Style

Box la patru ace

09 apr 2004 33 afişări
Din aceeaşi categorie


Multi telespectatori (sau, mai bine spus, telespectatoare) isi amintesc de filmul Fight Club datorita pectoralilor, bicepsilor, tricepsilor si altor "-cepsi" expusi de Brad Pitt si Edward Norton (de fapt, Pitt va mai avea curand ocazia de a-si etala calitatile actoricesti enumerate mai sus si in filmul Troia, unde alearga de colo-colo intr-o fustita sumara). Dar Fight Club a prefigurat si revenirea in forta (la propriu si la figurat) a uneia dintre cele mai populare tendinte din lumea oamenilor de afaceri, ale carei origini se regasesc prin anii '80. Plictisiti de antrenamente fizice monotone precum jogging sau de eternele aparate cu care sunt dotate salile de forta, bancheri, brokeri, avocati, medici si multi alti afaceristi care nu duc lipsa de bani ci de timp si de confruntari fizice (meciurile de squash nu se pun la socoteala) se indreapta catre ringurile de box.Ce are in plus boxul fata de metodele clasice de mentinere in forma? Majoritatea covarsitoare a practicantilor sunt de parere ca acest gen de antrenamente ii ajuta sa se mentina in forma, ca le ascute instinctele de supravietuire si adaptare, dar si ca le ofera un plus de motivatie si rezistenta in cariera, mai ales atunci cand isi inchipuie ca adversarul este seful sau colegul cu care se lupta pentru aceeasi promovare.Surprinzator esre si faptul ca peste 30% dintre cursanti sunt femei - desi dorinta lor de confruntare directa si cat se poate de fizica nu poate fi pusa pe seama testosteronului, femeile nu ezita sa se echipeze cu o casca si o pereche de manusi imense si sa-si faca praf rivalele.

Despre White Collar BoxingFirma americana White Collar Boxing (in traducere aproximativa "box la costum si cravata") a fost fondata de un fost boxer profesionist, Jeff Overturf, care s-a pomenit destul de repede in fruntea unui adevarat imperiu, avand in vedere setea de lupta si dispozitia belicoasa a directorilor americani. Lectiile dureaza in jur de o ora, iar preturile sunt comunicate cursantilor in functie de evaluarea personala a fiecaruia. Printre elevi se numara directori de marketing, brokeri de pe Wall Street, administratori de fonduri si alti purtatori de costume, care, in lipsa acestor programe, ar trebuie sa se rezume la alergari prin parc sau exercitii la cea mai apropiata sala de sport. Ca si programele de teambuilding care, dupa cum ati putut citi in Dupa Afaceri, recreeaza atmosfera luptelor dintre gladiatorii din Antichitate, meciurile de box le permit unor persoane care stau toata ziua la birou si fac socoteli sau gandesc strategii sa se simta, macar pentru o ora, o replica moderna a lui Hercule (sau Xena, dupa caz). In acele momente, forta bruta este singurul argument, nu oferta ostila de preluare.David Smith, broker in cadrul firmei americane Bear Stearns & Co, spune ca boxul pur si simplu arunca in aer toata tensiunea acumulata in cursul unei saptamani stresante de lucru si, spre deosebire de jogging, cand alergatorul nu face altceva decat sa se gandeasca la toate problemele ce trebuie rezolvate, o partida de box solicita toata concentrarea de care e capabila o fiinta umana.

Mai bun decat psihoterapia si cumparaturileMergand chiar mai departe cu oferta pentru oamenii de afaceri, o alta firma americana, Gleason's Gym (care afirma ca a inventat conceptul de White Collar Boxing) a infiintat chiar si o liga pentru oamenii de afaceri care se relaxeaza "carandu-si pumni". De asemenea, la sfarsitul anului trecut, Real Fight Club din Marea Britanie a organizat o gala de box strict pentru avocati, la care au luat parte distinsi membri ai profesiei, "inmatriculati" la firme precum Linklaters, CMS Cameron&McKenna, Goldman Sachs si J P Morgan Chase Bank. Intre timp, s-a infiintat chiar si International White Collar Boxing Association, institutia care reglementeaza aceasta activitate.Multi dintre oamenii de afaceri care s-au apucat de box spun ca, desi sceptici la inceput, au descoperit rapid ca acest sport este chiar mai relaxant decat sesiunile de psihoterapie, iar femeile marturisesc ca nici cumparaturile nu sunt chiar atat de satisfacatoare.Pentru cei care nu sunt pregatiti sa se arunce direct in ringul unui club profesionist, detinut de fosti boxeri, exista sI varianta "soft": sali de sport, dotate si cu un ring de box si antrenori speciali. Un abonament la o astfel de sala costa circa 600 de dolari trimestrial, iar zece lectii in particular (pentru cei care nu doresc sa se faca de rusine de prima data in ring) costa cam tot atat.
raluca.badea@zf.ro