Arts & Design

Cum a ajuns o absolventă de marketing să facă design grafic? "Pentru mine este mult mai rapid şi uşor să desenez pe calculator, dar îmi place mai mult rezultatul final atunci când combin desenul de mână cu cel digital"

14 sep 2020 519 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Sorina Bogiu a fost dintotdeauna atrasă de arte şi de desen. În şcoala generală, umplea tot timpul, în pauze, caietele cu foaie velină cu tot soiul de desene. Şi totuşi, nu a urmat niciodată studii în domeniu. Dar cum pasiunea te urmăreşte până în pânzele albe - sau colorate, cum s-a întâmplat de această dată - relaţia Sorinei cu de-senul nu s-a terminat pe băncile şcolii generale. Mai degrabă, ea abia începe să devină una serioasă.

Este originară din Ploieşti, dar de mai bine de zece ani locuieşte în Bucureşti. A urmat Facultatea de Marketing şi Afaceri Economice Internaţionale Spiru Haret din Bucureşti, apoi a lucrat pentru platforma online avocatnet.ro o perioadă. După câteva cursuri de Photoshop şi ceva timp petrecut ca graphic designer, s-a reîndrăgostit de desen.

„La avocatnet.ro, am lucrat la Povestilă (un proiect care vrea să găsească soluţii pentru temerile şi fobiile copiilor - n. red.) şi am avut ocazia să ilus­trez «Pău­nul îngâmfat», o carte de poveşti pentru copii, acesta fiind şi primul meu proiect de ilustraţie“, povesteşte Sorina Bogiu.

Ultimii doi ani au făcut-o să se ocupe mai mult de pasiunea ei din şcoală, regăsită, aşa că a dese-nat mai mult, a urmărit cursuri de ilustraţie şi tot felul de tutoriale care o ajută să-şi perfecţioneze stilul şi lucrările. Ilustraţia este o bucăţică mai nouă din experienţa Sorinei Bogiu, care s-a ocupat mai mult de proiecte de design grafic pentru print şi pentru web.

„Îmi găsesc inspiraţie în natură, în lucrurile care mă înconjoară, pe internet şi de la alţi ilustratori sau artişti“, spune ea.

Astfel inspirându-se, a creat patternuri şi ilustraţii pentru funkykids.ro, un magazin de haine pentru copii, dar a realizat şi ilustraţii pentru căni şi tricouri pentru xpresscups, un serviciu de abonare pentru pasionaţii de cafea, lansat de curând în România. Practic, pofticioşii de arome se abonează, îşi spun preferinţele în materie de cafea, iar lună de lună primesc „combustibilul“ vital pentru dimineaţă. Iar cănile lor vin la pachet cu imaginaţia Sorinei.

„Stilul meu este uneori minimalist, alteori jucăuş şi colorat, este în continuă schimbare şi evoluează odată cu lucrurile şi tehnicile noi pe care le învăţ. Am început să desenez în Photoshop cu mouse-ul şi apoi am primit cadou o tabletă grafică ce mi-a uşurat destul de mult munca, iar în ultimul timp am început să desenez de mână şi să pictez în acuarelă. Cumva, traseul meu a fost un pic altfel decât în mod normal“, spune artista.

Tot în ultimul timp, a început să deseneze pe hârtie cu acuarele, markere, cerneală, făcând ilustraţii pe care apoi le scanează şi pe care le definitivează în Photoshop sau în Illustrator. Durata? Nu e una standard, evident, pentru că variabilele sunt multe. Totul depinde de stilul şi de mediul în care lucrează, de cât de simplă sau de com­plicată este ilus­traţia. Poate să dureze de la câteva ore la câteva zile.

„Pentru mine este mult mai rapid şi uşor să desenez pe calculator, dar îmi place mai mult rezultatul final atunci când combin desenul de mână cu cel digital. De multe ori, îmi ia mai mult timp să încep.“

Tot mult îi place fiecare proiect în parte la care a lucrat, deoarece se implică la maximum de fiecare dată. Norocul ei este, crede Sorina Bogiu, că-şi poate alege proiectele care îi plac şi care o inspiră. Momentan, de exemplu, lucrează la un set de ilustraţii care vor ajunge pe farfurii pentru copii.

„Este un pic în afara zonei mele de confort, clientul a vrut ca fiecare scenă să fie foarte aglomerată şi colorată, dar îmi place provocarea şi am reuşit cumva să-l fac să fie în stilul meu.“

Clientul este din afara României, ca de altfel mai mulţi dintre cei cu care a colaborat Sorina Bogiu până acum. Pentru România sau nu, ea nu se vede făcând altceva decât ilustraţie, mai ales că pare că mai degrabă pasiunea a ales-o pe ea decât invers. Dar cu mâini atât de pricepute şi cu atâta culoare în jur, de ce să şi vrei să faci altceva?