Info

(P) 6 colecţii, într-o licitaţie dedicată designului interior

27 sep 2022 114 afişări de Publicitate
Din aceeaşi categorie

6 colecţii prestigioase se reunesc, pe 6 octombrie, în evenimentul dedicat designului interior, organizat de Casa de Licitaţii A10 by Artmark - „Case frumoase. Licitaţia de Design Interior, de la Clasic la Mid-Century Modern”.

Colecţiile Marina Dimitropolous, Emanuel Isopescu, Moise Weinberg, Garabet Avachian, Herman Moser, Prinţul Ghyka adună aproximativ 200 de piese rare – mobilier realizat în celebre ateliere europene sau româneşti, vase din materiale rare ori obiecte decorative, continuând tradiţia de a pune în circuitul pieţei piese statement dedicate designerilor de interior sau celor care caută o alternativă la magazinele clasice de home&deco. Licitaţiile de artă decorativă organizate de Casa de Licitaţii A10 by Artmark au devenit, în ultimii ani, un nou marketplace concentrat pe design interior, unde preţurile de pornire sunt de 30-40% din preţul pieţei. Nota distinctă a evenimentului din 6 octombrie este dată de numărul de colecţii care îşi fac apariţia într-o singură licitaţie, dar şi de importanţa personalităţilor care au contribuit la dezvoltarea pieţei româneşti de artă.

Din colecţia Marina Dimitropolous, o prezenţă remarcabilă în boema artistică românească şi important colecţionar al artei româneşti şi nu numai. Datorită faptului că a trăit o lungă perioadă de timp în Franţa, a avut ocazia să achiziţioneze şi să cunoască valoarea unor piese de mobilier cu adevărat speciale. Un exemplu în acest sens este garnitura de salon în manieră Empire, formată din canapea, pereche de fotolii şi patru scaune, fiind şi una dintre cele mai valoroase piese din cadrul licitaţiei din 6 octombrie. Piesa, decorată cu bronzuri şi tapiţată cu mătase, a fost achiziţionată de Marina Dimitropolous dintr-un atelier din Paris şi are, în licitaţie, un preţ de pornire de 3.000 de euro. Din aceeaşi colecţie provine şi canapeaua Biedermeier, realizată în atelier austro-ungar, care are preţul de pornire de 1.500 de euro. Colecţia Marina Dimitropolous reuneşte vitrine în manieră Empire, comode în stil Regence, cutii Art Deco, o masă Sorrento, decorată cu furnir, dar şi vase din argint achiziţionate de la celebre case de licitaţii din Occident.

Din colecţia lui Moise Weinberg, important colecţionar de artă din perioada interbelică provin două loturi în stil Art Nouveau cu preţul de pornire de 400 de euro fiecare - perechea de scaune decorată cu irişi stilizaţi, dar şi lampadarul de mari dimensiuni din fier forjat, decorat cu trandafiri, de la 1915. Colecţia Moise Weinberg reunea, pe lângă tablouri semnate de Grigorescu, Vermont, Petraşcu, Iser, şi piese de mobilier de mare valoare. Multe piese din colecţia lui Weinberg se găsesc astăzi în marile muzee din Bucureşti.

O apariţie rară este colecţia fostului prezentator TV Emanuel Isopescu, care reuneşte câteva piese de mobilier realizate în secolele XIX-XX. O piesă remarcabilă, cu preţul de pornire de 800 de euro, este canapeaua în manieră Louis Philippe, fiind creaţia unui atelier austro-ungar ori perechea de fotolii în manieră Louis XV, realizată de atelier francez, ce are preţul de pornire de 600 de euro.

Piesele din cadrul celor 6 colecţii alcătuiesc la Palatul Cesianu-Racoviţă un muzeu în miniatură destinat iubitorilor de artă rară, obiecte decorative de colecţie, designerilor de interior, dar şi tuturor celor care sunt în căutarea unor piese statement care vor da valoare interioarelor contemporane. Cele aproximativ 200 de obiecte decorative sunt expuse până pe 6 octombrie şi pot fi admirate în regim gratuit de luni până duminică în intervalul 10:00-20:00.