Auto

Oriunde, dar nu oricum. Bijuterii pe patru roţi, în care tehnologia se împleteşte cu designul contemporan

02 mai 2017 1920 afişări de Bogdan Alecu
Din aceeaşi categorie

Conceptul automobilului 4x4 de teren a fost întotdeauna acela de a permite celui de la volan să ajungă (aproape) oriunde în condiţii de siguranţă şi confort, iar pe baza acestui concept Land Rover cu Range Rover au dezvoltat o întreagă gamă. De partea cealaltă, şi Audi extinde gama „Q“ anunţând un nou model de lux.

SUV-urile au continuat să cucerească piaţa auto globală în ultimul deceniu pe măsură ce tot mai mulţi clienţi doreau un automobil impunător, un design deosebit, capabil să-i transporte confortabil pe aproape orice tip de teren. Din 2006 încoace, de când Audi a lansat prima generaţie a Q7, nemţii au lansat modele tot mai mici din gama „Q“ pentru a se adapta cerinţelor europene. Acum, la mai bine de un deceniu, nemţii au venit cu Q8 Sport Concept, model ce anunţă un Q7 mai mare şi mai sportiv pe care Audi îl va lansa oficial, în versiune de serie, anul viitor. În plus, acesta vine cu un sistem de propulsie mild-hybrid, ce are în prim-plan un V6 supraalimentat, pe benzină, de 3,0 litri, capabil de a furniza 450 CP alături de un motor electric de 26 CP şi 170 Nm. În total, sistemul furnizează 476 CP şi poate accelera de la 0 la 100 km/h în 4,7 secunde, în timp ce autonomia anunţată este de 1.200 km.

De partea cealaltă, nici britanicii nu se lasă mai prejos. După relansarea brandului Range Rover englezii vin cu noi completări - între Range Rover Evoque şi Sport vine acum Velar, un SUV conceput pentru a fi atât de elegant, încât pentru a-i sublinia exclusivismul a fost prezentat la Muzeul de Design din Londra.

Velar se remarcă prin lux, rafinament şi capabilităţi în teren accidentat nemaiîntâlnite până acum în segmentul SUV-urilor de clasă medie. Acesta este noul tip de Range Rover, un model avangardist care se adresează unui client modern.

Creat de la zero pe baza arhitecturii uşoare, din aluminiu, specifică Jaguar Land Rover, Velar reprezintă un nou capitol în evoluţia Range Rover. Noul model se remarcă printr-un design simplu, elegant, dar şi prin atenţia acordată detaliilor. La crearea lui s-au folosit elementele specifice identităţii Range Rover, însă Velar deschide drumul pentru generaţiile viitoare de modele.

Tehnologia avansată se împleteşte cu designul contemporan, farurile cu LED fiind cele mai înguste utilizate până acum pe un model de serie Land Rover. Mânerele escamotabile ale uşilor subliniază designul sculptural, simplu şi elegant şi contribuie la obţinerea unui coeficient aerodinamic de numai 0,32 - devenind astfel cel mai aerodinamic Land Rover realizat până acum.

Pentru realizarea noului sistem multimedia Touch Pro Duo a fost utilizată o tehnologie care pune în evidenţă, în primul rând, designul. Acest sistem este elementul cel mai spectaculos din interiorul modelului Range Rover Velar. Touch Pro Duo dispune de două ecrane tactile de înaltă definiţie, cu diagonala de 10 inch fiecare, perfect integrate în spatele unor suprafeţe care devin vizibile doar în momentul în care sunt iluminate. Aceste afişaje intuitive şi subţiri sunt perfect integrate în designul habitaclului şi dau o notă avangardistă în acord cu linia exterioară a vehiculului.

Tot la interior, ca alternativă la tapiţeria din piele, Range Rover Velar oferă tapiţerie din stofă premium. Materialul de culoare Dapple Grey a fost dezvoltat împreună cu Kvadrat, cel mai important producător european de materiale textile premium şi este completat cu inserţii din piele întoarsă de culoare Ebony sau Light Oyster.

Range Rover Velar dispune de un sistem de tracţiune integrală complex, suspensie pneumatică integrală, gardă la sol mare, de 251 mm (213 mm pentru suspensie cu arcuri elicoidale), adâncime maximă de traversare a vadului de 650 mm (600 mm pentru suspensie cu arcuri elicoidale) şi de gama completă de tehnologii Land Rover pentru controlul tracţiunii, care include Terrain Response 2 şi asistenţă la înaintarea în teren accidentat. Ca toate modelele Range Rover, Velar oferă capabilităţi excelente în teren accidentat.

Performanţele şi eficienţa excepţionale sunt asigurate de cele 6 motorizări diesel şi pe benzină, alături de transmisia automată ZF cu 8 rapoarte şi de sistemul de tracţiune integrală cu Intelligent Driveline Dy­namics.

Motoarele diesel Ingenium, cu 4 cilindri, prietenoase cu mediul şi rafinate, sunt disponibile în variantele de putere de 180, respectiv 240 CP şi se remarcă prin emisiile reduse de CO2 (142 g/km, conform normelor europene în ciclu combinat) şi prin cuplul de 500 Nm. Celor de mai sus li se alătură noul motor Ingenium, cu 4 cilindri, pe benzină, care dezvoltă o putere de 250 CP şi asigură o acceleraţie de la 0 la 100 km/h în numai 6,7 secunde. Ulterior, pentru Range Rover Velar va fi disponibilă o versiune mai puternică a acestui motor, de 300 CP.

Motorul V6 diesel se remarcă prin cuplul extraordinar, de 700 Nm, care asigură acceleraţii şi performanţe excelente în teren accidentat, precum şi emisii de CO2 de numai 167 g/km, conform normelor europene în ciclu combinat. Motorul V6 pe benzină, supraalimentat, de 380 CP, îmbină performanţele extraordinare cu un sunet unic şi permite modelului Range Rover Velar să accelereze până la 100 km/h în numai 5,7 secunde şi să atingă o viteză maximă de 250 km/h (limitată electronic).

Cele două game de bază Velar si Velar R-Dynamic sunt compuse fiecare din nivelurile de echipare Standard, S, SE si HSE. De asemenea, clienţii pot comanda pachetele exterioare Black şi Luxury, care oferă  o personalizare suplimentară.

Dintre toate modelele Range Rover Velar, cel mai sus poziţionat este First Edition, disponibil pe toate pieţele, însă numai pentru o perioadă limitată de un an. Mai luxos decât modelul HSE, First Edition este disponibil numai în variantele de motorizare V6 de 3,0 litri diesel şi benzină şi beneficiază de un număr impresionant de dotări standard cum ar fi interiorul îmbrăcat integral în piele, menit să completeze tapiţeria din piele Windsor perforată, de culoare Light Oyster sau Ebony, sistemul audio Meridian de 1.600 W, farurile cu LED Matrix-Laser şi jantele de 22, cu spiţe duble şi finisaj diamantat. Modelele Range Rover Velar First Edition vor fi disponibile în variantele de culori exterioare Corris Grey, Sillicon Silver şi unicul Flux Silver- cu finisaj mat, realizat manual la centrul tehnic SVO (Special Vehicle Operations) Jaguar Land Rover.

Proiectat în cadrul centrelor de dezvoltare Jaguar Land Rover din Marea Britanie, modelul Range Rover Velar va fi construit la fabrica din Sollihul. Modelul va fi disponibil în România, spre vânzare, începând cu toamna anului 2017.