Style

Cum se bucură oamenii din business şi cultură de sărbătorile de iarnă. Episodul 1: Despre timp şi simbolistica sărbătorilor

03 dec 2017 503 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Alexandru Tomescu este singurul violinst din România care cântă pe o vioară Stradivarius. A câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale la festivalurile de muzică clasică.

 

Cu ce asociezi sărbătorile de iarnă?

Cu o melodie pe care o ascult de fiecare Crăciun. Este The Christmas Song, de la Nat King Cole. Încercăm de fiecare dată de Crăciun să ne adunăm cu toţii, întreaga familie. Îmi place foarte mult acea suspendare a timpului pe care o aduce o sărbătoare importantă: parcă iei o pauză de la alergătura de zi cu zi şi poţi să te concentrezi asupra lucrurilor care contează cu adevărat. Crăciunul este în primul rând o sărbătoare spirituală, religioasă. Partea culinară ar trebui să fie mult mai la urmă.

 

Care este cea mai frumoasă amintire din această perioadă a anului?

Ţin minte că, pe când eram copil, iernile erau mult mai aspre decât cele din ziua de azi. Zăpezi uriaşe, ger, se închideau şcolile (spre bucuria noastră, a copiilor), se întrerupea circulaţia maşinilor în oraş - nu că ar fi fost ele prea multe - şi se instala acea pace, acea linişte supranaturală, aproape de neimaginat în ziua de azi. Era atât de linişte încât puteai auzi zgomotul fulgilor de zăpadă, când ningea.

 

Ce cadou ţi-ar plăcea să primeşti anul acesta?

Timp este cadoul cel mai de preţ pe care mi-ar plăcea să-l primesc de Crăciun. Mi-ar plăcea să pot pleca împreună cu familia într-un weekend prelungit undeva în mijlocul naturii, departe de telefoane, de internet, însă aproape de noi înşine şi de divinitate.

 

Unde vei merge în acest an de sărbători?

Mi-ar plăcea, chiar dacă încă nu am îndeplinit această fantezie, să plec într-o ţară exotică, tropicală, în mijlocul unei ierni geroase, cu nămeţi cât casa. Şi să revin spre primăvară, cu dezgheţul şi ghioceii. Anul acesta însă vom petrece sărbătorile acasă, împreună cu întreaga familie.