Eveniment

Hotelierii se vor bate pentru 800.000 mp de plaja

18 mai 2009 168 afişări
Din aceeaşi categorie
Hotelierii se vor bate pentru 800.000 mp de plaja
Hotelierii de pe litoralul romanesc vor intra in competitia pentru inchirierea a 800.000 de metri patrati de plaja, jumatate din suprafata totala de plaja turistica, in urma unei initiative a ministerelor Turismului si Mediului privind inchirierea plajelor.
Suma ce va fi incasata prin inchirierea plajei s-ar putea ridica la 2,8 mil. euro, potrivit calculelor ZF care iau in considerare un pret de maxim de 15 lei pe metru patrat anual, care a fost practicat acum trei ani. Jumatate din acesti bani vor fi incasati de Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL), care administreaza plajele, dar si de stat.
„Hotelierii sunt interesati de aceste plaje, avand in vedere ca vor putea oferi servicii integrate unui turist care se cazeaza in respectiva unitate. Cea mai mare competitie va fi intre hotelierii din statiunea Mamaia, avand in vedere ca sunt aproape 100 de hotelieri", a spus Catalin Anton, purtatorul de cuvant al DADL.
Plajele vor fi inchiriate fara licitatii in acest sezon estival, din cauza lipsei de timp pentru organizarea lor, potrivit unor declaratii anterioare ale Elenei Udrea, ministrul turismului.
 
Ramane loc si pentru cearsaf
Anton a mai spus ca accesul pe plajele care vor fi inchiriate va fi liber pentru orice turist (deoarece nu se va ingradi plaja) si ca totodata nu va exista problema gasirii de spatiu pe plaja pentru turistii care nu sunt cazati la hoteluri si care vin „cu cearsaful".
„Normativele mai vechi prevedeau ca 80% din plaja sa fie cu amenajari si restul libera. Cred ca asa vor face si hotelierii, nu vor pune sezlonguri pe toata suprafata lor de plaja", a spus el.
In plus, Anton a mai mentionat ca inclusiv in cazul in care cea mai mare parte a plajei va fi inchiriata hotelierilor, tot nu vor aparea probleme de gasire a unui loc liber pentu turistii ce nu folosesc sezlongul.
„Prin contractul de inchiriere hotelurilor li se vor impune o serie de reguli pe care le vor respecta. Bineinteles plajele vor fi atribuite doar hotelierilor care vor solicita spre inchiriere o bucata de plaja", a spus Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
 
Cum se imparte nisipul
Pana in momentul de fata nu s-au stabilit inca normele pentru inchirierea plajelor pe litoral. „Acum se lucreaza la un set de criterii ce tin de marimea hotelului, de numarul de stele, de pozitionarea fata de plaja si alte conditii. Pana la sfarsitul saptamanii speram sa fie gata normele dupa care se va atribui plaja hotelierilor", a spus Corina Martin.
Pretul pe metru patrat de plaja inchiriata inca nu a fost stabilit, insa acesta ar putea varia intre 6 lei si 15 lei pe an, cum a fost acum cativa ani, potrivit lui Catalin Anton.
„Acum lucram la cadastrarea plajei si vom realiza o delimitare a plajelor dupa sectoare exacte", a spus el. In momentul de fata exista 51 de sectoare, din care doar 27 de sectoare sunt in administrarea DADL si care vor fi impartite hotelierilor.
„Vom trece la redelimitarea sectoarelor, deoarece acum un sector are o suprafata foarte mare", a spus el.
 
Sezlong si umbreluta incluse in pret
Exista sectoare libere de plaja ce vor fi impartite hotelierilor in toate statiunile, cu exceptia statiunii Costinesti, care este atribuita deja operatorilor de plaje. Cealalta jumatate a plajei turistice este deja atribuita unor operatori de plaje, care au participat la licitatii din 2006, companii precum Romned Port Operator, Delta Aurora, Zoom sau Tracon.
DADL a a reziliat contractele a peste 40 de astfel de operatori, care concesionasera suprafete de plaja pe o perioada de mai multi ani, dar acestia au atacat decizia si au fost repusi in drepturi. „Plajele vor reveni hotelierilor printr-un ordin comun al Ministerului Mediului si al Ministerului Turismului", a precizat el.
Cel mai mare avantaj in inchirierea plajei, in opinia Corinei Martin, este eliminarea unui intermediar (operatorul de plaja care nu este un hotelier) care inchiriaza la randul lui plaja hotelierului si care profita de acest lucru. „Au fost reziliate unele contracte ale operatorilor de plaje, insa nu toate. Unii dintre ei vor continua sa administreze plajele", a spus Martin
De asemenea, turistii care vor cumpara pachete de vacanta vor beneficia si de sezlong si umbreluta pe plaja, servicii incluse in pret, potrivit ei. In plus, plajele vor fi mai bine amenajate si intretinute, daca vor fi inchiriate.
Pana in aprilie anul acesta DADL cheltuise 240.000 de euro cu lucrarile de intretinere si amenajare realizate pentru plaja turistica.