Travel

Trei români participă cu o Dacia 1310 la un raliu umanitar până în Mongolia

14 mai 2012 2476 afişări de Madalina Cerban - Mediafax
Din aceeaşi categorie
Trei români participă cu o Dacia 1310 la un raliu umanitar până în Mongolia

Trei români - Iulian, fost publicitar, Alexandru, fotograf, şi Nicu, biciclist şi actual corporatist - vor merge cu o Dacie 1310 până Mongolia, în cadrul raliului umanitar Mongol Rally 2012, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Cei trei "dacioţi" şi maşina tuturor românilor, Dacia 1310, vor parcurge în această vară 15.000 de kilometri, de la Bucureşti până în Ulan Bator, capitala Mongoliei. Vor trece prin 15 ţări, dintre care Azerbaidjan, Turkmenistan şi Uzbekistan, vor ajunge la Marea Aral şi vor traversa Pamirul - a doua cea mai înaltă şosea din lume, aflată la peste 4.500 de metri, dar şi deşertul Gobi.

Startul se va da la Praga, pe 16 iulie, iar aventura va dura aproape două luni. Cei trei vor fi două luni pe cont propriu: fără ajutorul organizatorilor, fără asistenţă tehnică sau medicală şi fără aer condiţionat.

Deşi niciunul dintre cei trei români nu a avut Dacie, Iulian, Alexandru şi Nicu vor participa la Mongol Rally cu o Dacie 1310, un produs clasic românesc. "Trăim într-o ţară invadată de chinezării, de produse importate. Ne-am gândit că e momentul să ne întoarcem la mărcile noastre. Suntem români, suntem dacioţi, iar Dacia ne reprezintă, a făcut parte din copilăria noastră, a părinţilor noştri", spune Nicu.

Potrivit comunicatului, va fi pentru prima dată când o Dacie 1310 va ajunge în Mongolia. De asemenea, autoturismul celor trei români va fi prima Dacie care participă la Mongol Rally.

Dacia Berlină, modelul din 2003-2004, va putea fi dusă de anul viitor la casat, prin programul Rabla. Dacioţii vor salva una şi vor spune povestea ei peste hotare, până în Mongolia.

Iulian, Alexandru şi Nicu şi-au dorit să meargă în Mongolia de multă vreme, dar, până vara trecută, nu era decât o idee pe care o mai discutau pe plaja din Vadu, "acolo unde s-au retras după ce Vama Veche a fost ocupată de vamaioţi din altă generaţie". "Doream să mergem cu trenul, mai exact cu Transsiberianul, dar am ales să participăm la Mongol Rally, pentru această aventură umanitară", spune Iulian.

Scopul principal al acestui raliu, care se desfăşoară din 2004, este umanitar. Toate echipajele, circa 400 în fiecare an, se angajează să doneze la destinaţie, în Ulan Bator, maşinile pe care le conduc şi cel puţin 1.000 de lire sterline. Banii strânşi sunt folosiţi pentru ajutorarea copiilor fără posibilităţi din Mongolia. Dacioţii vor dona Dacia 1310 şi 500 de lire sterline către Lotus Children's Centre, iar cel puţin 500 de lire sterline către o cauză umanitară din România, respectiv Beneva - Paşi către viaţă (Secţia de Oncologie Pediatrică a Spitalului Marie Curie din Bucureşti).

Până acum, Iulian, Alexandru şi Nicu au luat vizele pentru Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan şi Mongolia, l-au găsit pe nea Ion, mecanicul cu care vor face un curs de mecanică şi pe care îl vor suna la nevoie de pe drum, au făcut traseul în detaliu şi au realizat un plan pentru a strânge cei 12.000 de euro necesari călătoriei, se mai spune în comunicat.

"Dacioţi până-n Mongolia" este un proiect al Free Mioriţa, asociaţie înfiinţată de Iulian, Alexandru şi Nicu din dorinţa de a demitiza basmul "Mioriţa". "Dacioţii" nu se complac cu imaginea mioritică a românului: au curăţat plaja de la Vadu, au plantat copaci în Maramureş şi Călăraşi, au dus ajutoare familiilor nevoiaşe din Vaslui, au deszăpezit casele oamenilor din Buzău şi altele.

Iulian Angheluţă (zis şi Jules) - după nouă ani de publicitate şi-a dat demisia pentru a pleca în aventura vieţii lui, Mongol Rally. În 2000, a călătorit cu Alexandru, timp de o lună, cu 50 de trenuri prin Europa, a fost şi în Asia, dar tot în Balcani, în Făgăraş şi pe plaja de la Vadu se simte acasă. Boicotează cu succes produsele chinezeşti, cumpărând mai ales mărci româneşti. Nu are televizor şi şi-a făcut cont de Facebook special pentru Mongolia.

Alexandru Molovata (zis şi Molo) este fotograf la Jurnalul Naţional, iar în timpul liber, aventurier. A fost în expediţii la triburile din jungla amazoniană, în Peru, cu maşina în Turcia asiatică, cu velierul pe Marea Neagră, în China tibetană şi cu bicicleta până la Balcic. Născut în URSS, chiar de partea cealaltă a Prutului, din 1992, în România, nu are carnet, dar vorbeşte rusa la fel de bine ca româna. Consideră că această aventură va fi un cadou frumos la vârsta de 40 de ani.

Nicolae Stancu (zis şi Nicu) este mezinul echipei, biciclist şi tânăr corporatist. A colindat România de la est la vest şi de la sud la nord şi a fost de fiecare dată surprins de paradoxurile care o definesc. Merge în Mongolia pentru că vrea să vadă ce se află dincolo de Europa. El va fi copilot pentru Iulian şi mecanic de nădejde.

Informaţii despre călătorie sunt disponibile pe facebook.com/dacioti, pagină pe care vor fi postate ulterior şi imagini şi înregistrări din expediţie.