Info

(P) Teza de licenţă scrisă de Titu Maiorescu şi Teza de doctorat a Zoiei Ceauşescu, scoase la licitaţie

27 ian 2023 492 afişări de Publicitate
Din aceeaşi categorie

Teza de licenţă scrisă de Titu Maiorescu şi teza de doctorat a Zoiei Ceauşescu, cu semnătura şi dedicaţia fiicei lui Nicolae Ceauşescu, sunt scoase la licitaţie joi, 2 februarie, alături de o impresionantă colecţie de cărţi rare, ediţii princeps, cu semnătura olografă a unor scriitori celebri, dar şi alte documente istorice, manuscrise de colecţie, hărţi vechi sau fotografii cu autograf ce surprind momente importante din istorie.

Viitorul profesor universitar şi rector al Universităţii de la Iaşi, liderul de necontestat al Societăţii Literare „Junimea”, Titu Maiorescu scrie în 1861 teza de licenţă în drept, în limba franceză, pe care o susţine la Universitatea din Paris. Tânărul Maiorescu începea, astfel, un lung drum care îl va duce către deplina lui consacrare ştiinţifică şi academică într-o Românie europeană. Exemplarul unicat, scos la licitaţie are preţul de pornire de doar 300 de euro, face parte din ediţia publicată obligatoriu conform prevederilor regulamentului universitar şi cuprinde corecturile, adăugirile şi comentariile olografe ale autorului. După 1861, Titu Maiorescu se reîntoarce în România cu trei titluri universitare (doctoratul la Berlin, licenţa în litere şi filosofie la Sorbona, licenţa în drept la Paris).

Alături de piesa de colecţie ce a aparţinut lui Titu Maiorescu este scoasă la licitaţie şi teza de doctorat „Extrapolări operatoriale” de Zoia Ceauşescu. Exemplarul original este semnat şi dedicat olograf de fiica lui Nicolae Ceauşescu, având preţul de pornire de doar 200 de euro. După ce a obţinut titlul de doctor în matematică, în 1980, la Universitatea din Bucureşti, Zoia Ceauşescu publicat 22 de lucrări (înregistrate în baza de date a American Mathematical Society. Fapt interesant de menţionat, Zoia Ceauşescu a fost o mare iubitoare şi colecţionară de cărţi rare şi preţioase, pe care le studia cu plăcere atunci când voia să îşi ocupe timpul.

În cadrul aceluiaşi eveniment, din 2 februarie, vor fi scoase la licitaţie şi cercetările lui Eiffel – „Noi cercetări asupra rezistenţei aerului şi aviaţiei realizate în laboratorul Auteuil”. Exemplarul poartă semnătura şi dedicaţia olografă a proiectantului şi constructorului celebrului turn parizian Gustave Eiffel, către tânărul confrate român Henri Coandă, în perioada în care acesta din urmă era directorul tehnic al Uzinelor de aviaţie de la Bristol. Piesa extrem de rară are preţul de pornire de 250 de euro.

Pentru preţul de pornire de 300 de euro vor fi scoase la licitaţie cele două volume ale romanului social „Moromeţii” de Marin Preda. Piesa poartă dedicaţia şi semnătura olografă a autorului către filosoful Dumitru Ghişe. Tot pentru preţul de pornire de 300 de euro va fi scos la licitaţie şi romanul „Huliganii”, care poartă dedicaţia lui Mircea Eliade către Constantin Fântâneanu. Pentru preţul de pornire de 200 de euro va fi scoasă la licitaţie şi „Trilogia valorilor” de Lucian Blaga. Ediţia princeps poartă semnătura olografă şi dedicaţia autorului: „Pentru Domniţa pretutindeni prezentă printre rândurile acestei cărţi...”.

Licitaţia de Cărţi, Hărţi, Manuscrise şi Autografe va avea loc joi, 2 februarie, ora 19:00, în sala de licitaţie de la Palatul Cesianu-Racoviţă, dar şi online pe platforma Artmark Live 2.0.