
Privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), cel mai mare combinat chimic al ţării, a ajuns prioritatea zero pe ordinea de zi a guvernului condus de Victor Ponta, în condiţiile în care compania şi-a oprit producţia pe 22 august, conducerea executivă a demisionat, iar salariaţii neplătiţi de două luni au ieşit ieri în stradă.
Modul în care va fi rezolvată problema Oltchim va marca cel mai probabil mandatul guvernului Ponta, la fel cum fiasco-ul generat de privatizarea Cupru Min a dus la căderea guvernului PD-L condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Între timp, situaţia Oltchim a devenit disperată. Peste 300 de salariaţi au protestat ieri în faţa sediului companiei, spunând că nu şi-au mai primit salariile de două luni. Ei au spus că vor relua protestele şi în zilele următoare, în timp ce Ponta le-a transmis prin ministrul pentru dialog social Liviu Pop "să nu sperie investitorii".
Tot ieri, Constantin Roibu, cel care a condus Oltchim din 1991, a demisionat din funcţia de director general, împreună cu alţi 16 directori. Demisia sa a fost cerută de şeful OPSPI Remus Vulpescu ca o condiţie pentru reluarea finanţării de către stat în vederea repornirii combinatului.
