După Afaceri

Termenii „dezvoltare personală“ şi „teatru“ au căpătat de-a lungul timpului un înţeles prea general sau prea îngust, iar puse împreună în conceptul de „dezvoltare personală prin teatru“ nu transmit ceva concret. Şi totuşi, despre asta este vorba la Qfeel

15 dec 2017 1052 afişări de Alex Ciutacu
Din aceeaşi categorie

Dacă într-o zi agitată, ca toate celelalte, te trezeşti gonind prin centrul oraşului, în drumul de la birou spre casă, şi realizezi că doreşti să ştii mai multe despre tine însuţi şi despre cum să te poziţionezi mai natural şi mai bine în comunicarea cu colegii, cu angajaţii sau cu superiorii, cu familia sau cu vecinii, mergi pe bulevardul I.C. Brătianu, lasă în spate Universitatea, fă stânga pe Strada Colţei şi la numărul 11 vei găsi sediul Qfeel.

 

Şcoala de teatru Qfeel organizează cursuri de actorie pentru persoane de toate vârstele, în încercarea de a ajuta oamenii să înţeleagă sau să îşi amintească ce înseamnă să fii uman şi să descopere de cât de multe lucruri sunt de fapt capabili.

Fiecare dintre noi trăim într-o fugă permanentă, fie ea de realitate sau de propria persoană. Şi ne asumăm un amalgam de roluri printre care acela de părinte, de prieten, de CEO sau de poliţist. În această perioadă în care timpul înseamnă bani, majoritatea pierde din vedere cel mai important rol, şi anume acela de om.

Termenii „dezvoltare personală“ şi „teatru“ au căpătat de-a lungul timpului un înţeles prea general sau prea îngust, iar puse împreună în conceptul de „dezvoltare personală prin teatru“ nu transmit ceva concret. Şi totuşi, despre asta este vorba la Qfeel.

„Am început să lucrez cu copilaşi pentru că mi se părea că au nevoie de o educaţie complementară, pe lângă cea tradiţională de la şcoală sau grădiniţă. Foarte repede mi-am dat seama că adulţii au nevoie mai mare decât copiii de astfel de cursuri“, spune Doina Ionescu-Posea, fondatoarea şcolii de teatru Qfeel.

Ea se referă la adulţii care au intrat într-o rutină, într-o fugă de realitate, care trăiesc într-o necunoaştere de sine. Cel puţin 200 de oameni trec, în fiecare săptămână, pragul şcolii Qfeel încercând să descopere drumul către potenţialul lor maxim şi către o viaţă trăită într-o notă pozitivă, susţine fondatoarea.

Majoritatea clienţilor vin din mediul corporatist şi sunt angajaţi de top sau middle management. „Noi nu lucrăm cu funcţia, ci cu omul.“ Sunt oameni care vin cu poziţia în spate, iar pentru mulţi rolul de la job este mult mai proeminent şi acaparează rolul de prieten, de soţ, de coleg, de orice altceva, explică Doina Ionescu-Posea. Aici se izbesc de ei înşişi. „Sunt obligaţi să mai dea deoparte din rol şi să se cunoască pe ei.“

Mulţi oameni aflaţi în funcţii de conducere vin şi testează conceptul, iar apoi decid să îşi trimită angajaţii la Qfeel sau să cheme trainerii şcolii la sediul companiei pentru a lucra cu toată echipa.

„Oamenii ajung aici şi înţeleg că nu sunt doar angajaţi, ci că sunt oameni normali care petrec atâtea ore împreună şi nu se salută între ei.“ Toată această conştientizare unul faţă de celălalt, pe care o dobândesc aici, poate avea impact pozitiv în activitatea lor în cadrul companiei, mai spune Doina Ionescu-Posea.

Şcoala Qfeel, care are deja opt ani de istorie, şi-a trecut în portofoliu manageri şi angajaţi ai unora dintre cele mai importante companii din România, precum KPMG, ING, PeliFilip, Vodafone, Citroën, Nestlé, Peugeot, Apa Nova, Accenture, GSK, JTI sau Anchor Grup.

„Acest training mi s-a părut a fi foarte bun în a ne reaminti că limitările vin din interior şi că ne stă în putere să ne deschidem mintea. Suntem capabili de lucruri extraordinare, câteodată este suficient doar să ai curaj, să încerci şi să crezi în forţele proprii“, povesteşte un executiv din cadrul companiei Nestlé despre experienţa Qfeel. Ea mai spune că ulterior s-a văzut experienţa de la şcoală la birou, în lucrul cu oamenii şi în înţelegerea comportamentelor. Şcoala din „inima“ Bucureştiului organizează pentru participanţi cursuri variate, de la oratorie la improvizaţie şi dicţie. „Studenţii“ pot ajunge şi actori în piese de teatru organizate.

Cursurile sunt structurate în două acte, primul fiind axat pe exerciţii de dezvoltare personală, iar cel secund poartă numele „În faţa publicului“. După cum îi spune chiar numele, doritorii pot deveni actori cel puţin pentru o piesă prezentată pe scena Teatrului de Artă Bucureşti. Ulterior, actorii de timp liber pot da o probă pentru a rămâne în echipa permanentă a Şcolii de teatru Qfeel.

Doina Ionescu-Posea, fondatoarea şcolii de teatru Qfeel, a performat pe marile scene ale Bucureştiului, până când a decis să îşi îndrepte cariera înspre regie, cursuri de teatru şi înspre a-i îndruma pe alţii în parcursul lor de dezvoltare personală. Ea a lucrat în şcoli, cu agenţii de casting şi în programe de tip afterschool. „Iar la un moment dat mi-am dat seama că e nevoie de mai mult.“ Astfel a decis să ia drumul antreprenoriatului şi a creat în mod oficial şcoala în ianuarie 2009. De ce? „Pentru

a-mi desfăşura activitatea în propriul meu context, în care să nu depind de cineva. A devenit în timp o instituţie din ce în ce mai mai vizibilă pe piaţă.“

Cel mai dificil moment al şcolii a fost în urmă cu doi ani, când sediul s-a mutat din Piaţa Matache în inima oraşului, la Universitate, pe Strada Colţei. „A fost de cinci ori mai mult decât puteam duce, dar astfel am permis businessului să meargă mai departe.“

În momentul de faţă „Qfeel este 10% din ce va fi“, crede fondatoarea, iar direcţia pe care o are în minte este să transforme businessul în Academia de Dezvoltare Personală prin Artă. „Academia implică multe tipuri de activităţi, de la traininguri la cursuri şi mulţi oameni capabili să îi înveţe pe alţii. E ceva firesc să deschidem următoarele sedii şi plănuim să deschidem şi în alte oraşe.“

Ce îşi doreşte fondatoarea Qfeel? Un mediu în care nu trebuie să fii într-un anumit fel, în care nu există greşit, în care eşti acceptat, iubit şi îndrumat. Capeţi o conexiune mai bună cu ceilalţi, o încredere mai mare în propria persoană şi o altă calitate a vieţii.