Arts & Design

Materialul care aprinde imaginaţia designerilor: Nu mai există limite privind creativitatea în decoraţiunile cu plăci ceramice. Care sunt cele mai spectaculoase propuneri? Galerie FOTO

08 feb 2019 2163 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Una dintre cele mai interesante reconversii în utilizarea unui material în designul interior este cea prin care trec acum plăcile ceramice. Odată lansat sistemul de încălzire prin pardoseală, tradiţionala gresie a depăşit graniţele bucătăriilor şi băilor în care era închistată şi a cucerit mai toate suprafeţele, de oriunde, datorită unei versalităţi ieşite din comun.

„În momentul în care s-a început utilizarea unor sisteme moderne pe scară largă, sisteme care iniţial au fost de nişă, cum ar fi pardoseala flotantă (pardoseală uşor înălţată astfel încât să permită trecerea unor cabluri sau ţevi - n.red.) pe terase şi balcoane sau încălzirea în pardoseală, atunci şi industria ceramică a venit în întâmpinarea acestui trend. Astfel gresia a migrat şi în living“, spune Cosmin Păun, director executiv al Pazo Grup, distribuitor de plăci ceramice şi obiecte sanitare.

Pazo are în portofoliu branduri precum Marazzi, Bisazza, Berti şi altele. Toate produsele sunt importate din Italia şi Spania. Această migraţie din spaţiile convenţionale pentru utilizarea plăcilor ceramice nu s-a făcut chiar la întâmplare, ci într-o varietate de modele care rivalizează cu prezentarea unei colecţii de modă.

Desigur, parchetul de lemn are frumuseţea lui, dar acelaşi parchet poate fi perfect reprodus prin folosirea plăcilor ceramice potrivite.

„În asociere cu încălzirea în pardoseală, parchetul ceramic este combinaţia perfectă. Prejudecata că e o suprafaţă rece este anulată, aşa că ne concentrăm pe calităţile intrinsece ale unei gresii porţelanate, între­ţinere uşoară, absorbţie zero de apă, rezistenţă la trafic, montaj facil, contracţii şi dilatări reduse chiar şi în cazul variaţiilor mari de temperatură“, mai spune Cosmin Păun.

Mai mult, deodată pardoseala poate „îmbrăca“ nenumărate „veşminte“ pentru că plăcile ceramice nu imită doar lemnul, ci şi marmura, piatra sau chiar elemente metalice pentru un look industrial perfect.

„Odată cu dezvoltarea noii tehnologii de producţie digital printing practic nu mai există limite privind creativitatea în decoraţiunile ceramice. Astfel, se pot crea panouri decorative deosebite, obiecte de artă. Cele mai populare texturi rămân însă piatra, betonul sau lemnul“, mai spune reprezentantul Pazo Grup.

Plăcile de mari dimensiuni care imită marmura au ajuns să fie nelipsite din amenajările high-end. Mai mult, odată cu deplasarea plăcilor ceramice spre alte zone din casă, dincolo de obişnuitele bucătării şi băi, locul lor a fost luat sau completat de mozaicul spectaculos, de cele mai multe ori cu pa-ttern-uri geometrice.

„Mozaicul rămâne soluţia ideală pentru înnobilarea băilor şi bucătăriilor. Tot mai des, un perete al băii, de obicei cel cu cada sau cu duşul, este placat cu mozaic, precum şi spaţiul dintre blatul de lucru şi corpurile suspendate, în cazul bucătăriei.“

Însă dintre toate personalităţile pe care le poate lua ceramica, una este mai specială decât toate.

„Probabil textura cea mai inedită este metalul, plăcile ceramice cu desen şi textură ce trimit în zinc, plumb, cupru oxidat. De asemenea, plăcile ceramice cu finisaj gen răşină sunt foarte apreciate, permiţând o amenajare interioară fusion, uneori cu accente industriale.“

Stilul industrial este inspirat din lofturile din New York, spaţii de locuit ample, cu tavane înalte, tendinţa fiind adoptată cu mare drag la nivel global. În această logică industrială, aspectul pereţilor şi al podelelor joacă un rol fundamental, se arată pe site-ul Marazzi, unul dintre cei mai exclusivişti producători de plăci ceramice la nivel mondial.

„Dacă nu ai în casă un perete frumos de cărămidă pe care să-l expui sau să-l văruieşti alb, poţi oricând să obţii acelaşi efect prin intermediul plăcilor cu aspect de piatră. Produsele sunt potrivite atât pentru pereţi, cât şi pentru podele şi se combină frumos cu lemnul şi cu cimentul“, se mai arată pe site-ul Marazzi. Metalul, în cazul în care este folosit în amenajarea industrială dorită, trebuie să aibă un aspect nefinisat, iar lemnul trebuie să producă acea senzaţie tactilă similară cu cea a unei pardoseli. Casa bunicilor poate fi o bună inspiraţie.  

De cele mai multe ori, astfel de amenajări sunt „îmblânzite“ cu ajutorul textilelor. Catifeaua este din nou în tendinţe şi de altfel orice alt material cu aspect tactil, care te îmbie cumva să intri în contact cu el, ilustraţiile îndrăzneţe sau formele grafice foarte puternice, aşa cum sunt cele din picturile lui Matisse, fiind la fel de bine primite. Umanizarea unei încăperi cu ajutorul ţesăturilor nu este însă o găselniţă de modă nouă, nici măcar una orăşenească, în contextul în care casele ţărăneşti, de exemplu, foloseau elemente grafice pentru înfru­museţarea interioarelor, de la ziduri până la scaune. Covoarele maramureşene sunt acum un element decorativ la fel de preţios ca o pictură cu o semnătură celebră.

Mai mult, alăturarea dintre un astfel de obiect tradiţional şi plăcile ceramice care amintesc de betonul brut poate crea efecte surprinzătoare care ar stârni invidii chiar şi pentru stilul industrial din agitatul New York.

Dincolo de utilizarea plăcilor ceramice în spaţiile de locuit, acestea sunt tot mai populare şi pentru zonele comerciale.

„Tehnologia de producţie recomandă acest produs în special pentru zonele de trafic (zonele de zi), holuri, living, bucătării şi terase în segmentul industrial, dar şi în toate tipurile de spaţii comerciale. Astfel, ceramica nu are doar un rol funcţional, dar şi estetic înlocuind cu succes materialele tradiţionale ca parchetul, marmura sau piatra“, spune Costin Pătrăşescu, consultant de vânzări în cadrul Gudart, companie înfiinţată în 2006, specializată în amenajări interioare cu gresie, faianţă şi parchet.

Mai este însă o tendinţă interesantă în zona plăcilor ceramice, care ar putea face mai uşoară trecerea acestora spre zona de obiecte de artă, utilizate ca atare în amenajările interioare.

„Tehnologia de ultimă generaţie în amenajările cu ceramică este îndreptată în direcţia dezvoltării de plăci mari de 1,2 x 2,4 metri sau 1,5 x 3 metri, ajungând şi la dimensiuni foarte mari de 1,6 x 3,2 metri. În acest fel se creează un design continuu, contemporan fără multe îmbinări“, mai spune reprezentantul Gudart. Astfel, după ce au înlocuit cu brio parchetul de lemn sau marmura, plăcile ceramice ar putea, într-un vi-itor apropiat, şi cu imprimeul potrivit, să devină chiar piese decorative de mari dimensiuni, vedetele unei amenajări interioare.

Nu este un parcurs rău de la modestele băi sau bucătării la materialul despre care vorbeşte toată lumea, nu?