Gastronomie

Cum se schimbă electrocasnicele cu inteligenţa artificială: Aspiratoarele au comenzi vocale, dispozitive speciale îţi permit să-ţi cultivi singur salatele iar camerele video din frigider, conectate la telefon, te ajută să-ţi faci lista de cumpărături perfectă

31 oct 2018 591 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Când maşina de spălat rezolvă treaba în 15 minute şi un aspirator se mişcă singur în fiecare colţ al casei, inteligenţa artificială devine cel mai important suporter al plăcerilor personale. Care sunt cei mai noi membri din specia electrocasnicelor premium care contribuie cât se poate de direct la multiplicarea celui mai important lux, timpul liber?

„Inteligenţa artificială nu mai este de mult de domeniul fantasticului, este folosită deja pe scară largă şi are un impact semnificativ asupra vie­ţii noastre, iar influenţa ei va creşte cu siguranţă în următorii ani“, spun reprezentanţii Bosch, unul dintre cei mai importanţi producători de electrocasnice la nivel global.

Lucrurile sunt cât se poate de simple. Dacă tot ce ţine de întreţinerea unei case poate fi făcut de la distanţă sau timpii pentru realizarea acestor munci se scurtează dramatic, prezenţa personală nu mai este necesară, aşa că putem foarte bine să merge la teatru sau în orice altă parte.

„Exemplele sunt multiple pornind de la aspiratoarele - robot care curăţă podeaua în locul nostru (Bosch Roxxter), echipate cu comandă vocală şi hartă interactivă şi mergând până la gătitul inteligent coordonat de la distanţă, trendul este de a se elimina prezenţa umană din activităţile casnice. Ne putem imagina cum este să vii acasă după o lungă zi şi să poţi comanda cuptorului să încălzească mâncarea şi televizorului să pornească pe canalul preferat.“

Prezenţi şi anul acesta la IFA, unul dintre cele mai mari târguri industriale din lume, ţinut la Berlin, Bosch a lansat, printre altele, maşina de spălat cu uscător cu i-DOS, sistemul inteligent de dozare automată a detergenţilor. Mai mult, un program de spălat are doar 15 minute, o durată aproape record.

Alături de dozajul inteligent, care permite spălarea chiar şi a unui singur articol fără nicio risipă de energie, o funcţie de uscare şi un program de finisare la abur fac ca nici măcar călcatul să nu mai fie o necesitate, spun alţi jucători din zona electrocasnicelor premium.

„Timpul este redus semnificativ în cazul spălării, uscării şi al călcatului. De exemplu, cu o maşină de spălat Miele se poate spăla la un program scurt de doar 20 minute, se poate usca în 30-40 minute şi dacă se folosesc, de exemplu, programe de finisare la abur, atât la maşină, cât şi la uscător, călcatul nu mai este necesar sau este mult mai uşor şi rapid“, spune, la rândul său, Loredana Butnaru, directorul general al Miele Appliances.

Şi în bucătărie se întâmplă minuni.

„Tehnologiile Bosch ca senzorul de coacere PerfectBake, ce analizează umiditatea şi nivelul de oxigen din cuptor, asigură rezultate perfecte de fiecare dată în mod automat, fără a mai fi nevoie de intervenţia utilizatorului pe parcursul programului.  În plus, prin tehnologii care combină gătitul clasic cu funcţiile de aburi şi microunde, un pui congelat poate fi gata rumenit într-un timp cu până la 50% mai scurt“, mai spun reprezentanţii Bosch.

Iar pentru plantele aromatice necesare puiului rumenit nici nu mai este necesar un drum la piaţă în contextul în care, cu ajutorul tehnologiei, poţi deveni agricultor peste noapte, fără nici cel mai mic efort. „SmartGrow este un dispozitiv inteligent care permite creşterea plantelor aromatice şi a salatelor proaspete şi gustoase, pe tot parcursul anului, în bucătăria proprie“, mai spun reprezentanţii Bosch.

Miele, la rândul lui prezent la IFA, a venit cu câteva noutăţi absolut delicioase. Astfel, noul serviciu gourmet Miele, dezvoltat prin intermediul startup-ului MChef, este destinat clienţilor care vor experienţa unui restaurant premium, dar în confortul propriilor locuinţe.

„Concret, clienţii Miele care deţin un cuptor Dialog pot comanda online meniurile dorite, iar acestea le vor fi livrate de către un serviciu special de curierat a doua zi. Toate ingredientele vor fi deja pregătite pentru a fi introduse în cuptor, iar timpul mediu de coacere este de 20 de minute. În plus nu există riscul de a face greşeli, deoarece este suficientă aşezarea platourilor în cuptor, iar programul de coacere este pornit direct din aplicaţia de mobil MChef, care include setările perfecte pentru fiecare ingredient în parte“, mai spun reprezetanţii producătorului de electrocasnice.

Astfel, posesorii cuptorului Dialog pot alege din 16 preparate, care includ meniuri vegetariene, vegane şi speciale pentru copii, şi care pot fi acompaniate de vinul potrivit sau de o sticlă de şampanie rece.

„Pentru completarea serviciului premium, preparatele vor fi livrate pe farfurii de porţelan, special create pentru cuptorul Dialog, astfel că acest serviciu gourmet este ideal în cazul unor cine romantice, al unor întâlniri de familie sau chiar petreceri restrânse. La final, acelaşi serviciu de curierat va prelua vesela utilizată şi o va returna furnizorului“, completează reprezentanţii Miele.

Partea mai puţin bună, cel puţin pentru publicul gurmand din România, este că serviciul prezentat la IFA 2018 va fi lansat în această toamnă, ca proiect-pilot, în landul Renania de Nord-Westfalia şi se va extinde, ulterior, pe întreg teritoriul Germaniei.

Însă conectarea tuturor electrocasnicelor prin aplicaţiile care permit controlul de la distanţă sunt cu adevărat cireaşa de pe tort (bine făcut cu ajutorul inteligenţei artificiale).

„Noi parteneriate ne permit acum să oferim şi mai multe opţiuni pentru casa inteligentă de astăzi şi de mâine“, spun reprezentanţii Bosch. De exemplu, achiziţia pachetului majoritar al companiei Kitchen Stories, aplicaţie de gătit cu un conţinut video generos, foarte prietenoasă cu utilizatorul şi cu o doză de design serioasă, a facilitat accesul clienţilor Bosch la o bucătărie virtuală, cu soluţii integrate pe tot parcursul procesului de gătire, de la reţetă la servicii adăugate.

„Cosumatorul poate trimite temperatura de coacere cu ajutorul aplicatiei Kitchen Stories direct către cuptorul cu Home Connect şi poate fi ghidat în timpul procesului de gătire“, mai spun reprezentanţii Bosch.

Utilizarea aplicaţiilor se extinde însă şi la alte electrocasnice.

De exemplu, detergentul (pentru maşina de spălat smart Bosch) poate fi comandat automat din magazinele care au aceeaşi apli­caţie ca utilizatorul. Sau, şi mai interesant, prin intermediul telefonului poţi vedea conţinutul frigiderului, dotat cu camere de luat vederi la interior, astfel încât să ştii exact ce ai de cumpărat, explică reprezentanţii Bosch.

„Aparatele pot fi controlate de la distanţă prin intermediul aplicaţiilor disponibile. În cazul aspirării, pentru întreţinere şi curăţare uşoară există aspiratoare Miele Robot care pot fi programate şi controlate şi ele de la distanţă, în plus, există modele cu cameră video încorporată“, mai spune Loredana Butnaru.

Şi fiindcă este vorba despre electrocasnice premium, funcţiile tehnice trebuie să aibă o susţinere vizuală pe măsură.

„Noutătile în legătură cu materialele încorporate în electrocasnicele Bosch ţin atât de design, cât şi de tehnologii de ultimă generaţie. Spre exemplu, conceptul Vario Style permite personalizarea combinei frigorifice cu ajutorul a până la 24 de panouri colorate uşor de instalat chiar de utilizator“, mai spun reprezentanţii Bosch.

Astfel, inteligenţa artificială şi gestionarea sarcinilor casnice de ajutoare smart, independente şi frumoase pe deasupra ar putea fi cel mai bun lucru care i se putea întâmpla zonei de lifestyle.

„Tendinţele actuale în ce priveşte spaţiile de locuit încurajează utilizarea de dispozitive inteligente în interiorul casei, iar consumatorii devin din ce în ce mai dornici să investească în case conectate, uşor de utilizat, care permit vieţii de zi cu zi să devină mai senină şi mai centrată pe valori personale“, au mai zis reprezentanţii Bosch.