Travel

Weekend perfect cu Marius Şcuta, şeful departamentului de birouri al JLL: Eu am două pasiuni mari – golful şi călătoriile. Uneori ele se şi combină, mai exact există vacanţe speciale pentru golf, pe când în călătoriile cu familia se poate strecura în program un joc pe zi

17 nov 2018 319 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

În timpul programului, Marius Şcuta este head of office department & tenant representation pentru compania de consultanţă imobiliară JLL. După birou însă, este un jucător de golf pasionat, sport pe care-l descrie ca fiind un drog, şi este un călător de cursă lungă, motiv pentru care încearcă să plece din ţară sau măcar din Bucureşti cât de des poate, începând cu weekendurile. Dar nu numai.

Weekendul începe cândva vineri după-amiaza. Dacă rămânem în Bucureşti, sâmbăta debutează cu un mic dejun la o terasă - de regulă Fru­disiac sau Rue du Pain, apoi poate continua cu o plimbare sau cu un film. Sunt şi weekenduri în care merg la un joc de golf, la Clubul Diplomaţilor sau într-un simulator. Seara putem lua cina la Fior di Latte, Caju sau Kunai.

Sunt şi weekenduri când mergem prin ţară, unde am descoperit o serie de conace foarte frumos renovate. Un exemplu este Zabola, unde am făcut şi nunta. Aş mai aminti şi Hadar Chalet sau conacul lui Maldăr. Problema e cu drumul până acolo. Valea Prahovei şi Valea Oltului sunt foarte aglomerate. Vara încercăm să ajungem cât de des putem la mare spre exemplu. Dar plecăm şi din ţară.

Eu am două pasiuni mari – golful şi călătoriile. Chiar şi cu fetiţa noastră de doar cinci luni am plecat deja de trei ori din ţară. Şi mai avem două călătorii planificate. De când mi-am permis, am ales destinaţii cât mai îndepărtate, pentru că am ştiut că atunci când vine copilul voi fi nevoit - o vreme - să merg mai aproape. Spre exemplu, noi până recent nu ajunsesem în Grecia, dar în Tanzania, Seychelles, Africa de Sud, Jamaica sau Cuba da.

Când vine vorba de destinaţii unde încă n-am ajuns, am pe listă Australia, Noua Zeelandă, Japo­nia şi America de Sud, poate Argentina. Următoarea destina­ţie îndepărtată este însă Maldive, în ianuarie anul ce vine.

Cealaltă mare pasiune a mea alături de călătorii este golful, aşa că atunci când plec în concediu alături de familie, încerc să joc un joc pe zi dacă există un teren în apropiere.

Există şi concedii speciale pentru golf, plecări de 2-5 nopţi în care am două jocuri pe zi. Am mers în Portugalia, Spania sau Turcia special pentru golf.

Recent am fost în Austria la un turneu. Am câştigat împreună cu un coleg turneul din România şi am mers apoi la finala mondială din Austria.

În esenţă poţi juca oriunde, dar în ţările calde ai avantajul că poţi juca şi iarna, mai ales că în aceste state ai câteva zeci de terenuri per 100 de kilometri. Încercăm să nu repetăm terenul. Spre deosebire de tenis, unde diferă doar suprafaţa pe care joci, aici se schimbă nu doar peisajul, ci şi arhitectura terenului, structura acestuia şi chiar şi natura înconjurătoare.

În concediile de golf mă trezesc la 7:00, la 7:30 iau micul dejun, iar jumătate de oră mai târziu sunt pe teren. După 4-5 ore de joc iau prânzul, iar apoi încep jocul doi pe un alt teren şi deja se face ora cinei. Aşa trec zilele.

Am descoperit golful acum foarte mulţi ani, când lucram pe vânzări în domeniul telecom. Doi dintre clienţii mei corporate erau cluburile de golf Selas şi Lac de Verde din apropierea Bucureştiului. La momentul acela eu jucam fotbal şi tenis şi aveam impresia că golful este un sport plictisitor. Acum trei ani aveam un weekend liber şi am decis să merg la o lecţie la Clubul Diplomatic. Atunci am realizat cât de greu e şi tot atunci a început un război cu mine însumi. La golf nu intru într-o competiţie cu alţi oameni, ci cu mine. Aşa că am mai luat o lecţie şi apoi încă una, iar ulterior mi-am făcut abonament. Am realizat că înainte de culcare în loc să mă gândesc la muncă mă gândeam la golf, la poziţia umărului, a corpului, la traiectoria mingei. Şi culmea, dormeam foarte bine.

Un autor necunoscut spunea că golful este o sumă a dezastrelor (loviturilor) întrerupte din când în când de un miracol. În opinia mea este un sport care îţi aduce calm şi relaxare. Am şi momente în care mă enervez, am şi rupt crose, dar efectul final este cel de relaxare.

În ultima perioadă sunt şi tot mai multe turnee de profil pe piaţa din România, companii locale implicându-se în organizarea unor astfel de evenimente. Şi numărul de jucători a crescut, astăzi fiind câteva sute de oameni - români şi expaţi - care practică acest sport.

JLL a organizat anul acesta propriul său turneu de golf în Bulgaria. Avem trei jucători înrăiţi în companie şi un altul care a prins microbul în acest an. Un astfel de turneu îţi asigură o expunere mai mare decât un eveniment de real-estate, mai ales pe o piaţă unde este inflaţie de astfel de evenimente. A fost o decizie de business să redirecţionăm aici bugetul de marketing. Inspiraţia ne-a venit după ce noi înşine am participat la turnee organizate de alte companii. Participanţii la turneu au fost aleşi din rândul managerilor de top din companii care ne sunt partenere sau din companii pe care ni le dorim ca partenere.

Domeniul real-estate este unul dintre puţinele sectoare de business care îţi dau acces direct la top managementul compani-ilor. Golful pe de altă parte îţi dă acces la persoane pe care nu le poţi cunoaşte în niciun context de business. Mai mult, relaţionarea este altfel pe terenul de golf, discuţiile sunt directe şi se poartă la pertu, la fel ca într-o multi­naţională americană. Este un joc care ţine enorm de etică, este prin excelenţă un joc pentru gentlemeni.

Este totodată un sport destul de elitist. Trebuie să iei lecţii, să dai un test pentru a dovedi că ştii regulile de bază - cum să loveşti să nu strici terenul, să nu deranjezi jocul altora, cum să te fereşti de minge - şi abia apoi primeşti un card de handicap. La început jucătorii pornesc cu handicap 36, iar acesta scade treptat cu cât jocul se îmbunătăţeşte.

Astăzi eu am un handicap de 17,6. Dacă nu joci o perioadă, când te întorci pe teren este posibil să vezi că ai involuat. Există şi în România jucători cu handicap de doar 3-4, asta în contextul în care jucătorii profesionişti au zero.

Din Bucureşti cele mai accesibile terenuri de golf sunt cele din Bulgaria, aflate la 2,5-3 ore distanţă. Poziţionarea acestora permite şi călătoriile de o zi. Sunt ocazii când plec dimineaţa din oraş, ajung în prima parte a zilei, joc două jocuri şi mă întorc.

În ultima perioadă lucrurile s-au schimbat pentru mine deoarece am o fetiţă de cinci luni şi atunci finalul de săptămână are un format complet diferit. Dacă anul trecut pe vremea aceasta mergeam la antrenamente de golf, acum aleg plimbările în parc alături de familie.