Info

(P) Pentru jumătate dintre copiii născuţi prematur, România nu mai are loc. Avem doar 250 de paturi, dintr-un minim necesar de 500

18 apr 2018 342 afişări de Publicitate
Din aceeaşi categorie

Ar fi avut ochii negri, ar fi dat nerăbdător din picior dacă ar fi trebuit să aştepte şi i-ar fi plăcut caisele. Nu ştie dacă i-ar fi plăcut muzică sau desenul, dar sigur i-ar fi plăcut să asculte poveşti şi apoi, când ar fi crescut, ar fi inventat el însuşi poveştile. Bunica l-ar fi strigat Sănducu, dar el ar fi rămas mereu Alexei al mamei.

Alexandru s-a născut la 29 de săptămâni, dar maternitatea în care a venit pe lume înainte de vreme nu a avut un incubator pentru a-l salva.

În România, unul din 10 copii se naşte prematur şi are nevoie de asistenţă medicală adecvată încă din primul minut de viaţă, pentru a supravieţui şi pentru a recupera decalajul, astfel încât să fie pregătit pentru lumea de afară. Un nou-născut din 10 are nevoie să lupte pentru viaţa lui. Pentru jumătate dintre copiii născuţi prematur însă, România nu are loc în spital.

Şi asta pentru că avem doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea copiilor veniţi pe lume prea devreme. La un necesar naţional de peste 500 de paturi, România are doar aproximativ 250 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Pentru ceilalţi mici luptători, România nu mai are loc.

Pentru Salvaţi Copiii, dotarea maternităţilor este o prioritate, fiecare dintre noi poate ajuta prin redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit. Formularele 230 şi 200 precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei se pot descărca de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/.

Pentru Maria nu a mai fost loc. Pentru Rareş, nu a mai ajuns un incubaotr. Pe Adela, România nu a putut să o salveze.

Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supravieţuiesc în ţările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre aceşti copii mor. (Raport WHO Born too soon). România se află la mijloc: îşi poate salva jumătate dintre nou-născuţii preamatur, în vreme ce cealaltă jumătate aşteaptă să se elibereze un incubator.

Şi încă nu avem tot tabloul. Cei 250 de prematuri pentru care există un loc în spital nu pot fi de oriunde. În România, contează unde îţi aduci pe lume copilul, pentru că el să trăiască. Deşi mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat, în prezent, în România există doar 23 de unităţi de nivel III de terapie intensivă nou-născuţi, dintre care nouă în Bucureşti.

Şeful de secţie de neonatologie de la Maternitatea Cantacuzino din Bucureşti, Dr. Adrian Crăciun, ne dă dimensiunea unei radiografii acute de sistem: ”Deşi scriptic Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea Cantacuzino, de pildă, cuprinde doar 9 locuri, frecvent au fost internaţi 12, 13, chiar şi 14 nou-născuţi prematur, ceea ce, la personalul insuficient normat, scade calitatea actului medical şi creşte riscul de infecţii nosocomiale, din cauza supraaglomerării”.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România - 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii. Conform analizei de necesar efectuate de Ministerul Sănătăţii la sfârşitul lui 2016, la nivel naţional este nevoie de un minim de 300 de incubatoare, 100 de ventilatoare, 200 de monitoare şi 250 de injectomate.

Salvaţi Copiii România a dotat prima maternitatea în februarie 2012 şi de atunci am ajuns în 78 de maternităţi, din 40 de judeţe ale ţării, la unele dintre acestea de câteva ori deja. În total am achiziţionat şi donat  393 de echipamente performante necesare supravieţuirii bebeluşilor născuţi prematur: incubatoare, mese de resuscitare, ventilatoare de suport respirator, lămpi de fototerapie şi multe altele, în valoare de peste 3.120.000 euro. Din datele pe care le avem, peste 34.000 de nou-născuţi au venit pe lume şi au fost îngrijiţi în condiţii mai bune, datorită aparaturii donate de noi în ultimii ani.

Organizaţia Salvaţi Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecţionarea a 2% din impozitul anual pe venit şi îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternităţile din România cu aparatură de ultimă generaţie, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toţi cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 şi 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la dată de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.