Style

Nu aveti inspiratie? Cumparati un indice

05 mar 2004 30 afişări
Din aceeaşi categorie

Investitiile in actiuni sunt recunoscute ca avand cel mai mare potential de castig pentru investitorii conservatori, care nu sunt dispusi sa isi piarda toti banii dintr-o singura tranzactie.
Principala regula pentru reducerea riscului intr-un astfel de plasament este diversificarea. Exista teorii intregi despre modul de a construi un portofoliu, cu formule matematice care se pot intinde pe pagini intregi. Una dintre metodele cele mai simple este insa un portofoliu care sa urmeze ponderea unor actiuni dintr-un indice bursier. Cel mai simplu de intuit avantaj al unui asemenea portofoliu se poate calcula in cateva secunde castigul sau pierderea, pentru ca evolutia portofoliului este sintetizata de cea a indicelui. Solutia este mai usor de aplicat pe pietele internationale, dar se poate aplica si pe piata romaneasca.
"Un portofoliu de actiuni care sa urmareasca componenta uni indice, nu este o idee rea, dar inseamna costuri mari de tranzactionare. Pentru un portofoliu pe structura indicelul Dow Jones, de exemplu, trebuie cumparate 30 de actiuni. Acelasi profit sau pierdere se poate obtine si prin contracte futures, care presupun costuri mai mici," spune Liviu Moldovan, analist-sef la WBS, societate care intermediaza tranzactii pe pietele internationale. In tranzactiile futures un anumit activ (in cazul nostru un indice) este transferat la o anumita data, ulterioara incheierii tranzactiei, la un pret stabilit dinainte. Prin aceste tranzactii se pote a miza si pe scadere a preturilor.
Pe de alta parte, contractele futures pot fi mijloace de acoperire a riscului pentru cei care investesc in fonduri mutuale care urmeaza structura unui indice. In Statele Unite exista fonduri care urmaresc indici care includ 500 de actiuni, cum ar fi S&P 500. Defectul unor astfel de fonduri este ca, din cauza operatiunilor de cumparare si rascumparare de titluri, nu pot urmeaza cu fidelitate de 100% evolutia indicelui dupa care sunt construite.
Cei mai importanti indici bursieri din lume au avut evolutii modeste in acest inceput de an. Atat Dow Jones care urmareste cele mai importante actiuni de la Bursa din New York cat si indicele FTSE al pietei bursiere de la Londra au urcat cu cate 1%. Piata romaneasca a avut insa un inceput furtunos de an. Indicele BET, care urmareste cele mai importante zece companii de la Bursa a urcat cu 21,5%, iar indicele calculat de Ziarul Financiar, ZF Index, care include cele mai importante companii de la Bursa si de pe RASDAQ a urcat cu peste 20%.
In Romania nu mai exista contracte futures pe indici bursieri, nici macar la Bursa de la Sibiu. Exista insa fonduri mutuale care isi orienteaza investitiile dupa structura unor indici bursieri. Fondul de investitii BCR Clasic are ca strategie ca o parte din portofoliul de actiuni sa fie repartizat in actiunile din indicele principal al Bursei din Bucuresti, BET. "Justificarea este in principal diversificarea portofoliuli si reducerea riscului," spune Doru Puiu Tiberiu, directorul societatii de administrare. El a mai precizat ca 60% din portofoliul de actiuni al fondului este construit dupa indicele BET, iar restul dupa structura indicelui BET-FI, care urmareste evolutia actiunilor celor cinci societati de investitii financiare (SIF).
Atunci cand ii lasi pe altii sa iti administreze banii, poti sta mai linistit daca portofoliul de actiuni urmareste ponderile unui indice bursier. "Un fond care urmareste un indice bursier nu poate fi acuzat de greseli de administrare. In plus costurile sunt mai reduse decat la un fond care incearca sa castige din tranzactii speculative," spune Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.
vlad.nicolaescu@zf.ro