Gastronomie

Monica Aliman, unul dintre cei trei „muschetari“ din spatele brutăriilor Pain Plaisir, povesteşte despre viitorul gastronomiei: va fi un mix de bistonomie şi haute cuisine livrat acasă în pachete uşor de pregătit acasă

08 aug 2018 529 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Monica Aliman (foto dreapta), unul dintre cei trei „muschetari“ din spatele brutăriilor Pain Plaisir, răspunde \ntreb`rilor Dup` Afaceri Premium privind viitorul gastronomiei:

 

La scară globală, vom ajunge probabil la un amestec între cele două variante. Produsele eco/bio sunt de preferat celor tratate chimic, dar hrănirea întregii populaţii a Terrei aflate oricum în creştere, nu va putea fi asigurată cu produse bio, deoarece randamentele acestui tip de agricultură sunt destul de mici. Noile tehnologii sunt indispensabile pentru creşterea productivităţii agricole şi obţinerea de alimente în cantităţi necesare marii mase de consumatori. Agri­cultura bio se va dezvolta în strânsă legătură cu interesul pentru un stil de viaţă sănătos, dar va fi disponibilă celor cu venituri peste medie.

 

Nu ne vom întoarce la mâncarea de acum mii de ani, fiindcă ar însemna să renunţăm la fineţea gusturilor prezente în bucătăriile sofisticate create în timp. Gastronomia nu defineşte doar relaţia noastră cu gusturile şi aromele, ci şi întreg contextul cultural al diverselor preparate şi cutume legate de prepararea şi prezentarea hranei. Ar fi păcat să ne întoarcem definitiv la frugalitatea meselor de acum câteva mii de ani, dar este absolut lăudabilă redescoperirea şi folosirea cerealelor antice precum Spelta, în fabricarea pâinilor artizanale, de exemplu.

 

Astăzi, meseria de chef este cea care se modifică, se transformă şi evoluează. De la chefi autodidacţi şi anti-Michelin, care crează Bisto­nomie „gastronomie fină la preţuri avantajoase“, la livrare de haute cuisine în pachete uşor de pregătit acasă, bucătăria fină devine accesibilă şi tangibilă.

Din ce în ce mai mult masa nu mai este pregătită acasă, accentul căzând pe livrare, take away şi restaurante cu meniuri scurte, specializate pe preparate gourmet din ingrediente curate şi sănătoase.