe care un lider cu experienţă în business o poate aduce şi care poate avea un impact pozitiv într-o entitate culturală la nivel înalt, aşa cum este şi cum ne dorim să rămână MARe. Căci, dincolo de spiritul ludic şi profund artistic, Muzeul de Artă Recentă este o instituţie ce trebuie să servească obiectivului său principal, de a fi un <<spaţiu-eveniment>>, deschis artei contemporane”, a declarat Roger Akoury, fondatorul Muzeului de Artă Recentă.

Ioana Enache este un executiv care până în urmă cu circa un an a condus operaţiunile producătorului de alimente sănătoase Sanovita, companie controlată de fondul de investiţii Highlander Partners. Înainte de a prelua funcţia aceasta, ea a fost timp de 11 an general manager al companiei de cosmetice Amway, coordonând activitatea pe pieţele din România, Bulgaria şi Grecia, conform datelor publice pe profilul său de LinkedIn. Ioana Enache şi-a construit cariera în companii locale şi străine mari, precum A&D Pharma, GsK sau OMV Petrom.

„Admir şi respect acest muzeu de când am fost la deschiderea lui, acum şase ani, când am simţit că Bucureştiul a primit cadou un puternic reper cultural. Apoi, când am primit oferta de a mă alătura managementului, deşi sunt şi rămân un om de business, recunoscatoare boardului MARe pentru încredere, am ales să preiau acest proiect, simţind pur şi simplu, că a venit momentul să dau ceva înapoi societăţii, aşa cum, de fapt, a şi fost conceput acest muzeu de către fondatorul lui”, spune ea.

Ioana Enache îl înlocuieşte la conducerea muzeului pe Erwin Kessler, care s-a alăturat proiectului încă de la început. El a plecat în primăvara lui 2024.

De la deschidere, MARe a prezentat publicului din România peste 50 de expoziţii internaţionale şi româneşti, inclusiv Efectul Picasso, pe lângă evenimente conexe: concerte, teatru, dans contemporan, seri de poezie proiecţii de filme, mese rotunde, tururi ghidate.

Amplasat într-o clădire ce măsoară 1.200 mp, muzeul se desfăşoară pe cinci niveluri.

Din board-ul MARe/Muzeul de Artă Recentă, realizat şi administrat de Fundaţia MARe, fac parte: Roger Akoury (fondator MARe), Suzana Vasilescu (antreprenor creativ), Dan Popescu (curator şi galerist), Ioana Enache (Director MARe).