Ceasuri & Bijuterii

Sascha Moeri, CEO al orologeriei elveţiene Carl F. Bucherer: Un smartwatch sau un ceas hibrid sunt cu siguranţă instru­mente utile astăzi, dar un ceas mecanic clasic este un simbol care arată cât de mult preţuieşte timpul cel care îl poartă

28 mai 2019 452 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Într-o lume complet digitală, unde trendurile vin şi pleacă mai rapid ca oricând, oamenii caută mai mult ca niciodată piese atemporale, care au o valoare reală - financiară, dar nu numai. Iar un ceas mecanic, realizat cu atenţie şi dedicaţie de artizanii orologeri, nu se demodează niciodată, spune Sascha Moeri, CEO al orologeriei elveţiene Carl F. Bucherer.

„Un smartwatch sau un ceas hibrid sunt cu siguranţă instru­mente utile astăzi, dar un ceas mecanic clasic este un simbol, o declaraţie“, spune executivul. Nu e un accesoriu oarecare, este o piesă care a fost realizată cu mult suflet şi cu care purtătorul a creat o legătură emoţională.

„Ceasul este o piesă de care purtătorul se simte legat pentru că pe de-o parte îl însoţeşte permanent pe parcursul unei zile şi îi pune în evidenţă stilul personal.“ Pe de altă parte, un ceas clasic poate fi o operă de artă la purtător, o piesă ce dăinuie peste timp şi care este lăsată moştenire din generaţie în generaţie. Nu în ultimul rând, o astfel de piesă arată cât de mult preţuieşte timpul cel care îl poartă.

Sascha Moeri este de părere că astăzi clienţii sunt mai bine informaţi ca oricând, dar şi mai pretenţioşi. Ei sunt cei care  provoacă industria să se autode­păşească, să realizeze produse gândite într-o manieră holistă, care să poată îndeplini toate nevoile consumatorilor actuali. „Fie că vorbim de un colecţionar sau de o persoană care îşi cumpără pentru prima dată un ceas, niciunul dintre ei nu este dispus să facă vreun compromis.“ Ceasurile astăzi trebuie să fie frumoase din punct de vedere estetic, dar totodată funcţionale, să fie piese de lux, dar cu un preţ rezonabil. „Exact ce oferim noi. Avem o abordare holistă atunci când dezvoltăm un nou produs pentru că precizia, funcţionalitatea, fiabilitatea şi designul sunt toate aspecte importante pentru purtător.“

Ceasurile ce poartă brandul Carl F. Bucherer au preţuri ce pornesc de la 10.600 de lei şi merg până spre 77.000 de lei, potrivit magazinului online cellini.ro.

Piesele orologeriei elveţiene sunt vândute în toată lumea, printre care şi în România, în reţeaua magazinelor Cellini. Cellini Group, o companie fondată în 1999, deţine o reţea de magazine multibrand şi monobrand pe piaţa locală. Numele grupului a fost inspirat de cel al renumitului bijutier renascentist Benvenutto Cellini (1500 - 1571).

Povestea brandului Carl F. Bucherer începe în oraşul Lucerne din Elveţia, unde fondatorul orologeriei, Carl Friedrich Bucherer, a deschis primul butic de bijuterii şi ceasuri în 1888. A trecut mult timp de atunci, iar brandul a crescut şi s-a dezvoltat în aceşti ani, dar este în continuare legat de originile sale, de Lucerne.

„Carl F. Bucherer este un brand care îşi ia seva şi care se inspiră din istoria sa îndelungată de peste 130 de ani, dar care dezvoltă şi creionează in-house mecanisme ingenioase şi actuale, precum T3000“, spune executivul Sascha Moeri. El adaugă că orologeria are o abordare diferită atunci când vine vorba de design şi tehnologie, iar lansările casei o demonstrează. „Carl F. Bucherer a lansat în 2019 o serie de ceasuri fanion care reflectă valorile după care casa se ghidează în businessul de zi cu zi: tradiţie, inovaţie şi sustenabilitate.“

Modelul Heritage Bicompax Annual spre exemplu este un mix de design atemporal şi sofisticare contemporană, fără a ignora legăturile cu istoria brandului. Pe scurt, este un ceas ce încapsulează mai bine de 130 de ani de stil şi artizanat, fiind cel mai nou membru al colecţiei Heritage, colecţie care a pornit la drum cu modelul Tourbillon Double Peripheral şi care continuă să se dezvolte cu noi şi noi modele.

„O altă noutate este modelul Patravi ScubaTec Black Manta Special Edition, pe care l-am Lansat pentru a continua colaborarea pe care o avem cu fundaţia britanică Manta Trust.“ Mai exact, o parte din veniturile obţinute din vânzarea acestor ceasuri va merge către această fundaţie al cărei proiect de cercetare vizează comportamentul pisicilor de mare din Peninsula Yucatan din Mexic. Acest cronometru certificat de COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) are o carcasă ultra-uşoară din titaniu şi este rezistent la apă la adâncimi de până la 500 de metri, având de asemenea o valvă pentru eliberarea heliului (în apă). Astfel, modelul este un ceas potrivit pentru a fi purtat zi de zi, dar este totodată un instrument profesionist ce poate fi utilizat de cei care vor să exploreze adâncurile mărilor şi oceanelor. Acest ceas elegant, dar cu un puternic caracter sportiv, are cadranul negru intens, la fel ca exteriorul şi cureaua perfect asortată.

„Pentru a completa colecţia de ceasuri pentru doamne am lansat modelele Patravi ScubaTec Lady şi Patravi ChronoDate, două modele care aduc un plus de culoare şi eleganţă portofoliului nostru.“

Despre ceasurile casei executivul afirmă că se remarcă prin faptul că sunt combinaţia perfectă între artizanat şi tehnologii inovatoare, între design atemporal fără de cusur şi elemente tehnice complexe. Fiecare piesă - indiferent din care dintre cele şase colecţii face parte - păstrează ceva din ADN-ul Carl F. Bucherer.

„Spre exemplu, ceasurile din colecţia Heritage sunt un tribut adus originilor noastre şi istoriei de peste 130 de ani de artă orologeră «made in Lucerne».“ Modelele cu caracter sportiv din colecţia Patravi se remarcă datorită complexităţii tehnice, care este „asortată“ perfect cu un design pe măsură, cu linii puternice şi clare. Iar ceasurile din colecţia Manero sunt dovada vie că orologeria clasică, în forma ei autentică, a rezistat peste timp.

Şi va mai rezista.

Un ceas nu este doar o piesă menită să arate ora, ci este de fapt o poveste inspirată de conceptul de timp. Este un produs cu o valoare emoţională mult mai mare.

Cât durează să dezvolţi un nou ceas? Depinde foarte multă de complexitatea tehnică a acestuia. „Noi avem mecanisme pe care le dezvoltăm intern, cum este cazul lui T3000 la care am lucrat circa cinci ani. Acest mecanism dezvoltat în propriile noastre ateliere din Lengnau, Elveţia, a devenit sufletul modelelor Manero Tourbillon Double Peripheral şi Heritage Tourbillon Double Peripheral.“

Sascha Moeri este de părere că pentru Carl F. Bucherer, acest mecanism T3000, cu rotorul periferic şi cu turbionul „plutitor“, este cea mai importantă inovaţie. Modelul Manero Tourbillon Double Peripheral a adus o premieră în orologeria mondială, este un ceas care aduce pentru prima dată împreună un sistem automatic periferic (peripheral automatic winding system) şi un tourbillon „plutitor“ periferic.

Prin ce se remarcă ceasurile Carl F. Bucherer? „Sunt o serie de atribute care ne diferenţiază în industrie“, spune executivul. În primul rând faptul că orologeria e parte din aceeaşi familie cu cel mai important retailer de profil din Europa - Bucherer - fapt ce îi oferă o serie de avantaje în ceea ce priveşte distribuţia. Apoi, el aminteşte faptul că e o afacere de familie ajunsă la cea de-a treia generaţie, deci are avantajul de a putea gândi liber şi nonconformist, de a creiona strategii pe termen lung şi totodată de a lua decizii rapide şi de a le pune în practică imediat. E de altfel una dintre puţinele companii din industria orologeriei de lux care e încă un business de familie.

„Avem propriul nostru atelier în Lengnau, Elveţia, iar asta ne permite să inovăm continuu. Astfel, lansăm complicaţii inedite pe care le integrăm armonios în piese precum Manero Tourbillon Double Peripheral. Un alt avantaj al orologeriei noastre este chiar istoria de 130 de ani a casei.“

Şi, dacă ar fi să comprime în câteva cuvinte istoria de peste un secol a casei Carl F. Bucherer? Sascha Moeri o descrie ca pe o poveste complexă, cu multe capitole, din care unele urmează a fi scrise.