După Afaceri

Viaţa de după afaceri, episodul 2: Ian Worboys se descrie ca părinte, autor şi CEO al gigantului P3. „Am început să scriu, am făcut asta pentru ceva timp, dar în urmă cu câţiva ani fiul meu a murit şi am decis ca numele lui să se regăsească în toate cărţile mele“

14 mar 2019 752 afişări de Cristina Roşca, Alexandra Cepăreanu
Din aceeaşi categorie

Ian Worboys se descrie ca părinte, autor şi CEO al P3, o companie de dezvoltare industrială la nivel pan-european. A început să scrie în urmă cu 20 de ani şi a continuat să o facă timp de aproximativ cinci ani. Apoi s-a oprit deoarece, după cum spune chiar el, a fost din ce în ce mai ocupat. „Fiind CEO al unei companii de dezvoltare industrială, timpul nu mi-a mai permis să scriu, dar în urmă cu cinci ani am redescoperit dragostea pentru scris.“ Aşa a apărut „Frog Crush“, primul volum dintr-o serie de cinci cărţi ilustrate pentru copii sub numele de „Crush“.

Aceasta a fost scrisă după ce fiul său mijlociu, Robert, a decedat în tihnă, în somn, ca urmare a sindromului decesului cardiac brusc, în ianuarie 2016. Robert avea doar 27 de ani. În memoria sa, omul de afaceri a scos la lumină versurile pe care le-a scris pentru a-i încânta pe cei patru copii ai săi, când aceştia erau mici.

„Când copiii mei erau mici nu găseam cărţi de poezii bune, care să aibă versuri cu rime şi care să te facă să râzi, să fie fericite. Atunci, soţia mea a spus «de ce nu încerci să le scrii tu şi să nu te mai plângi?».“ Aşa că a încercat, iar ziua următoare a început să scrie poezii amuzante.

„Am început să scriu, am făcut asta pentru ceva timp, dar în urmă cu câţiva ani fiul meu a murit şi am decis ca numele lui să se regăsească în toate cărţile mele.“

Poveştile şi poeziile scrise sunt inspirate din viaţa reală. Ian Worboys scrie ce i se întâmplă, ce vede, ce este real, iar partea bună e că în cărţile lui poţi avea o discuţie din care nimeni nu iese rănit. „Imaginează-ţi că eşti în vacanţă şi vezi o şopârlă care prinde o insectă, sau o căprioară care bea apă din râu“, spune el despre sursele de inspiraţie ale operelor pe care le creează.

Cărţile sale prezintă aventurile amuzante ale unui grup de animale, însă au un mesaj educaţional legat de consecinţele propriilor acţiuni.

„Cred că încă mai sunt copil la inimă. În afară de momentele în care sunt foarte ocupat, de obicei sunt o persoană amuzantă şi plină de viaţă, sunt capabil să ajung la eul interior şi să produc umorul care zace în interiorul sufletului. Însă, din păcate, am observat că odată cu vârsta, umorul dispare.“ Deşi este CEO-ul unei companii internaţionale, cu afaceri pe mai multe pieţe, job care îţi mănâncă mult timp, executivul spune de fapt că e un norocos. De ce? Pentru că zboară în cinci colţuri diferite ale lumii în fiecare săptămână.

„De obicei, când sunt în aeroport şi aştept să urc în avion, mă ocup de treaba de la muncă, iar când sunt în avion îmi las mintea să zboare şi imaginaţia să fie liberă, iar în câteva secunde mii de cuvinte şi poveşti îmi invadează mintea. De aceea mare parte dintre cărţi sunt scrise în «aer».“

Pentru The Crush series a durat mai mult să fie făcute ilustraţiile (de către Silke Diehl - designer de interior şi ilustratoare de cărţi pentru copii) decât să fie scris textul. „Eu pot să scriu o carte în câteva săptămâni, însă ilustraţiile sunt gata abia în câteva luni. Şi textul, dar şi ilustraţiile sunt importante pentru cartea aceasta, pentru că ilustraţiile dau viaţă cuvintelor.“

Seria Crush este concepută ca un univers educaţional şi recrea­ţional pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 7 ani, din care aceştia învaţă prin joacă. Ele pot fi considerate şi sursă de inspiraţie şi resurse pentru părinţi. Pe lângă prima carte a seriei, website-ul thecrushseries.com conţine jocuri, cărţi audio, cântece şi produse amuzante, care îi vor ajuta pe copii să înveţe într-un mod distractiv şi interactiv de la personajele seriei Crush.

„Seria Crush redă o lume în care cursul vieţii poate fi schimbat de multe ori de situaţii neaşteptate, iar cu imaginaţie şi perseverenţă, rezultatul unui eveniment trist poate fi schimbat într-o creaţie cu un impact pozitiv, care poate inspira şi alţi oameni să facă la fel“, adaugă autorul. Ce înseamnă însă cărţile pentru Ian Worboys?

„Of! Eu sunt dislexic, iar când eram copil găseam cititul ca pe o activitate care dă viaţă cuvintelor, o activitate prin care puteam să mă bucur de cuvinte. Îmi place să citesc, pot să spun că îmi place «să mănânc cuvintele». În prezent, pentru mine totul se rezumă la cuvinte“, conchide el.