După Afaceri

Idei utile pentru cele mai populare locuri din casă în plină vară: Cum să-ţi amenajezi balconul sau terasa chiar şi când spaţiul este foarte mic. Galerie Foto

29 iun 2019 1082 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Odată cu vremea bună se schimbă ceva şi în spaţiile de locuit, astfel că balconul sau terasa devin cele mai populare locuri în această perioadă. Pentru seri cât mai frumoase şi dimineţi pline de energie, După Afaceri Premium a adunat câteva sfaturi de la designeri despre cum ar trebui amenjate aceste spaţii deschise. Dificil nu este, dar câteva reguli există.

Ca în orice proiect, totul porneşte cu o planificare. Trebuie să facem o schiţă şi să stabilim un buget pe care îl vom aloca obiectivului, spune Ca­ro­lin Ivănescu, marketing & communication executive manager în cadrul Mobexpert, unul dintre cele mai cunoscute branduri locale de mobilier şi decoraţiuni interioare.

Mobilierul de afară trebuie să aibă anumite calităţi pentru a rezista condiţiilor de soare sau de ploaie. Pernele impermeabile sau piesele cu protecţie UV sunt primele pe listă.

“Scaunele şi măsuţele care se pot plia şi depozita uşor pe timp de iarnă, pentru balcoanele deschise şi de dimensiuni modeste”, adaugă Carolin Ivănescu.

Înanite de a face însă orice alegere, cel mai important este ca destinaţia acestui spaţiu liber să fie stabilită de la bun început.

“Pentru amenajarea unui balcon trebuie ţinut cont în primul rând de spaţiul disponibil şi de alegerea activităţilor sau cum dorim să ne petrecem timpul în acest spaţiu. Loc de savurat cafeaua sau un pahar de vin, loc de stat la soare, de lenevit (un hamac) sau de petrecut timpul cu prietenii (un „bench“ cu ladă de depozitare)”, continuă reprezentantul Mobexpert.

Poate nu este chiar cap de listă, dar în amenajarea unui astfel de spaţiu mai contează un lucru şi anume cum bate lumina.

“Un alt factor în procesul de amenajare de care trebuie ţinut cont ar fi plantele/florile pe care le alegem, în funcţie de cum este orientat balconul către est sau vest, dacă este luminos pe parcursul zilei sau doar jumătate din zi, şi cât de des trebuie udate / îngrijite acestea.”

Acum că destinaţia terasei sau a balconului a fost stabilită, orientarea spaţiului desluşită, bugetul făcut, mai sunt câteva trucuri pentru a crea metri pătraţi acolo unde spaţiul nu ajută, iar aici intervine o formulă aproape matematică.

Decorarea pe verticală, folosind ghivece de perete sau supendate şi covoraşele de outdoor cu protecţie UV în modele geometrice, sunt câteva dintre tehnicile care pot fi apelate pentru a crea senzaţia de spaţiu.

Mai mult, dacă aveţi o suprafaţă vitrată mare care separă spaţiul interior de terasă sau de balcon, designerii recomandă să aduceţi la exterior aceleaşi culori pe care le folosiţi în casă, preferabil pastelate. Astfel, senzaţia de continuitate alungeşte spaţiile, alungă graniţele şi un balcon mic poate deveni deodată suprinzător de încăpător.

Ideile nu se termină aici.

“Echilibrul vizual într-un balcon care ne dorim să pară mai mare, se stabileşte în folosirea numerelor impare şi umbrela de culoare. De exemplu 3 culori, 3 tipuri de flori, 3 ghivece la fel şi 5 culori / decoraţiuni pentru balcoane / terase care sunt mai mari. Dacă dorim să oferim spaţiului un aer natural, clasic şi elegant, putem adăuga pardoseala compusă din dale de lemn, mirosul de lemn va avea un rol important la fel ca lumina, paleta coloristică sau funcţionalitatea şi va oferi o stare generală de confort”, mai spune Carolin Ivănescu.

Acestea fiind stabilite, putem trece la partea de shopping.  

“În funcţie de dimensiunile balconului, îl putem transforma pe rând în locul nostru preferat de acasă: perne decorative, pleduri pentru serile răcoroase, ghivece cu farfurie pentru a proteja pardoseala, flori, instalaţii luminoase de outdoor, pentru un aer boem, felinare şi lumânări cu baterii şi LED care imită flacară naturală sau corpuri de iluminat de exterior.”

Pereţii balconului pot deveni un fel de “canvas”, compozţiile de lumini putând duce la efecte optice foarte interesante.

“O altă idee de personalizare a pereţilor este iarba (artificială) peste care se prind ghivece de perete. Pentru intimitatea balconului, putem îmbrăca balustrada în petice din astfel de iarbă decorativă. Se recomandă investiţia într-o ladă de depozitare, dacă balconul este generos, pentru perne, unelte de grădinărit, stropitoare flori etc.”

Mobilierul din lemn de eucalypt cu finisaj de teak (specie de lemn tropical, de esenţă tare) antichizat, împletitura sintetică numită „rope“ care imita funia, împletitura sintetică din fibre de 12mm, lemn de teak cu finisaj rustic sunt alte elemente care-şi găsesc uşor locul în balcon sau pe terasă.

Atelierul Anda Roman, deţinut de antreprenoarea cu acelaşi nume, completează lista de shopping cu alte câteva propuneri. O banchetă din lemn de mango poate aduce exact nota de exotism de care are nevoie un astfel de spaţiu.

“Sculpturile manuale din lemn, tratate special pentru a rezista la exterior, în formă de ciuperci”, sunt o altă opţiune, spun reprezentanţii Atelierului, interesant fiind că aceste ciuperci, ca prin magie, pot ajunge la înălţimi de 1,5 metri. Parcă încet-încet terasa se transformă într-o pădure fermecată. Puteţi completa peisajul cu o fântână decorativă din amestec de praf, piatră şi răşină pentru un plus de efect.

Piesele de design îşi găsesc şi ele locul.

“Orgone armchair este varianta accesibilă a faimosului scaun Orgone, semnat de Marc Newson în 1983, şi este realizată din polietilenă, modelată într-o piesă unică, continuă şi organică. Fotoliul este o piesă de artă, un accent surprinzător pentru orice interior sau exterior”, menţionează reprezentanţii Atelierului.

Leagănele din rattan sunt invitate şi ele, mai spune Anda Roman. Nu mai lipsesc acum decât oaspeţii, paharele de vin alb rece şi limonada, şi vacanţa poate începe, fără a pleca de acasă.