După Afaceri

Vagabond Neurosis

06 iul 2017 146 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Abia m-am întors dintr-o vacanţă şi deja mă gândesc la următoarea. Pentru mine însă cred că este normal. O am în sânge. Este dorinţa de a explora noi orizonturi, de a cunoaşte oameni noi. Pe scurt, de a mă minuna de lumea asta mare.

Citeam recent un articol într-o revistă americană (de călătorii), în care un medic afirma  existenţa unor persoane care ajung să fie dependente psihologic de călătorii. Iar această dependenţă poartă numele de „vagabond neurosis“.

Dacă este să o luăm aşa, atunci este una dintre cele mai sănătoase dependenţe. De ce? Pentru că, în general, călătoriile sunt cea mai bună formă de educaţie. Fiecare nouă zi este o lecţie de istorie, de geografie şi, de ce nu, de bune maniere.

Dar nu despre dependenţe am vrut să vorbesc, ci despre călătorii. Pentru că vara este invariabil, pentru cei mai mulţi, sinonimă cu vacanţa. Briza mării parcă începe să se simtă deja de la birou, unde tânjim după aerul curat de la munte.

Doar scriind acest text şi deja mă imaginez pe o plajă pustie, cu o carte bună în mână şi cu o mare cristalină în tonuri turcoaz care abia aşteaptă să mă îmbrăţişeze. Să visezi este cel mai uşor. Şi dacă tot visez, aş vrea şi o casă de vacanţă aproape de plajă, unde alarma dimineţii să fie valurile.

Trăim într-o perioadă în care călătoriile au devenit o rutină. La fel şi „naveta“ între diferite fusuri orare. Vacanţele sunt însă mai rare, de aceea ediţia dublă a După Afaceri Premium (ediţie pentru lunile iulie-august) este dedicată lor. Mai exact, am încercat să creionăm o vacanţă pentru fiecare tip de călător.

Pasionaţii de vinuri vor putea întreprinde o plimbare printre viile din zona Drăgăşani sau Dealu Mare unde turismul enologic se dezvoltă constant. Toscana şi Bordeaux sunt deja „demodate“! Glumesc, nu sunt, dar cramele locale vin puternic din urmă.

Pentru romantici, de fapt pentru nostalgici, avem o veste bună. Staţiuni precum Băile Herculane, Sovata sau Balvanyos se scutură de aerul prăfuit datorită unor investiţii noi care reuşesc să pună în valoare frumuseţea naturii din zonă şi arhitectura istorică. Izvoarele tămăduitoare, apele minerale şi pietrele vulcanice sunt doar câteva dintre ingredientele naturale folosite pentru a fi create răsfăţuri pentru turişti. Cum unde? În spa-urile din aceste staţiuni care îşi trăiesc a doua tinereţe.

Şi cum prea multă relaxare strică (oare?!), aventurierii vor putea încerca să îşi testeze limitele la rafting. Sau vor putea să îşi ia casa în spate şi să plece în lume. Oriunde, oricând, dar nu oricum, ci la bordul unei bestii pe patru roţi. Şi, cum călătorului îi şade bine cu drumul, ne vedem la toamnă.

Lectură plăcută şi drum bun!

Cristina Roşca este Editor-şef După Afaceri Premium

cristina.rosca@zf.ro