Style

Capitale la pedale

10 sep 2009 97 afişări
Din aceeaşi categorie

Fotografiile sale, realizate pe strazile din New York infatiseaza femei imbracate in fuste ce pedaleaza elegant in drum spre birou si chiar si un pudel protejat cu o casca minuscula este plimbat nonsalant cu bicicleta. "Ceva se intampla in oras, oamenii merg mai mult cu bicicleta, viziteaza orasul, e distractiv," spune Cunningham.

Acelasi lucru se intampla de multi ani si in capitale precum Viena sau Amsterdam unde mersul pe bicicleta a devenit un stil de viata (ecologic) pentru locuitorii oraselor si chiar si pentru turisti.

In Viena pentru doar cativa euro poti ajunge cu bicicleta la periferie, de unde se vede orasul inghitit de Dunare, iar pentru cei cu o conditie fizica mai buna exista si excursii cu bicicleta organizate intre Praga si Viena. Si in Amsterdam, supranumit orasul bicicletelor, numarul bicicletelor depaseste deja un milion, iar Parisul a avut de asemenea succes cu programul de inchiriere a bicicletelor, chiar daca initial au fost mai mult furate sau vandalizate decat inchiriate.

In Romania, mersul cu bicicleta nu a devenit inca o atractie turistica, dar a inceput recent sa intre in normalitatea de zi cu zi a bucurestenilor.

Mai intai a fost Cicloteque, cei care au lansat in urma cu un an primul centru de inchirieri biciclete din capitala (6 lei/ora), apoi au aparut raitabike.ro si batesaua.ro care inchiriaza si biciclete mai performante. Iar recent Primaria secorului 1 si Asociatia Green Revolution au lansat in premiera un program gratuit de bike sharing, "La pedale", prin care bucurestenii au acces gratuit la una dintre cele 150 de biciclete verzi din parcurile Kiseleff si Bazilescu.

Problema biking-ului in capitala ar fi fost circuitul limitat, trasat pe strazile Bucurestiului, dar se pare ca si pentru acest incovenient cei de la Kite, un "copil" al fostei reviste underground Republik, au gasit solutia. In urma cu doua saptamani, Kite a lansat o harta a drumurilor neconventionale pe care poti merge cu bicicleta prin Bucuresti. In afara de strazi, cei care au trasat harta au punctat si lucruri inedite pe care le poti vedea in drumul tau, ca de exemplu o cabina telefonica englezeasca dintr-o curte de pe strada Mitropolit Nifon, bancuta de dormit si pe ploaie si pe soare din parcul George Calinescu sau o casa de turta dulce pe strada Vasile Alecsandri si un balcon din lemn impletit, cu vrabii si struguri de pe strada Washington. In plus pe aceeasi harta se gasesc si 10 sfaturi pentru a circula cu bicicleta in siguranta.

"Harta Bucurestiului pentru biciclisti" a fost lansata printr-un eveniment numit Bike In (de la Drive In), care a avut loc in cinematograful de vara din Herastrau. S-au vopsit biciclete in cadrul atelierului "pimp my ride", s-au expus modele vintage de biciclete care se gasesc la magazinul Kitchen, de pe Smardan, s-a ascultat muzica buna si s-au proiectat filme. Iar cei care nu au avut loc la film pe bancile din lemn sau pe rogojini au vizionat filmele stand pe sa... de aici si numele Bike in.

In acest weekend, pe 13 septembrie, in Parcul Herastrau, de la ora 18.00 va avea loc si cea de-a sasea plimbare colectiva cu bicicleta Bikewalk 6. Primul Bikewalk a avut loc la inceputul lui mai, anul acesta, si au participat doar 14 biciclisti pentru ca trei Bikewalk-uri mai tarziu numarul amatorilor de plimbari pe doua roti sa ajunga la o suta.

Iar in noaptea aceasta, pe 11 septembrie, pentru cei ce n-au somn si au bicicleta sau vor sa-si inchirieze una, se organizeaza Ciclopromenada 3, un maraton nocturn al biciclistilor, ce va incepe la ora 23.30 din Piata Victoriei (in spatele Muzeului National de Istorie) si care va ajunge la o cafea si doua sticle de apa mai tarziu in Piata Presei Libere. Iar cei care vor sa prinda rasaritul in sa se pot incumeta si la retur spre Piata Victoriei.